Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zdaňovanie dodania a nadobudnutia nových dopravných prostriedkov v rámci Európskej únie

Rubrika: Z praxe

V rámci Európskej únie sa v zmysle spoločných pravidiel zakotvených v Smernici Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „smernica o DPH“) uplatňuje výnimka zo všeobecných pravidiel zdaňovania daňou z pridanej hodnoty v prípade zdaniteľných obchodov súvisiacich s novými dopravnými prostriedkami. Pri dodaniach nových dopravných prostriedkov v rámci Európskych spoločenstiev platí, že nové dopravné prostriedky sa vždy zdaňujú v štáte určenia (spotreby).

Čo sa rozumie novým dopravným prostriedkom?

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) v ustanovení § 11 ods. 11 a 12 osobitne vymedzuje, čo sa pre účely tohto zákona rozumie dopravným prostriedkom a za akých podmienok spĺňa dopravný prostriedok definíciu nového dopravného prostriedku. Na účely zákona o DPH sa novým dopravným prostriedkom rozumie:

  • pozemné motorové vozidlo so zdvihovým objemom motora viac ako 48 cm3 alebo s výkonom väčším ako 7,2 kW, ktoré je určené na prepravu osôb a nákladov, ak nemá najazdených viac ako 6 000 km alebo v čase jeho dodania neuplynulo 6 mesiacov od jeho prvého uvedenia do prevádzky,
  • plavidlo určené na prepravu osôb a nákladov dlhšie ako 7,5 m (s výnimkou námornej lode, ktorá je oslobodená od dane podľa § 47 ods. 8 zákona o DPH), ak nebolo prevádzkované na vode viac ako 100 hodín alebo v čase jeho dodania neuplynuli 3 mesiace od jeho prvého uvedenia do prevádzky,
  • lietadlo určené na prepravu osôb a nákladov, ktorého štartovacia hmotnosť je väčšia ako 1 550 kg, ak nenalietalo viac ako 40 prevádzkových hodín alebo v čase jeho dodania neuplynuli 3 mesiace od jeho prvého uvedenia do prevádzky.

Ak dopravné prostriedky definované v § 11 ods. 11 zákona o DPH budú spĺňať niektorú z podmienok vyplývajúcu z § 11 ods. 12 zákona o DPH, budú sa na účely zákona o DPH vždy považovať za nové dopravné prostriedky. Z hľadiska zákona o DPH stačí, aby v uvedených prípadoch bola splnená len jedna podmienka, t. j. napr. v prípade automobilov buď nemá najazdených viac ako 6 000 km, alebo od prvého uvedenia do prevádzky neuplynulo viac ako šesť mesiacov. Na tento účel nemá vplyv ani skutočnosť, že boli pred ich dodaním do iného členského štátu už niekoľkokrát predané. Podstatné je splnenie uvedených podmienok a rozhodujúcim momentom pre posúdenie, či predmetom nadobudnutia je nový dopravný prostriedok, je okamih odovzdania dotknutého tovaru predávajúcim nadobúdateľovi.

Dodanie nového dopravného prostriedku do iného členského štátu

Každá osoba, ktorá príležitostne dodá nový dopravný prostriedok z tuzemska do iného členského štátu a tento nový dopravný prostriedok je ňou alebo kupujúcim alebo na ich účet odoslaný alebo prepravený kupujúcemu, považuje sa na tento účel za zdaniteľnú osobu. Uvedené vyplýva z § 3 ods. 5 zákona o DPH, ktorý rozširuje na účely príležitostného dodania nového dopravného pro­striedku do iného členského štátu status zdaniteľnej osoby na akékoľvek osoby ako:

  • fyzická alebo právnická osoba, ktorá je zdaniteľnou osobou registrovanou pre daň v zmysle § 4 až § 6 zákona o DPH (platiteľ dane),
  • zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom dane, ale je registrovaná pre daň v zmysle § 7 zákona o DPH (tzv. nadobúdateľ),
  • právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, registrovaná pre daň v zmysle § 7 zákona o DPH (tzv. nadobúdateľ),
  • zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom dane, registrovaná pre daň v zmysle § 7a zákona o DPH (príjemca, respektíve poskytovateľ služby),
  • zdaniteľná osoba, ktorá nie je registrovaná pre daň v zmysle § 4 až § 7a zákona o DPH,
  • akákoľvek fyzická alebo právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou (nepodnikatelia).

Príležitostné dodanie nového dopravného prostriedku do iného členského štátu osobou, ktorá sa za zdaniteľnú osobu považuje len na účely tohto dodania, nezakladá registračnú povinnosť podľa zákona o DPH.

Každá osoba, ktorá dodáva nový dopravný prostriedok z tuzemska do iného členského štátu, toto dodanie nezdaní v tuzemsku bez ohľadu na to, či kupujúcim je osoba identifikovaná pre daň alebo osoba neidentifikovaná pre daň (napr. fyzická osoba – občan alebo právnická osoba, ktorá nie je podnikateľom). Dodanie nového dopravného prostriedku do iného členského štátu každou osobou predstavuje transakciu, ktorá je vždy oslobodená od dane v členskom štáte odoslania alebo začatia prepravy. Pri dodaní nového dopravného prostriedku do iného členského štátu je však dôležité, aby bol správne uplatnený právny titul pre oslobodenie od dane predovšetkým z dôvodu povinností vyplývajúcich zo zákona o DPH.

Dodanie nového dopravného prostriedku platiteľom dane

Ak platiteľ dane dodáva do iného členského štátu nový dopravný prostriedok osobe identifikovanej pre daň v inom členskom štáte, je toto dodanie nového dopravného prostriedku oslobodené od dane podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH (takéto dodanie sa uvedie do daňového priznania na r. 15 a 16 a do súhrnného výkazu).

Ak platiteľ dane dodáva do iného členského štátu nový dopravný prostriedok osobe, ktorá nie je identifikovaná pre daň v inom členskom štáte, je dodanie nového dopravného prostriedku oslobodené od dane podľa § 43 ods. 2 zákona o DPH (takéto dodanie sa uvedie do daňového priznania len do r. 15 a do súhrnného výkazu sa neuvádza).

Povinnosť platiť daň vždy vzniká v krajine nadobudnutia osobe, ktorá nadobudla nový dopravný prostriedok.

V prípade, že dodávateľom nového dopravného prostriedku je platiteľ dane, z § 72 ods. 1 písm. e) zákona o DPH mu vyplýva fak

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály