Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovné a daňové aspekty automobilu v podnikaní (3. časť)

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Účtovné a daňové aspekty automobilu v podnikaní

V príspevku sa autorka zamerala na účtovné a daňové aspekty súkromného automobilu, ktorý je používaný aj na podnikanie, ako aj výdavkom na spotrebované pohonné látky a ich preukazovaniu na daňové účely.

Pre mnohé účtovné jednotky (ÚJ) je používanie automobilu pri ich podnikaní nevyhnutnosťou. Ak podnikateľ auto nevlastní, môže na podnikateľské účely využiť svoj vlastný automobil, resp. zamestnanec môže pri pracovnej ceste použiť motorové vozidlo, ktoré nie je zaradené v obchodnom majetku jeho zamestnávateľa. V príspevku sa zameriame na účtovné a daňové aspekty súkromného automobilu, ktorý je používaný aj na podnikanie, ako aj výdavkom na spotrebované pohonné látky (PHL) a ich preukazovaniu na daňové účely.

Ak je súkromné auto používané aj na podnikanie, je potrebné z daňového hľadiska rozlišovať, či ide o súkromný automobil podnikateľa – fyzickej osoby (FO), ktorý ho používa pri dosahovaní príjmov z podnikania (živnosti), príp. inej samostatnej zárobkovej činnosti, alebo ide o automobil, ktorý používa zamestnanec pri výkone pracovných úloh pre svojho zamestnávateľa.

Súkromný automobil podnikateľa

Ak kupuje podnikateľ – FO staršie auto za relatívne nízku obstarávaciu cenu, z hľadiska možnosti uplatňovania daňových výdavkov je zväčša výhodnejšie zakúpiť ho do osobného majetku ako súkromné a využívať ho aj na pracovné cesty. Do daňových výdavkov možno potom zahrnúť komplexné cestovné náhrady za používanie motorového vozidla na účel podnikania.

Podľa § 19 ods. 2 písm. e) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), platí, že ak daňovník – FO s príjmami z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktorá v súvislosti s výkonom činnosti na inom mieste, ako je činnosť pravidelne vykonávaná, na cestovanie použije vlastné osobné motorové vozidlo nezahrnuté do obchodného majetku, môže do daňových výdavkov uplatniť:

  • Výdavky (náklady) do výšky náhrady za spotrebované PHL podľa cien platných v čase ich nákupu – tieto náhrady je možné si uplatniť iba v tom prípade, ak podnikateľ má doklad o nákupe PHL, aj keď len za účelom preukázania ceny PHL (nie je možné nahradiť doklad o nákupe napr. cenou zistenou Štatistickým úradom SR).
  • Výdavky vo výške základnej náhrady za každý jeden kilometer jazdy. Základnú náhradu za každý jeden kilometer jazdy môže daňovník zahrnúť do daňových výdavkov najviac do výšky ustanovenej v zákone č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“). Zákon o cestovných náhradách sa ďalej odvoláva na opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, podľa ktorého od 1. 1. 2009 platí, že suma základnej náhrady za každý kilometer jazdy pre osobné cestné motorové vozidlá je 0,183 €.

Je potrebné zdôrazniť, že na uplatnenie náhrad je potrebné splniť u podnikateľa – FO nasledovné tri podmienky:

  • Výkon činnosti na inom mieste, ako je pravidelne vykonávaná.

Pojem miesto pravidelného vykonávania činnosti nie je v ZDP špecifikovaný. Daňové riaditeľstvo sa v pokyne k zákonu č. 539/2004 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa ZDP touto problematikou zaoberá. Podľa uvedeného pokynu môže miestom pravidelného vykonávania činnosti byť napr. miesto podnikania uvedené v oprávnení na výkon činnosti, miesto, v ktorom má daňovník zriadenú prevádzkareň, kanceláriu, ambulanciu, predajňu, ateliér a pod.

U daňovníkov, u ktorých je vzhľadom na charakter vykonávanej činnosti zložité vymedziť miesto pravidelného vykonávania činnosti (finančný poradca, maliar, servisný technik a pod.), je možné za miesto pravidelného vykonávania činnosti považovať miesto podnikania uvedené v oprávnení na vykonávanie takejto činnosti, a to aj vtedy, ak je ako miesto podnikania v oprávnení uvedené miesto trvalého pobytu daňovníka.

Ak má daňovník v oprávnení na vykonávanie činnosti uvedené ako miesto podnikania miesto trvalého pobytu, ale činnosť vykonáva v prevádzke (predajni, ambulancii a pod.), ktorú má zriadenú na výkon činnosti a jej sídlo nie je totožné s miestom trvalého pobytu daňovníka, potom je miestom pravidelného vykonávania činnosti miesto, v ktorom je zriadená prevádzka.

Príklad č. 1:
Finančný poradca, samostatne zárobkovo činná osoba, s trvalým pobytom v Trenčíne za svojimi klientmi cestuje po celom strednom Slovensku.

Miestom jeho pravidelného vykonávania činnosti je miesto jeho trvalého bydliska a každá cesta z miesta trvalého bydliska a späť, sa považuje za pracovnú cestu.

***

Príklad č. 2:
Lekár, samostatne zárobkovo činná osoba, s trvalým pobytom v Púchove, má ambulanciu zriadenú v obci Beluša.

Miestom jeho pravidelného vykonávania činnosti je ambulancia v Beluši, hoci má v oprávnení na výkon činnosti uvedené miesto trvalého bydliska – Púchov.

***

  • Druhou podmienkou je, že použité musí byť vlastné motorové vozidlo podnikateľa (nie vypožičané, prenajaté a pod.), ktoré nie je zahrnuté v obchodnom majetku podnikateľa.
  • Pri pracovnej ceste musí byť použité osobné motorové vozidlo, nikdy nie nákladné.

Príklad č. 3:
Živnostník, ktorý podniká v mieste svojho bydliska – v Považskej Bystrici, použil na pracovnú cestu za svojím klientom do Bratislavy vlastné osobné motorové vozidlo. Pred odchodom natankoval 30 l benzínu. Cena PHL bola v čase nákupu 1,330 €/liter (s DPH). Počet najazdených kilometrov z Považskej Bystrice do Bratislavy a späť bol 346 km. Spotreba podľa technického preukazu je 6,5 l na 100km. Akú výšku daňových výdavkov je možné uplatniť za túto pracovnú cestu v súvislosti s použitím vlastného motorového vozidla? Je možné si z uvedeného nákupu PHL uplatniť odpočet DPH (ak by bol živnostník platiteľom DPH)?

Náhrada za spotrebované PHL sa určí podľa cien platných v čase nákupu, čiže podľa dokladu z elektronickej registračnej pokladnice z čerpacej stanice. Výpočet náhrady za spotrebované PHL je nasledovný:

Počet km x (spotreba na 100 km/100) x cena PHL v čase nákupu (cena za 1 liter s DPH), t. j. 346 km x (6,5 l /100km) x 1,330 €/l = 29,92 €.

Výdavky vo výške základnej náhrady za každý jeden kilometer jazdy sa určia ako počet najazdených kilometrov počas pracovnej cesty x náhrada za 1 km (0,183 €), t. j. 346 km x 0,183 €/km = 63,32 €.

Živnostník si môže do daňových výdavkov uplatniť sumu 93,24 € (29,92 + 63,32).

Poznámka: Výsledná suma základnej náhrady aj náhrady za spotrebované PHL sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor.

Keďže auto nie je zaradené v obchodnom majetku podnikateľa, z uvedeného nákupu PHL nie je nárok na odpočet DPH. Podnikateľ účtuje iba o náhradách za spotrebované PHL, kde uvažuje s cenou benzínu za liter s DPH.

***

Okrem uvedených náhrad je možné do daňových výdavkov zahrnúť aj daň z motorových vozidiel. Daňovník je povinný zaplatiť daň z motorových vozidiel, nakoľko automobil používa na podnikanie, a to do 31. januára za predchádzajúci kalendárny rok.

Poznámka: Ak podnikateľ začne používať automobil na podnikanie, musí

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály