Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovná závierka podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva za rok 2014

Dátum: Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Na konci účtovného obdobia je účtovná jednotka povinná zostaviť účtovnú závierku, ktorej súčasťami v jednoduchom účtovníctve sú výkaz o majetku a záväzkoch a výkaz o príjmoch a výdavkoch.

Právne predpisy upravujúce účtovnú závierku v jednoduchom účtovníctve

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) bol s účinnosťou od 1. 1. 2014 novelizovaný:

  • Zákonom č. 547/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 547/2011 Z. z.) v znení zákona č. 440/2012 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
  • Zákonom č. 352/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 352/2013 Z. z.).
  • V Čl. III zákonom č. 463/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „zákon č. 463/2013 Z. z.).

Opatrenie č. MF/27076/2007–74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a ­podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatne zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“), novelizované s účinnosťou:

  • od 1. 1. 2014 opatrením MF SR č. MF/17694/2013–74 (FS 12/2013) a
  • od 31. 12. 2014 opatrením MF SR č. MF/15523/2014–74 (FS 10/2014).

Každý účtovný prípad je potrebné v jednoduchom účtovníctve posúdiť z daňového hľadiska podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ktorý bol od 1. 1. 2014 novelizovaný:

  • zákonom č. 547/2011 Z. z.,
  • zákonom č. 318/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.
  • zákonom č. 463/2013 Z. z.

Zmeny v právnych predpisoch na rok 2014 týkajúce sa jednoduchého účtovníctva a povinností účtovnej jednotky

Zmeny v zákone o účtovníctve

Zmeny sa týkajú, okrem iného, registra účtovných závierok a vedenia účtovníctva v sústave jednoduchého účtovníctva.

Register účtovných závierok

Register účtovných závierok (RÚZ) sa zaviedol zákonom č. 547/2011 Z. z. s účinnosťou od 1. januára 2012. Do RÚZ sa pôvodne mali ukladať účtovné závierky, ktoré sa zostavovali k 31. decembru 2012.

Zákon č. 440/2012 Z. z. odložil povinnosť ukladania účtovných závierok do RÚZ o jeden rok, tzn. do RÚZ sa prvý krát ukladali dokumenty vzťahujúce sa k účtovným závierkam, ktoré sa zostavovali k 31. decembru 2013 a neskôr.

Zákon č. 352/2013 Z. z. novelizoval pôvodné, resp. zaviedol nové ustanovenia ohľadom RÚZ.

Podľa § 23 ods. 6 zákona o účtovníctve sa RÚZ člení na verejnú a neverejnú časť. Fyzické osoby – podnikatelia ukladajú účtovné dokumenty do neverejnej časti RÚZ.

Poskytovanie informácií, ktoré budú uložené v neverejnej časti RÚZ, nepodlieha zverejňovaniu v zmysle zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z. n. p.

Dokumenty z neverejnej časti RÚZ sa sprístupnia iba:

  • účtovnej jednotke, ktorej sa týkajú,
  • Národnej banke Slovenska,
  • subjektom verejnej správy na účely súvisiace s ich činnosťou.

Dokumenty, ktoré sa ukladajú do RÚZ sú ustanovené v § 23 ods. 2 zákona o účtovníctve. Účtovná jednotka účtujúca v sústave jednoduchého účtovníctva z dokumentov uvedených v tomto ustanovení ukladá do RÚZ individuálnu riadnu a mimoriadnu účtovnú závierku, a to v elektronickej alebo v listinnej podobe.

Účtovná jednotka, ktorá je platiteľom DPH je povinná ukladať účtovnú závierku do RÚZ v elektronickej podobe.

Prehľad ukladania účtovnej závierky do RÚZ pre podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva uvádzame v tabuľke.

Typ dokumentu

(§ 23 ods. 2 zákona o účtovníctve)

Typ podania

(§ 23a ods. 1 zákona o účtovníctve)

Účtovné jednotky, ktoré podávajú dokument povinne elektronicky (§ 23a ods. 2 zákona o účtovníctve)

Lehoty na uloženie v RÚZ
(§ 23a zákona o účtovníctve)

Individuálna riadna a mimoriadna účtovná závierka

V elektro-nickej alebo v listinnej podobe.

Osoby podľa osobitného predpisu, ktorým je § 14 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., tzn. daňový subjekt, ktorý je platiteľom DPH, alebo daňový poradca alebo advokát za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní alebo zástupca, ktorý zastupuje daňový subjekt, ktorý je platiteľom DPH.

Najneskôr do 6 mesiacov od dátumu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Špecificky sú lehoty na ukladanie riadnej individuálnej účtovnej závierky a mimoriadnej individuálnej účtovnej závierky ustanovené v § 49 ods. 11 ZDP, ktorý ustanovuje daňovníkovi na účely podania daňového priznania povinnosť zostaviť účtovnú závierku ku koncu zdaňovacieho obdobia podľa ZDP a v termíne na podanie daňového priznania ju uložiť do RÚZ, ak osobitný predpis neustanovuje inak (§ 34 ods. 1 zákona č. 429/2002 Z. z. o burze cenných papierov v z. n. p. sa týka ročnej finančnej správy emitenta). Zo znenia § 49 ZDP s účinnosťou od 1. 1. 2014 nevyplýva, že účtovná závierka je prílohou daňového priznania k dani z príjmov. Ide o samostatné podanie účtovnej závierky a samostatné podanie daňového priznania k dani z príjmov.

Doručením dokumentov daňovému úradu (v listinnej podobe) alebo do elektronickej podateľne FR SR (v elektronickej podobe) si účtovná jednotka splní povinnosť uloženia a zverejnenia dokumentov.

Zákonom č. 463/2013 Z. z. bol doplnený § 18 ods. 7 zákona o účtovníctve, ktorý upravuje predkladanie priebežnej účtovnej závierky. Podľa tohto ustanovenia sa priebežná individuálna účtovná závierka podľa osobitného predpisu doručuje daňovému úradu v termíne na podanie daňového priznania, tzn. priebežná účtovná závierka sa neukladá do RÚZ. Osobitným predpisom v tomto prípade je § 14 ods. 2 ZDP. V tomto ustanovení je upravený základ dane právnických osôb, ktoré sa zrušujú s likvidáciou, alebo na ktorých bol vyhlásený konkurz. Do konkurzu môže vstúpiť aj fyzická osoba. Podľa § 4 ods. 9 ZDP u daňovníka s príjmami z podnikania (§ 6 ZDP) sa základ dane zisťuje vždy za kalendárny rok, a to aj vtedy, ak bol na daňovníka vyhlásený konkurz, povolené vyrovnanie alebo povolená reštrukturalizácia; na tento účel je daňovník povinný zostaviť účtovnú závierku k poslednému dňu kalendárneho roka, pričom povinnosť zostaviť účtovnú závierku podľa osobitného predpisu týmto nie je dotknutá. Osobitným predpisom je § 18 ods. 1 zákona o účtovníctve, ktorý upravuje priebežnú účtovnú závierku. Podľa § 16 ods. 8 zákona o účtovníctve účtovná jednotka v účtovnom období odo dňa účinnosti vyhlásenia konkurzu do dňa právoplatnosti uznesenia o zrušení konkurzu otvorí účtovné knihy ku dňu účinnosti vyhlásenia konkurzu a uzavrie účtovné knihy ku dňu právoplatnosti uznesenia o zrušení konkurzu, tzn. obdobie konkurzu je aj pre fyzickú osobu jedným účtovným obdobím. Z uvedeného vyplýva, že ak je na fyzickú osobu s príjmami z podnikania (§ 6 ZDP) vyhlásený konkurz, počas trvania konkurzu, ku koncu každého kalendárneho roka zostavuje priebežnú účtovnú závierku, ktorú doručuje daňovému úradu v termíne na podanie daňového priznania.

Zmeny týkajúce sa vedenia účtovníctva v sústave jednoduchého účtovníctva

V rámci zmien týkajúcich sa vedenia účtovníctva v sústave jednoduchého účtovníctva došlo od 1. 1. 2014 k doplneniam a zmenám v nasledovných oblastiach:

  1. oceňovanie reálnou hodnotou a metódou vlastného imania (§ 25 ods. 7 a § 27 ods. 11 zákona o účtovníctve) – zaniká povinnosť ocenenia cenných papierov a derivátov reálnou hodnotou (ku dňu obstarania, ako aj ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka) a oceňovania majetku metódou vlastného imania,
  2. všeobecné náležitosti účtovnej závierky [§ 17 ods. 2 písm. f) zákona o účtovníctve]– je postačujúce, ak účtovná závierka obsahuje podpisový záznam len jednej osoby, a to štatutárneho orgánu účtovnej jednotky alebo člena štatutárneho orgánu účtovnej jednotky alebo fyzickej osoby, ktorá je účtovnou jednotkou,
  3. inventarizácia majetku (§ 29 ods. 3 zákona o účtovníctve) – znižuje sa periodicita inventarizácie majetku – dlhodobý majetok sa od 1. 1. 2014 inventarizuje len raz za 4 roky a peňažné prostriedky v hotovosti len ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Zmeny v Postupoch účtovania v JÚ a vo vzoroch účtovnej závierky

V nadväznosti na novelu zákona o účtovníctve došlo s účinnosťou od 1. 1. 2014 k zmenám aj v Postupoch účtovania v JÚ:

  • V § 13 ods. 4, 5, 7, 10 až 12 – vzhľadom na to, že všetky cenné papiere sa pri prvotnom účtovaní oceňujú obstarávacou cenou a ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa nepreceňujú na reálnu hodnotu, boli upravené alebo vypustené ustanovenia týkajúce sa oceňovania cenných papierov reálnou hodnotou. Rovnako boli vypustené aj ustanovenia upravujúce oceňovanie podielových cenných papierov metódou vlastného imania.
  • Príloha č. 1 – (vysvetlivky k výkazu o príjmoch a výdavkoch), príloha č. 2 (vysvetlivky k výkazu o majetku záväzkoch) – ustanovujú sa údaje, ktoré sa v rámci všeobecných náležitostí účtovnej závierky uvádzajú, len ak sa tak účtovná jednotka rozhodne. Účtovná jednotka vypĺňa dobrovoľne smerové číslo telefónu, číslo telefónu, číslo faxu, e-mailovú adresu, podpisový záznam osoby zodpovednej za vedenie účtovníctva a podpisový záznam osoby zodpovednej za zostavenie účtovnej závierky. Upozorňujeme, že na zostavenie účtovnej závierky k 31. 12. 2014 je ustanovený nový vzor účtovnej závierky, s novými vysvetlivkami na jej vypĺňanie. Dobrovoľnosť vypĺňania údajov ako je smerové číslo telefónu, číslo telefónu, číslo faxu, e-mailovú adresu však zostala naďalej. Z „nového“ krycieho listu vyplýva, že sa uvádza už len jeden podpis, a to je podpis fyzickej osoby, ktorá je účtovnou jednotkou.

Ďalšou zmenou bolo spresnenie a doplnenie § 4 ods. 9 Postupov účtovania v JÚ v súvislosti s účtovaním výdavkov v rámci služieb a v rámci ostatných výdavkov. V rámci služieb boli doplnené výdavky na opravy a udržiavanie hmotného majetku a výdavky na školenie a odborné semináre. Keďže tieto výdavky majú charakter nakupovaných služieb, účtujú sa v rámci výdavkov v členení služby. Medzi ostatné výdavky bola doplnená zostatková cena predaného dlhodobého hmotného majetku.

S účinnosťou od 31. 12. 2014 boli Postupy účtovania v JÚ novelizované opatrením MF SR č. MF/15523/2014–74, ktoré stanovili nový vzor účtovnej závierky v jednoduchom účtovníctve s označením Úč FO, ktorej súčasťou je výkaz o príjmoch a výdavkoch s označením Úč FO 1 – 01 a výkaz o majetku a záväzkoch s označením Úč FO 2 – 01. Tento vzor účtovnej závierky sa po prvýkrát použije pri zostavovaní účtovnej závierky k 31. decembru 2014.

Povinnosti účtovnej jednotky v súvislosti s účtovnou závierkou

Podľa § 8 zákona o účtovníctve je účtovná jednotka povinná viesť účtovníctvo správne, úplne, preukázateľne, zrozumiteľne a spôsobom zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov.

Účtovníctvo účtovnej jednotky:

  • Je správne, ak účtovná jednotka vedie účtovníctvo podľa tohto zákona a ostatných osobitných predpisov.
  • Je úplné, ak účtovná jednotka zaúčtovala v účtovnom období v účtovných knihách všetky účtovné prípady podľa § 3 a za toto účtovné obdobie zostavila individuálnu účtovnú závierku a má o týchto skutočnostiach všetky účtovné záznamy.
  • Je preukázateľné, ak všetky účtovné záznamy sú preukázateľné (§ 32 zákona o účtovníctve) a účtovná jednotka vykonala inventarizáciu.
  • Je zrozumiteľné, ak umožňuje po­dľa § 4 ods. 8 zákona o účtovníctve jednotlivo aj v súvislostiach spoľahlivo a jednoznačne určiť obsah účtovných prípadov v nadväznosti na použité účtovné zásady a účtovné metódy a obsah účtovných záznamov v nadväznosti na použité formy účtovných záznamov (písomná alebo technická forma podľa § 31 ods. 2 zákona o účtovníctve).

Poznámka: Podľa § 4 ods. 8 zákona o účtovníctve je účtovná jednotka povinná viesť účtovníctvo a zostaviť účtovnú závierku v štátnom jazyku. Účtovný doklad vyhotovený v inom ako štátnom jazyku musí spĺňať podmienku zrozumiteľnosti podľa § 8 ods. 5 zákona o účtovníctve.

  • Vedie sa spôsobom zaručujúcim trvalosť účtovných záznamov, ak účtovná jednotka je schopná zabezpečiť trvalosť po celú dobu spracovania a úschovy podľa § 31 až 36 zákona o účtovníctve.

Zároveň je účtovná jednotka povinná v priebehu účtovného obdobia účtovať tak, aby účtovná závierka poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o jeho finančnej situácii a obsah položiek účtovnej závierky musí zodpovedať skutočnosti a byť v súlade s účtovnými zásadami a účtovnými metódami. Aby účtovná jednotka všetky povinnosti zákona o účtovníctve dodržala, musí na konci účtovného obdobia vykonať nasledovné práce:

  1. skontroluje účtovné doklady a úč­tovné knihy, či boli zaúčtované všetky účtovné prípady týkajúce sa roku 2014,
  2. opraví chyby,
  3. uskutoční inventarizáciu majetku, záväzkov a zaúčtuje inventarizačné rozdiely,
  4. zaúčtuje kurzové rozdiely, ktoré sa účtujú pred zaúčtovaním uzávierkových účtovných operácií,
  5. uzatvorí účtovné knihy, pričom:
    • zaúčtuje uzávierkové účtovné operácie v peňažnom denníku,
    • uzatvorí peňažný denník,
    • uzatvorí ostatné účtovné knihy,
    • zistí výsledok hospodárenia,
  6. zostaví účtovnú závierku.

Kontrola účtovných dokladov a účtovných kníh v nadväznosti na zaúčtovanie všetkých účtovných prípadov týkajúcich sa roku 2014

Podľa § 16 ods. 13 zákona o účtovníctve v účtovnej jednotke účtujúcej v sústave jednoduchého účtovníctva sa musí dodržať zásada, že konečné zostatky majetku a záväzkov v jednotlivých účtovných knihách ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa rovnajú začiatočným stavom majetku a záväzkov v jednotlivých účtovných knihách k prvému dňu bezprostredne nasledujúceho účtovného obdobia. V nadväznosti na uvedenú zásadu je potrebné, aby účtovná jednotka skontrolovala správnosť otvorenia účtovných kníh. T. j., účtovná jednotka skontroluje správne prevedenie konečného zostatku z bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia (z roku 2013) ako začiatočného stavu v jednotlivých účtovných knihách. Ide o konečné zostatky:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály