Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spoločnosť v kríze

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Právna úprava krízy a povinnosti štatutárneho orgánu spoločnosti v kríze sú od 1. januára 2016 upravené v § 67a až § 67i zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“). Podstatou legislatívnej úpravy je zákaz uspokojovania nárokov členom spoločnosti a štatutárnych orgánov pred uspokojovaním pohľadávok veriteľov v období krízy. Ustanovenia o spoločnosti v kríze sa vzťahujú len na spoločnosť s ručením obmedzeným, akciovú spoločnosť, jednoduchú spoločnosť na akcie a komanditnú spoločnosť, ktorej komplementárom nie je žiadna fyzická osoba. Spoločnosťou v kríze nemôžu byť banky, poisťovne, správcovské spoločnosti a podobné finančné inštitúcie.

Vymedzenie spoločnosti v kríze

Podľa § 67a ods. 1 Obchodného zákonníka je spoločnosť v kríze, ak je v úpadku alebo jej úpadok hrozí. Úpadok spoločnosti je upravený v zákone č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o konkurze a reštrukturalizácii“). Podľa § 3 zákona o konkurze a reštrukturalizácii sa spoločnosť nachádza v úpadku, ak je predlžená alebo platobne neschopná.

Predlžený je ten, kto:

  • je povinný viesť účtovníctvo podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“),
  • má viac ako jedného veriteľa,
  • hodnota jeho záväzkov presahuje hodnotu jeho majetku (má záporné vlastné imanie).

Pri stanovení hodnoty ­záväzkov a hodnoty majetku sa vychádza z účtovníctva alebo z hodnoty určenej znaleckým posudkom, ktorý má pred účtovníctvom prednosť, a prihliada sa aj na očakávané výsledky správy majetku, prípadne očakávateľné výsledky ďalšieho prevádzkovania podniku, ak možno so zreteľom na všetky okolnosti odôvodnene predpokladať, že bude možné v správe majetku alebo prevádzkovaní podniku pokračovať. Do sumy záväzkov sa nezapočítava suma záväzkov, ktoré sú spojené so záväzkom podriadenosti, ani suma záväzkov, ktoré by sa v konkurze uspokojovali v poradí ako podriadené pohľadávky. Záväzok podriadenosti upravuje § 408a Obchodného zákonníka, ide o zmluvné dojednanie, na základe ktorého bude veriteľova pohľadávka v prípade úpadku uspokojená až po uspokojení pohľadávok ostatných veriteľov.

Platobne neschopný je ten, kto nie je schopný plniť 30 dní po lehote splatnosti aspoň dva peňažné záväzky viac ako jednému veriteľovi. Za jednu pohľadávku pri posudzovaní platobnej neschopnosti dlžníka sa považujú všetky pohľadávky, ktoré počas 90 dní pred podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu pôvodne patrili len jednému veriteľovi. Ak peňažnú pohľadávku nie je možné voči dlžníkovi vymôcť exekúciou, alebo ak dlžník nesplnil povinnosť uloženú výzvou podľa § 19 ods. 1 písm. a) zákona o konkurze a reštrukturalizácii (aby sa vyjadril k návrhu na vyhlásenie konkurzu a osvedčil svoju platobnú neschopnosť), predpokladá sa, že je platobne neschopný.

Podľa vyhlášky Ministerstva spra­vodlivosti č. 643/2005 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o spôsobe určenia platobnej neschopnosti a predlženia, platobne neschopným sa rozumie ten, kto má viac ako jedného veriteľa, viac ako jeden peňažný záväzok 30 dní po lehote splatnosti a koho peňažné záväzky 30 dní po lehote splatnosti nie sú kryté finančným majetkom, ktorým sa rozumejú:

  • peňažné prostriedky,
  • pohľadávky z účtu, vkladu alebo inej formy vkladu v banke s výpovednou lehotou kratšou ako tri mesiace,
  • peňažné pohľadávky a dlhové cenné papiere, ktorých lehota splatnosti uplynie do 30 dní, ak možno predpokladať ich riadne a včasné splnenie,
  • peňažné pohľadávky a dlhové cenné papiere po lehote splatnosti nie viac ako 30 dní, ak možno predpokladať ich riadne splnenie do 30 dní od uplynutia lehoty ich splatnosti,
  • peňažné pohľadávky a dlhové cenné papiere, ktoré sú splatné na požiadanie, ak možno predpokladať ich riadne a včasné splnenie, ak by sa o ich splatenie požiadalo nasledujúci deň.

Podľa § 67a ods. 2 Obchodného zákonníka spoločnosti hrozí úpadok, ak pomer vlastného imania a záväzkov je menej ako 8 ku 100 (hodnota vlastného imania / hodnota záväzkov < 0,08). Hroziaci úpadok sa tak vymedzuje ako nízky pomer vlastných a cudzích zdrojov. Na posúdenie, či spoločnosti hrozí úpadok, výšku vlastného imania je možné vyjadriť aj percentuálnym podielom vlastného imania na financovaní majetku spoločnosti. Znamená to, že ak spoločnosť nebude mať vlastné imanie aspoň vo výške 7,41 % (8 zo 108 po zaokrúhlení) jej majetku, hrozí jej úpadok.

Pomer vlastného imania a záväzkov 8 ku 100 sa prvýkrát použije v roku 2018, dovtedy sa použijú pomery podľa § 768n prechodného ustanovenia Obchodného zákonníka, a to:

  • v roku 2016 pomer 4 ku 100,
  • v roku 2017 pomer 6 ku 100.

Základným zdrojom informácií je účtovníctvo dotknutej spoločnosti. Výška vlastného imania hovorí o tom, aká časť majetku spoločnosti pochádza z vlastných zdrojov spoločnosti. Výška záväzkov predstavuje, aká časť majetku spoločnosti pochádza z cudzích zdrojov, ktoré spoločnosť musí niekedy vrátiť. Výšku vlastného imania a záväzkov vykazujú spoločnosti minimálne raz ročne prostredníctvom riadnej účtovnej závierky v súvahe. Výšku vlastného imania a výšku záväzkov zistí spoločnosť, ktorá je:

  • mikro účtovnou jednotkou:
    • z riadku 25 vlastné imanie,
    • z riadku 34 záväzky,
  • malou alebo veľkou účtovnou jednotkou:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály