Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Služby vzťahujúce sa na nehnuteľný majetok na účely DPH

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Dňom 1. januárom 2017 nadobúdajú účinnosť Články 13b, 31a a 31b vykonávacieho nariadenia (EÚ) č. 282/2011, ktorých cieľom je zabezpečiť jednotné zaobchádzanie s poskytovaním služieb spojených s nehnuteľným majetkom na účely dane z pridanej hodnoty (DPH). Predmetné Články nariadenia sú priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch.

Podľa Článku 47 Smernice Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH (ďalej len „Smernica“), ktorý je implementovaný do slovenskej legislatívy prostredníctvom § 16 ods. 1 platného zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. platí, že miestom dodania služby vzťahujúcej sa na nehnuteľný majetok je miesto, kde sa nehnuteľný majetok nachádza.

Spomínané Články vykonávacieho nariadenia bližšie definujú:

  • čo sa na tieto účely rozumie nehnuteľným majetkom,
  • ktoré služby sú (nie sú) považované za služby vzťahujúce sa na nehnuteľný majetok.

Koncom roku 2015 vydala Európska Komisia k predmetným Článkom vykonávacieho nariadenia aj nezáväzné vysvetlivky, ktorých cieľom je priblížiť ich význam a uplatňovanie v praxi.

Z hľadiska Slovenska je možné spomenúť, že slovenská finančná správa sa pravidlami vykonávacieho nariadenia týkajúcich sa služieb vzťahujúcich sa na nehnuteľný majetok riadi i v súčasnosti, čo vyplýva z nezáväzných pokynov zverejnených na webovej stránke Finančného riaditeľstva SR.

Definícia nehnuteľného majetku

Na účely uplatňovania Smernice sa za nehnuteľný majetok považuje:

a) Akákoľvek určitá časť zeme na povrchu alebo pod ním, ku ktorej možno založiť vlastnícke právo a držbu.

„Časť zeme na povrchu“ zahŕňa okrem pôdy aj vodné plochy, oceán, ale aj rieku a pod. Za nehnuteľný majetok sa považujú aj rastliny, stromy, úroda, pokiaľ sú pevne spojené so zemským povrchom, t. j. ak sú zakorenené v zemi.

„Časť zeme pod povrchom“ predstavuje napríklad ropný vrt, podzemné vody, horniny a nerasty uložené v zemi. Za nehnuteľný majetok sa považujú len pokiaľ sú v zemi, preto ich ťažba bude predstavovať službu vzťahujúcu sa na nehnuteľný majetok. Po vyťažení sa nerasty stávajú hnuteľným majetkom a následná manipulácia s nimi už nepredstavuje služby vzťahujúce sa na nehnuteľný majetok.

Za nehnuteľný majetok sa považuje taký majetok, pri ktorom existuje možnosť založenia vlastníckeho práva a držby aj, ak v čase posudzovania služby takéto vlastnícke právo alebo držba neexistujú. Za taký majetok možno považovať napr. aj medzinárodné vody. Preto i práce v medzinárodných vodách, ako sú vykopávanie, vrty, bagrovanie a pod., sú považované za služby vzťahujúce sa na nehnuteľný majetok.

b) Akákoľvek budova alebo stav­ba pripevnená k zemi alebo v zemi nad úrovňou mora alebo pod ňou, ktorá sa nemôže jednoducho rozobrať alebo premiestniť.

Budova je človekom vytvorená konštrukcia, ktorá má strechu a steny, ako napr. dom alebo továreň. Stavba je konštrukcia, ktorá má širší význam ako pojem budova a zahŕňa aj inžinierske stavby, ako sú potrubia, elektrické a iné vedenie uložené v zemi a pod. Za nehnuteľný majetok sa považuje všetko, čo bolo trvalo zabudované do budovy alebo stavby a stalo sa jej súčasťou.

Hlavnými zn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály