Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Spoločné podnikanie manželov (2. časť)

Dátum: Rubrika: Názory z praxe Zo seriálu: Spoločné podnikanie manželov

V prvej časti článku autorka predstavila niektoré spôsoby spoločného podnikania manželov s vysvetlením ako postupovať napr. pri daňovej evidencii, pokračuje jednoduchým účtovníctvom a v tejto časti sa zamerala aj na to, ako postupovať, ak sa manželia rozhodnú založiť združenie. Čo z toho pre nich vyplýva, na čo nesmú zabudnúť a aké budú mať povinnosti.

Jednoduché účtovníctvo

Ak sa podnikateľ rozhodne, že pri stanovení ZD uplatní preukázateľné daňové výdavky, musí vychádzať z ustanovení § 19 až 21 ZDP, pretože pre spoločné podnikanie manželov – dvoch samostatných podnikateľských subjektov ­platia tie isté zákony a opatrenia, ako pre ostatné podnikajúce FO. Podľa § 17 ods. 1 ZDP pri zisťovaní ZD a tým aj výšky dane z príjmov FO sa u podnikateľov, ktorí účtujú v sústave JÚ vychádza z údajov z riadne vedeného účtovníctva počas účtovného obdobia. Podnikatelia, ktorí nie sú zapísaní v obchodnom registri, môžu účtovať v JÚ, a to bez ohľadu na počet zamestnancov, bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú registrovaní ako platitelia DPH a bez ohľadu na to, akú výšku príjmov z podnikania dosahujú. Pri účtovaní v sústave JÚ musia manželia – podnikatelia postupovať minimálne podľa zákona o účtovníctve, Postupov účtovania v JÚ a podľa ZDP.

♦ Príklad č. 7:

Manželia Ľubor a Laura spoločne podnikajú na základe živnostenských oprávnení v činnostiach šitie pracovných odevov a zákazkové šitie odevov. Obaja manželia majú živnostenský list na obe činnosti, zmluvu o združení nemajú medzi sebou uzavretú. Každý z manželov zamestnáva 4 zamestnancov, vedie svoje účtovníctvo a podáva svoje daňové priznanie k dani z príjmov FO. Ľubor je registrovaný ako mesačný platiteľ DPH.

Ľubor a Laura podnikajú spoločne, ale z hľadiska daňového a účtovného vystupujú ako dva samostatné podnikateľské subjekty. Pri podnikaní postupujú nasledovne:

  • Ľubor, ktorý je registrovaný ako platiteľ DPH, fakturuje odberateľom pracovné oblečenie aj s DPH. Jeho odberateľmi sú veľké predajne a firmy, ktoré sú zo zákona registrované ako platitelia DPH a preto požadovali od Ľubora, aby bol aj on registrovaný ako platiteľ DPH.
  • Laura, ktorá nie je registrovaná ako platiteľka DPH, fakturuje a predáva svoje výrobky bez DPH, lebo výrobky predáva drobným podnikateľom, ktorí nie sú platiteľmi DPH a občanom. V prípade, že by aj Laura bola registrovaná ako platiteľka DPH v zmysle § 4 ods. 1 zákona o DPH, musela by výrobky predávať aj s DPH a boli by jej výrobky pre odberateľov – neplatiteľov DPH drahšie. Laura musí dávať pozor, aby nepresiahla obrat stanovený v § 4 ods. 1 zákona o DPH, t. j., aby nedosiahla za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov obrat vyšší ako 49 790 €. Ak by dosiahla obrat podľa § 4 ods. 1 ZDP, musela by sa zaregistrovať ako platiteľka DPH.

Postup manželov – podnikateľov

Laura a Ľubor podnikajú ako dva samostatné podnikateľské subjekty, ktoré sa rozhodli, že budú účtovať podľa § 9 ods. 2 zákona o účtovníctve v sústave JÚ. Postupovať budú tak, že každý z manželov bude účtovať hospodárske operácie v priebehu účtovného obdobia v svojom účtovníctve, ktoré bude viesť v zmysle Postupov účtovania v JÚ, zákona o účtovníctve a ZDP. Na konci roku obaja uzavrú svoje účtovníctvo, zistia výsledok hospodárenia, t. z. ZD a každý z nich si vypočíta výšku svojej daňovej povinnosti. Daňové priznanie spolu s účtovnými výkazmi odovzdá na DÚ každý z manželov samostatne. Manželia nemôžu viesť daňovú evidenciu, aj keď by to bolo pre nich jednoduchšie, pretože nespĺňajú podmienky uvedené v § 6 ods. 14 ZDP o zamestnávaní (obaja manželia zamestnávajú zamestnancov).

Postup v prípade, ak sa stane manželka platiteľkou DPH

Ak by manželia podnikali tak ús­pešne, že by Laura dosiahla obrat stanovený pre registráciu DPH, t. j. obrat vyšší ako 49 790 € za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich mesiacov, má povinnosť zaregistrovať podľa ustanovenia § 4 ods. 1 zákona o DPH ako platiteľka DPH. V takomto prípade manželom odporúčam, aby zvážili možnosť vytvorenia združenia za účelom spoločného podnikania. V združení môžu viesť manželia spoločné účtovníctvo a na konci roku rozdeliť spoločné príjmy a výdavky podľa zmluvy o združení na jednotlivých členov združenia. Takýmto rozhodnutím by sa im do veľkej miery zjednodušilo vedenie účtovnej evidencie, lebo by viedli len jedno účtovníctvo za združenie ako celok a materiál by nakupovali „na toho člena združenia“, ktorý by bol v zmluve o združení na to určený.

* * *

Účtovné knihy sústavy JÚ

Podnikateľ, ktorý sa rozhodne, že bude účtovať v sústave JÚ, má povinnosť viesť účtovníctvo v účtovných knihách. Podľa § 15 ods. 1 zákona o účtovníctve v sústave JÚ sa účtuje v týchto účtovných knihách:

  • v peňažnom denníku,
  • v knihe pohľadávok,
  • v knihe záväzkov,
  • v pomocných knihách, ak je ich vedenie potrebné na preukázanie a vykazovanie predmetu účtovníctva v účtovnej závierke, napríklad v pomocnej knihe o zložkách majetku, o záväzkoch z pracovnoprávnych vzťahov a podobne.

Základnou účtovnou knihou je peňažný denník, v ktorom sa účtuje o príjmoch a výdavkoch v hotovosti a na bankových účtoch, ceniny a šeky, priebežné položky a uzávierkové účtovné operácie. V pomocných účtovných knihách sa účtuje vtedy, ak má podnikateľ pre ne vecnú náplň. Pomocnou účtovnou knihou je napríklad kniha dlhodobého majetku, kniha zásob, pokladničná kniha, kniha účet v banke, kniha rezerv.

V sústave JÚ, na rozdiel od daňovej evidencie, účtuje podnikateľ o všetkých hospodárskych operáciách, t. j. o príjmoch a všetkých výdavkoch, ktoré prijal alebo vynaložil: V daňovej evidencii eviduje len príjmy a daňové výdavky.

♦ Príklad č. 8:

Laco podniká ako FO, ktorá účtuje v sústave JÚ. Jeho manželka Ľubka začala s ním podnikať od 20. 8. 2014. Obaja manželia podnikajú samostatne v svojom mene na svoje IČO a DIČ, t. j. ako dva samostatné podnikateľské subjekty. Manželia sa rozhodli, že aj Ľubka bude účtovať v JÚ. V auguste 2014 mala tieto doklady:

  • príjmový pokladničný doklad na vklad do podnikania vo výške 1 000 €,
  • doklad o nákupe kolkov za 20 € (doklad z ERP),
  • doklad o úhrade nájomného na základe nájomnej zmluvy 500 € (potvrdenka o úhrade v hotovosti),
  • nákup materiálu za 500 € (doklad z ERP),
  • vystavenú faktúru č. 2013/01 na sumu 1 500 € a doklad o úhrade,
  • vystavenú faktúru č. 2013/02 na sumu 2 500 € a doklad o úhrade,
  • prijatú faktúru č. 01 za nákup materiálu v hodnote 400 € a doklad o úhrade,
  • nákup počítača s príslušenstvom (tlačiareň, softvér, skener, ...) spolu za 1 880 €.

Ľubka poskytuje služby, pri ktorých nemá povinnosť viesť ERP. V júni 2014 prijala a aj uhradila všetky platby v hotovosti. počítač zaradila do obchodného majetku a rozhodla sa ho opisovať rovnomerným spôsobom.

Ľubka, ktorá sa rozhodla, že bude účtovať v JÚ, má povinnosť účtovať v účtovných knihách podľa § 15 ods. 1 zákona o účtovníctve.

Peňažný denník

Peňažný denník je hlavnou účtovnou knihou JÚ, do ktorej sa účtuje v súlade s ustanovením § 4 ods. 6 Postupov účtovania v JÚ.

Keďže do peňažného denníka účtuje Ľubka všetky hospodárske operácie, musí vždy zvažovať, ako danú hospodársku operáciu zaúčtuje, t. z. či príjem, ktorý prijala je príjmom, ktorý podlieha zdaneniu daňou z príjmov FO (príjem, ktorý ovplyvňuje ZD) a či výdavok, ktorý vynaložila je daňovým výdavkom (výdavkom, ktorý ovplyvňuje ZD).

Časť peňažného denníka, rok 2014 (v €)

P. č.

Dátum

Položka

Peňažné prostriedky

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály