Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Výber z otázok a odpovedí súvisiacich s DPH

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Nasledujúci článok ponúka výber z otázok a odpovedí súvisiacich s problematikou DPH.

Prenos daňovej povinnosti

Zahraničná firma A dodáva služby vzťahujúce sa k nehnuteľnosti, ktoré sa zároveň nachádzajú na zozname tuzemského prenosu daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 písm. j) zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Nehnuteľnosť sa nachádza na Slovensku, tieto služby dodáva inej zahraničnej osobe B. Obe firmy – dodávateľ aj odberateľ majú registráciu podľa § 5 zákona o DPH, tzn. v zmysle znenia pokynu finančnej správy bude firma aplikovať prenos daňovej povinnosti podľa § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH. Má firma A nárok na odpočet DPH prostredníctvom daňového priznania, alebo bude aplikovať refundáciu dane podľa § 55a zákona o DPH?

Z otázky vyplýva, že predmetom dodania zahraničnej osoby A sú len služby za odplatu vzťahujúce sa k nehnuteľnosti nachádzajúcej sa na území Slovenskej republiky. V zmysle ustanovenia § 16 ods. 1 zákona o DPH miesto dodania týchto služieb je v Slovenskej republike a predmetné služby podliehajú slovenskej DPH. Vzhľadom na skutočnosť, že predmetné služby sú dodávané osobe B, ktorá je v zmysle zákona o DPH rovnako zahraničnou osobou, nie je možné uplatniť prenos daňovej povinnosti na príjemcu služby v zmysle ustanovenia § 69 ods. 2 zákona o DPH. Avšak z dôvodu, že ide o poskytnutie služieb v zmysle ustanovenia § 69 ods. 12 písm. j) zákona o DPH platiteľom DPH (zahraničnou osobou A) platiteľovi DPH (zahraničnej osobe B) uplatní sa prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia v zmysle tohto ustanovenia.

Podľa ustanovenia § 49 ods. 9 zákona o DPH platiteľ registrovaný pre daň podľa § 5, ktorý spĺňa podmienky na vrátenie dane podľa § 55a alebo § 56, nemôže uplatňovať odpočítanie dane z tovarov a služieb prostredníctvom daňového priznania okrem odpočítania dane z tovarov a služieb, ktoré použije na dodávky tovarov a služieb, pri ktorých je osobou povinnou platiť daň podľa ustanovenia § 69 ods. 1 zákona o DPH.

Ustanovenie § 55a zákona o DPH upravuje vrátenie dane zahraničnej osobe z iného členského štátu. Ustanovenie § 56 zákona o DPH upravuje vrátenie dane zahraničnej osobe z tretieho štátu. V danom prípade predpokladáme, že zahraničná osoba A je zahraničnou osobou z iného členského štátu Európskej únie. Podľa ustanovenia § 55a zákona o DPH má takáto osoba nárok na vrátenie dane z tovaru a služby, ktoré jej dodal platiteľ v tuzemsku a nárok na vrátenie dane vyrubenej pri dovoze tovaru v tuzemsku za podmienok a v rozsahu podľa odsekov 2 až 5 a § 55b až 55e. Jednou z podmienok pre vrátenie dane je, že žiadateľ v období, za ktoré podáva žiadosť o vrátenie d

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály