Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Refakturácia spotreby energií nájomníkom

Dátum: Rubrika: Poradňa

Spoločnosť je platiteľom DPH. Jednou z jej činností je prenájom bytových a nebytových priestorov. Niekoľko nehnuteľností vlastní a niekoľko nehnuteľností má prenajatých. Nájomníkmi sú občania aj podnikatelia. Nebytové priestory a jeden byt sú v súčasnosti prenajaté zdaniteľným osobám – teda podnikateľom a obchodným spoločnostiam. Ostatné byty sú prenajaté nezdaniteľným osobám, teda občanom. Všetky merače elektrickej energie, plynu, vody a tepla sú evidované na túto spoločnosť. Skutočnú spotrebu energií následne spoločnosť refakturuje svojim nájomníkom. Ak určité obdobie nehnuteľnosť nie je prenajatá, sú energie považované za vlastnú spotrebu spoločnosti (elektrina na svietenie a bezpečnosť, voda na upratovanie a teplo na temperovanie).

Ako treba správne vystavovať daňové doklady? Má spoločnosť skutočnú spotrebu energií nájomníkom refakturovať s DPH podľa § 19 ods. 6 zákona o DPH alebo bez DPH ako prechodnú položku podľa § 22 ods. 3 zákona o DPH? Zdaniteľné osoby majú záujem o refakturáciu s DPH, aby si daň mohli odpočítať.

Prechodnou položkou podľa § 22 ods. 3 zákona o DPH je výdavok platený „v mene a na účet kupujúceho alebo zákazníka“. V danom prípade nejde o prechodné položky, pretože zo strany spoločnosti ide o výdavky „v jej mene na účet inej osoby“.

Faktúru s náležitosťami podľa § 74 ods. 1 zákona o DPH je povinný vyhotoviť platiteľ p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály