Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

SZČO registrované pre DPH a možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Pomerne pozitívnou novinkou pre rok 2017 bolo výrazné zvýšenie paušálnych výdavkov pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO). Skutočnosť, ktoré podnikateľské subjekty si výdavky percentom z príjmov uplatniť môžu a ktoré nie, závisí v mnohých prípadoch aj od typu registrácie pre daň z pridanej hodnoty (DPH) či dokonca obratu pre povinnú registráciu. V článku poukážeme na základné pravidlá pre paušálne výdavky a sledovanie zákonného obratu, vrátane príkladov z praxe.

Výdavky percentom z príjmov – základné pravidlá

Výdavky percentom z príjmov, resp. paušálne výdavky sú dobrovoľnou možnosťou voľby pre fyzické osoby, ktoré si na účely zistenia základu dane z príjmov nechcú uplatniť reálne, resp. preukázateľné daňové výdavky v zmysle pravidiel uvedených v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) z dôvodu, že výška preukázateľných výdavkov je zanedbateľná (resp. nižšia ako možná suma paušálnych výdavkov) alebo z dôvodu pomerne jednoduchej evidencie, ktorú sú SZČO s paušálnymi výdavkami povinní viesť.

Pravidlá a obmedzenia pre rok 2016

Fyzické osoby si mohli uplatniť paušálne výdavky vo výške 40 % z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP (príjmy zo živnosti, príjmy dosiahnuté na základe iného oprávnenia a príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti, vrátane príjmov umelcov a autorov) a príjmov podľa § 6 ods. 4 ZDP (príjmy z použitia diela autorov a umelcov). Suma paušálnych výdavkov však bola obmedzená absolútnym maximom 5 040 € v prípade, ak fyzická osoba dosahovala uvedené príjmy počas celého zdaňovacieho obdobia. Pre fyzické osoby, ktoré získali povolenie alebo oprávnenie na podnikanie, začali vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť alebo poberať príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu v priebehu zdaňovacieho obdobia je absolútne maximum obmedzené násobkom počtu mesiacov dosahovania príjmov a sumy 420 €, rovnaké pravidlo platí pre fyzické osoby, ktoré podnikanie v priebehu roka skončili.

Pravidlá a obmedzenia pre rok 2017

Fyzické osoby si môžu uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 % z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP a príjmov podľa § 6 ods. 4 ZDP. Suma paušálnych výdavkov je obmedzená absolútnym maximom 20 000 € pre všetky fyzické osoby, teda bez ohľadu na počet mesiacov podnikania, existencie podnikateľského oprávnenia či dosahovania príjmov.

Výdavky percentom z príjmov v zmysle § 6 ods. 10 ZDP si nemôžu uplatniť:

  • Fyzické osoby, ktoré boli počas celého zdaňovacieho obdobia platiteľmi DPH – t. j. registrovanými v zmysle § 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).
  • Fyzické osoby, ktoré dosahujú príjmy z prenájmu nehnuteľnosti v zmysle § 6 ods. 3 ZDP. Príjmy z prenájmu nehnuteľností si môžu znížiť iba o preukázateľné výdavky. V prípade, ak ako fyzické osoby dosahujú aj príjmy z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti či použitia diela a umeleckého výkonu, tieto príjmy si môžu znížiť o paušálne výdavky.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály