Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Sledovanie obratu na účely registrácie za platiteľa DPH

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Slovenský podnikateľský subjekt, ktorý sa pri svojom vzniku povinne, dobrovoľne alebo „zo zákona“ nestal platiteľom dane z pridanej hodnoty (DPH), je na účely povinnej registrácie povinný sledovať svoj obrat. Principiálne ide o dosiahnutie sumy 49 790 € za 12, resp. menej po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov. Do pojmu „obrat“ sa niektoré obchody podnikateľa počítajú, iné však nie. Častým otázkami z praxe je napr. zahrnovanie prijatých preddavkov či dodávky tovaru a služieb zahraničných odberateľom. Článok uvádza pravidlá pre sledovanie obratu vrátane príkladov.

Pri sledovaní obratu platia tieto pravidlá:

  • obrat sa sleduje za dvanásť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov – to znamená, že nejde o kalendárny rok, ale o akékoľvek obdobie 12 mesiacov (napr. od 1. septembra 2015 do 31. augusta 2016),
  • žiadosť o registráciu je potrebné podať do 20. dňa po skončení mesiaca, v ktorom bol daný obrat dosiahnutý,
  • ak zdaniteľná osoba dosiahne obrat 49 790 € za obdobie kratšie ako 12 mesiacov, podať žiadosť o registráciu je povinná do 20. dní po skončení mesiaca, v ktorom dosiahla tento obrat (z titulu výrazu „najviac“),
  • ak, už zaregistrovaný, platiteľ DPH za 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov dosiahne obrat nižší ako 49 790 €, môže požiadať o zrušenie registrácie, najskôr však až po uplynutí jedného roka od registrácie.

Čo sa na tento účel rozumie pod pojmom obrat, definuje § 4 ods. 7 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“).

Do obratu sa zahŕňajú:

  • Výnosy, resp. príjmy z dodaných tovarov a služieb v tuzemsku bez DPH. Zahŕňajú sa tu aj výnosy / príjmy z prenájmu nehnuteľností v zmysle § 38 zákona o DPH (a to aj v prípade, že sú od DPH oslobodené) a výnosy / príjmy z predaja nehnuteľnosti v zmysle § 38 zákona o DPH, ktorý nie je príležitostným predajom. Medzi dodávky v tuzemsku, resp. s miestom dodania v SR sa počítajú aj dodávky tovaru odberateľom z inej krajiny EÚ, ktoré slovenský dodávateľ oslobodil v zmysle § 43 zákona o DPH a dodávky tovaru určeného na vývoz oslobodeného v zmysle § 47, ich odoslanie alebo preprava sa však začína v SR.
  • Výnosy, resp. príjmy z finančných služieb (§ 39 zákona o DPH) a z poisťovacích služieb (§ 37 zákona o DPH), ak sú poskytované ako hlavné služby.

Do obratu sa nezahŕňajú:

  • Výnosy, resp. príjmy z dodaných tovarov a služieb oslobodených od DPH v zmysle § 28 až 36 a v zmysle § 40 až 42 zákona o DPH.
  • Výnosy, resp. príjmy z tovarov a služieb, ktorých miesto dodania sa nenachádza v SR – napr. dodanie služby, ktorej miesto dodania sa nachádza v krajine zahraničného odberateľa (EÚ ako aj tretie krajiny).
  • Výnosy, resp. príjmy z príležitostne predaného hmotného a nehmotného majetku okrem zásob.
  • Výnosy, resp. príjmy z finančných služieb (§ 39) a z poisťovacích služieb (§ 37), ak sú poskytované ako doplnkové služby pri dodaní tovaru alebo služby.
  • Hodnota tovaru, ktorý zdaniteľná osoba premiestnila zo SR do iného členského štátu na účely jej podnikania (§ 8 ods. 4 zákona o DPH).

Presnejšiu definíciu uvedeného spojenia „výnosy/príjmy“ uvádza starší predpis, t. j. usmernenie MF SR 12 860/2004-73 (Finančný spravodajca 13/2004):

Ak zdaniteľná osoba – účtovná jednotka účtuje v sústave podvojného účtovníctva, do obratu zahŕňa výnosy zaúčtované v danom kalendárnom mesiaci.

Ak zdaniteľná osoba – účtovná jednotka účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva alebo zdaniteľná osoba nie je účtovnou jednotkou (vedie daňovú evidenciu v zmysle § 6 ods. 11 ZDP či uplatňuje paušálne výdavky v zmysle § 6 ods. 10 ZDP), do obratu zahŕňa zinkasované príjmy.

♦ Príklad č. 1 – Obrat za obdobie kratšie ako 12 mesiacov:

Obchodná spoločnosť, zaoberajúca sa predajom tovaru, vznikla v ja­nuári 2015, no zatiaľ sa neregistrovala za platiteľa DPH. V jednotlivých mesiacoch dosiahla takéto výnosy za predaj tovaru:

Mesiac v roku 2015

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály