Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spotrebiteľské spory podľa nového Civilného sporového poriadku

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Národná rada SR dňa 21. mája 2015 schválila nový Civilný sporový poriadok (ďalej len „CSP“), ktorý bol v Zbierke zákonov publikovaný ako zákon č. 160/2015 Z. z. Predmetný zákon je účinný od 1. júla 2016, t. j., že od tohto dátumu sa aplikuje v civilných sporových konaniach na súdoch.

Civilný sporový poriadok obsahuje osobitnú úpravu tzv. sporov s ochranou slabšej strany, a to v druhej hlave. Medzi spory s ochranou slabšej strany patria aj spotrebiteľské spory.

Dôvod osobitnej úpravy sporov s ochranou slabšej strany spočíva v objektívnej hmotnoprávnej i procesnoprávnej nerovnosti určitých subjektov ako účastníkov konania, ktorú je potrebné zo strany súdu kompenzovať uplatnením osobitných procesných postupov, inak by nebol naplnený účel sporového konania, ktorým je spravodlivá a rýchla ochrana porušených alebo ohrozených subjektívnych práv.

Tento článok pojednáva o novej právnej úprave vedenia spotrebiteľských sporov a podáva prehľad jednotlivých zmien vyplývajúcich z CSP.

Spotrebiteľský spor

Spotrebiteľský spor definuje ustanovenie § 290 CSP ako „spor medzi dodávateľom a spotrebiteľom vyplývajúci zo spotrebiteľskej zmluvy alebo súvisiaci so spotrebiteľskou zmluvou“.

Podrobnejšiu definíciu spotre­biteľského sporu CSP neobsahuje, táto vychádza z hmotnoprávnej úpravy. Konkrétne vychádza z ustanovenia § 52 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“). Podľa predmetného ustanovenia je spotrebiteľskou zmluvou každá zmluva bez ohľadu na právnu formu, ktorú uzatvára dodávateľ so spotrebiteľom.

Dodávateľom je pritom ­osoba, ktorá pri uzatváraní a plnení spotrebiteľskej zmluvy koná v rámci predmetu svojej obchodnej alebo inej podnikateľskej činnosti.

Spotrebiteľom je, podľa ustanovenia § 52 ods. 4 Občianskeho zákonníka, fyzická osoba, ktorá pri uzatváraní a plnení spotrebiteľskej zmluvy nekoná v rámci predmetu svojej obchodnej činnosti alebo inej podnikateľskej činnosti.

Rozhodujúca je teda povaha účastníkov zmluvy a nie právny predpis, ktorým sa zmluva spravuje. Nakoľko je spotrebiteľom iba fyzická osoba, je vylúčené, aby bola spotrebiteľom akákoľvek právnická osoba (občianske združenie, obchodná spoločnosť, družstvo a pod.).

Zastúpenie spotrebiteľa

Spotrebiteľ sa v konaní môže dať zastúpiť:

  • všeobecným zástupcom (§ 89 CSP),
  • advokátom alebo Centrom právnej pomoci, alebo
  • právnickou osobou založenou alebo zriadenou na ochranu spotrebiteľa. V zmysle ustanovenia § 291 ods. 1 CSP môže mať spotrebiteľ len jedného takto zvoleného zástupcu.

Ak je spotrebiteľ v konaní zastúpený združením zriadeným na ochranu spotrebiteľa alebo všeobecným zástupcom, nestráca postavenie slabšej strany.

Uvedené však neplatí, ak je zastúpený advokátom. Pri zastúpení advokátom sa nepoužijú osobitné ustanovenia týkajúce sa dokazovania a koncentrácie konania, pretože spotrebiteľ takto disponuje kvalifikovanou právnou pomocou, čím svoje slabšie postavenie vyrovnal na úroveň protistrany a nie je potrebné a ani žiaduce poskytovať mu osobitnú ochranu.

Ak je spotrebiteľ zastúpený advokátom, tak zastupovanie iným zástupcom ako advokátom je vylúčené. Ustanovuje tak § 89 ods. 3 CSP. Splnomocnenie udelené advokátovi nemožno obmedziť.

Poučovacia povinnosť súdu

Poučovacia povinnosť vo všetkých sporoch s ochranou slabšej strany, t. z., že aj poučovacia povinnosť v spotrebiteľských sporoch, je vo vzťahu k slabšej strane širšia, než všeobecná poučovacia povinnosť. Súd je povinný už pri prvom procesnom úkone vo vzťahu k spotrebiteľovi (spravidla doručenie žaloby, prípadne vyjad

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály