Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Sú odmeny právne nenárokovateľné?

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

V súlade s článkom 36 Ústavy Slovenskej republiky majú zamestnanci právo na odmenu za vykonanú prácu. Uvedené ústavné právo sa premieta aj do ustanovení zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“), napr. do znenia čl. 3 alebo do ust. § 118 Zákonníka práce.

Zamestnávateľ je zároveň povinný odstrániť akúkoľvek diskrimináciu pri odmeňovaní, čo znamená, že zamestnanci musia byť rovnako odmeňovaní za rovnakú prácu alebo prácu rovnakej hodnoty, zložitosti, zodpovednosti a namáhavosti, ktorú vykonávajú v rovnakých alebo porovnateľných pracovných podmienkach, keď dosahujú rovnakú alebo porovnateľnú výkonnosť a majú rovnaké výsledky práce v pracovnom pomere u toho istého zamestnávateľa.

Právo na rovnaké zaobchádzanie znamená, že je zakázaná diskriminácia (t. j., nerovnaké zaobchádzanie) z dôvodov, ktoré stanovuje zákon, či už Zákonník práce, alebo osobitný predpis. Takým predpisom je zákon č. 365/2004 Z. z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „antidiskriminačný zákon“).

Diskriminačné dôvody uvádza predmetný predpis len ako príklady (demonštratívne). Patria medzi ne: pohlavie, rasa, farba pleti, jazyk, viera a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie.

Právo na rovnaké zaobchádzanie patrí medzi základné ľudské práva. S cieľom rozšíriť ochranu pred diskrimináciou antidiskriminačný zákon upravil, že je potrebné prihliadať aj na dobré mravy.

Najvyšší súd Slovenskej republiky v rozsudku vydanom dňa 30. 9. 2008 pod sp. zn. 2 M Cdo 19/2007 uvádza, že ak zamestnávateľ všetkým zamestnancom vyplatil odmenu, okrem jedného a jediným dôvodom jej nevyplatenia bola skutočnosť, že podal námietky voči vyjadreniu zamestnávateľa, možno takýto postup zamestnávateľa považovať za diskriminačné konanie.

Tento článok sa zaoberá uvedeným rozsudkom a o tomu, ako si uplatniť nárok na nenárokovateľnú zložku mzdy, ak sa zamestnávateľ dopustil diskriminačného konania.

Mzda

Pojem mzda je definovaný v § 118 ods. 2 Zákonníka práce. Podľa tohto ustanovenia sa mzdou rozumie peňažné plnenie alebo plnenie peňažnej hodnoty, ktoré je poskytované zamestnávateľom zamestnancovi za prácu.

Ako mzda sa posudzuje aj plnenie poskytované zamestnávateľom zamestnancovi za prácu pri príležitosti jeho pracovného výročia alebo životného výročia, ak sa neposkytuje zo zisku po zdanení alebo zo sociálneho fondu.

Zákonník práce v § 118 ods. 2 zároveň prostredníctvom negatívneho výpočtu definuje, čo za mzdu nemožno považovať. Patrí sem najmä náhrada mzdy, odstupné, odchodné, cestovné náhrady vrátane nenárokových cestovných náhrad, príspevky zo sociálneho fondu, príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, príspevky na životné poistenie zamestnanca, výnosy z kapitálových podielov alebo obligácií, daňový bonus, náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, doplatky k nemocenským dávkam, náhrada za pracovnú pohotovosť, peňažná náhrada podľa § 83a ods. 4 a iné plnenie poskytované zamestnancovi v súvislosti so zamestnaním podľa Zákonníka práce, oso

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály