Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Účtovanie o okamžitých (spotových) účtovných prípadoch podľa IFRS na príklade kúpy a predaja cudzej meny

Dátum: Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Účtovanie o spotových operáciách podľa IFRS má v porovnaní s pohľadávkovo-záväzkovým spôsobom, okrem toho, že redukuje počet účtovných zápisov aj tú výhodu, že vylučuje súbežné účtovné zápisy. Tieto výhody dosahuje za tú cenu, že sledovať pohyb hospodárskych prostriedkov sa nedá úplne z účtovných zápisov účtov hlavnej knihy, ale je na ten účel potrebné použiť aj podsúvahovú evidenciu.

V Slovenskej sústave účtovníctva je doteraz upravené účtovanie spotových operácií len okrajovo. Spotové operácie sú upravené v sústave Medzinárodných štandardov finančného vykazovania (IFRS). IFRS môžu slúžiť a aj slúžia ako „benchmark“ pre národné úpravy účtovníctva v EÚ. Pozrime sa teda na to, ako túto vec upravujú IFRS.

Okamžitý obchod nie je ako nákup v samoobsluhe, prídem k pokladnici s vybraným tovarom, a tým, že zaň platím som akceptoval ponuku predajne a týmto som uzavrel s predajňou kúpnu zmluvu (stretla sa ponuka s dopytom), odovzdám hotovosť a prevezmem tovar. Akt dohodnutia obchodu a akt jeho vyrovnania sú materiálne aj časovo totožné. Väčšina transakcií podnikov sa vykonáva bezhotovostne a preto čas uzavretia kúpnej zmluvy a čas jej plnenia nie sú totožné. V období od okamihu dohodnutia kúpy do vyrovnania záväzkov oboch zmluvných strán z tejto kúpy sa uskutočňuje proces vysporiadania obchodu, ktorého výsledkom je vyrovnanie obchodu. Deň dohodnutia obchodu sa označuje ako t a deň najneskoršieho dodania a zaplatenia v súlade s dohodou sa označuje poradovým číslom dňa odo dňa dohodnutia obchodu. Napríklad t + 2 (najčastejší prípad na finančných trhoch) znamená druhý deň po dni dohodnutia obchodu.

Keďže ide o okamžitý obchod, okamihom uzavretia obchodu začína plynúť dodacia lehota. Z toho dôvodu vzniká kupujúcemu pohľadávka na dodanie cudzej meny a záväzok zaplatiť za ňu. Predávajúcemu vzniká pohľadávka na zaplatenie kúpnej ceny a záväzok na dodanie cudzej meny. Keď príde cudzia mena na účet kupujúceho a úhrada kúpnej ceny na účet predajcu, obchod je vyrovnaný. Kupujúci kredituje účet pohľadávky na dodanie cudzej meny na ťarchu analytického účtu príslušnej cudzej meny k bežnému účtu a debetuje účet záväzku na zaplatenie kúpnej ceny v prospech bežného účtu funkčnej meny (v našom prípade je ňou euro). Predávajúci kredituje účet pohľadávky na zaplatenie kúpnej ceny na ťarchu bežného účtu vo funkčnej mene a debetuje účet záväzku na dodanie cudzej meny v prospech bežného účtu danej cudzej meny, v hodnote príslušného množstva jednotiek cudzej meny v zásobe a rozdiel medzi dohodnutou cenou jednotiek cudzej meny a ich ocenením v zásobe je zisk alebo strata.

Účtovné zobrazenie tohto obchodu by bolo takéto (cudzia mena sú USD):

Na strane kupujúceho

Účtovný zápis číslo Názov účtovného prípadu Dt / Suma Cr / Suma
1) Uzavretie obchodu (deň t) Pohľadávka na dodanie USD 100 USD (77 €) Záväzok zaplatiť kúpnu cenu 77 €
2) Vyrovnanie obchodu (deň t + 2) a Bežný účet (BÚ) USD 100 USD (77 €) Pohľadávka na dodanie USD 100 USD (77 €)
b Záväzok zaplatiť kúpnu cenu 77 € Bežný účet v euro 77 €
∑ kontrola formálnej správnosti účtovania 231 € 231 €

Legenda: Dt – debet, Cr – kredit.

Účtovný prípad Uzavretie obchodu sa zobrazí jedným podvojným účtovným zápisom. Účtovný prípad vyrovnania obchodu sa zobrazí dvomi súbežnými podvojnými zápismi [2)a a 2)b].

Na strane predávajúceho

Druhý zo súbežných podvojných účtovných zápisov zobrazenia účtovného prípadu vyrovnania obchodu je zloženým účtovným zápisom, pretože predávajúci má USD v zásobe (to znamená v cene, v ktorej musia USD byť odúčtované z dolárového bežného účtu) ocenené v cene 75 €. Preto prírastok hodnoty v EUR (Dt) je väčší ako jej úbytok v USD (Cr) a táto bilančná nerovnosť sa vyrovná zaúčtovaním výnosu (Cr) 2 €.

Pri účtovaní účtovného prípadu Uzavretie obchodu za záväzok dodať USD ocení  dohodnutou cenou USD, pretože nie je isté, aké bude ocenenie USD v zásobe v deň vyrovnania obchodu.

Účtovný zápis číslo Názov účtovného prípadu Dt / Suma Cr / Suma
1) Uzavretie obchodu (deň t) Pohľadávka na zaplatenie kúpnej ceny 77 € Záväzok dodať USD 100 USD (77 €)
2) Vyrovnanie obchodu (deň t + 2) a Bežný účet v € 77 € Pohľadávka na zaplatenie kúpnej ceny 77 €
b 1 Záväzok dodať USD 100 USD (77 €) Bežný účet v USD 100 USD (75 €)
2 Výnos 2 €
231 € 231 €

Tento spôsob zobrazenia kúpy/predaja cudzej meny, ktorý je prirodzený, pretože zobrazuje kúpu/predaj cudzej meny tak, ako sa udiala nazývam Pohľadávkovo-záväzkové účtovníctvo. Má tú nevýhodu, že obsahuje súbežné účtovné zápisy, ktorých chyba sa nedá vždy odhaliť kontrolou formálnej správnosti účtovania.

IFRS ale nepožívajú tento spôsob. Na okamžitú kúpu alebo predaj, inak označované aj ako bežná kúpa alebo predaj finančného majetku (nie prostredníctvom derivátu) požívajú zjednodušené spôsoby účtovania. Má to pôvod u obchodníkov s finančnými nástrojmi, ktorí denne u

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály