Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rozdelenie zisku a vysporiadanie straty obchodných spoločností

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Výsledok hospodárenia za bež­né účtovné obdobie je účtovný výsledok hospodárenia, ktorý sa zisťuje pri ročnej účtovnej závierke ako rozdiel medzi nákladmi a výnosmi účtovanými na účte 710 – Účet ziskov a strát a ako rozdiel medzi aktívami a pasívami účtovanými na účte 702 – Konečný účet súvahový. Do nasledujúceho účtovného obdobia sa prevádzajú len účty súvahy a účtovný výsledok hospodárenia. Podľa § 7 ods. 3 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“), pri otváraní účtov v nasledujúcom účtovnom období sa výsledok hospodárenia bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia účtuje na účte 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní. Účtovný zisk sa účtuje na ťarchu účtu 701 – Začiatočný účet súvahový a v prospech účtu 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní. Účtovná strata sa účtuje v prospech účtu 701 – Začiatočný účet súvahový a na ťarchu účtu 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní.

Podľa § 59 ods. 15 Postupov účtovania v PÚ sa na účte 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní účtuje rozdelenie účtovného zisku alebo usporiadanie účtovnej straty. Na ťarchu účtu sa účtujú aj tantiémy a dividendy na výplatu podľa rozhodnutia účtovnej jednotky o rozdelení účtovného zisku, ak sa na ne netvoria osobitné fondy zo zisku.

Účtovný výsledok hospodárenia, ktorý účtovná jednotka dosiahla v predchádzajúcom účtovnom období, sa musí počas nasledujúceho účtovného obdobia vysporiadať. Podľa § 7 ods. 4 Postupov účtovania v PÚ stav účtu 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní sa účtuje:

  • podľa rozhodnutia príslušného orgánu účtovnej jednotky, ak ide o účtovný zisk, zaúčtovaním v prospech príslušného účtu účtovej skupiny 41 – Základné imanie a kapitálové fondy, 42 – Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia a v prospech účtu 364 – Záväzky voči spoločníkom a členom pri rozdeľovaní zisku, alebo v prospech ďalších účtov v súlade s osobitnými predpismi alebo na základe rozhodnutia príslušného orgánu, ak príslušný orgán účtovnej jednotky do konca účtovného obdobia nerozhodol o rozdelení zisku, možno tento zisk alebo jeho časť účtovať na účte 428 – Nerozdelený zisk minulých rokov,
  • podľa rozhodnutia príslušného orgánu účtovnej jednotky, ak ide o účtovnú stratu, zaúčtovaním na ťarchu príslušných účtov účtovej skupiny 41 – Základné imanie a kapitálové fondy, 42 – Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia a na ťarchu účtu 354 – Pohľadávky voči spoločníkom a členom pri úhrade straty alebo na ťarchu ďalších účtov na základe rozhodnutia príslušného orgánu, ak príslušný orgán účtovnej jednotky do konca účtovného obdobia nerozhodol o vysporiadaní straty, možno túto stratu alebo jej časť účtovať na účte 429 – Neuhradená strata minulých rokov,
  • v účtovných jednotkách, ktorými sú fyzické osoby (ďalej len „FO“) – podnikatelia, účtovnými zápismi v prospech alebo na ťarchu účtu 491 – Vlastné imanie fyzickej osoby – podnikateľa.

431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní

Výsledok

MD

D

Účtovný zisk

431

41 – Základné imanie a kapitálové fondy

42 – Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia

364 – Záväzky voči spoločníkom a členom pri rozdeľovaní zisku

428 – Nerozdelený zisk minulých rokov

Účtovná strata

41 – Základné imanie a kapitálové fondy

42 – Fondy tvorené zo zisku a prevedené výsledky hospodárenia

354 – Pohľadávky voči spoločníkom a členom pri úhrade straty

429 – Neuhradená strata minulých rokov

431

Termín, ku ktorému sa má rozdelenie zisku a vysporiadanie straty zrealizovať je najneskôr posledný deň účtovného obdobia nasledujúceho po účtovnom období, v ktorom sa výsledok hospodárenia dosiahol. K poslednému dňu účtovného obdobia účet 431 nemôže v súlade s § 59 ods. 15 Postupov účtovania v PÚ vykazovať zostatok.

Pri rozdelení zisku je u obchodných spoločností (s. r. o., a. s.) na prvom mieste povinný prídel do rezervného fondu v zákonom určenej výške. Rezervný fond je súčasťou vlastného imania obchodnej spoločnosti. Povinnosť tvorby rezervného fondu je ako jediného fondu ustanovená v § 67 Obchodného zákonníka. V súlade s § 67 ods. 3 Obchodného zákonníka sa podiel na zisku spoločnosti môže určiť až po doplnení rezervného fondu. Kompetentný orgán spoločnosti môže rozhodnúť o ďalšom rozdelení zisku na:

  • vyplatenie podielov na zisku spoločníkom s. r. o., resp. vyplatenie dividend akcionárom a. s.,
  • tvorbu štatutárnych a ostatných fondov,
  • odmeny členom štatutárnych a kontrolných orgánov,
  • odmeny zamestnancom,
  • prídel do sociálneho fondu,
  • vykrytie straty z minulých rokov,
  • zvýšenie základného imania,
  • preúčtovanie na účet nerozdeleného zisku.

Výsledkom hospodárenia môže byť aj strata, ktorá sa tiež musí vysporiadať. Obchodný zákonník neustanovuje podmienky úhrady straty obchodných spoločností. Kompetentný orgán obchodnej spoločnosti môže rozhodnúť o úhrade straty:

  • zo zákonného rezervného fondu,
  • z nerozdeleného zisku minulých rokov,
  • zo štatutárnych a ostatných fondov tvorených zo zisku,
  • znížením základného imania,
  • úhradou spoločníkmi s. r. o.,
  • prevodom na účet neuhradenej straty minulých rokov.

Zisk a strata spoločnosti s ručením obmedzeným

Právne postavenie, obchodné záväzkové vzťahy a iné vzťahy súvisiace s podnikaním spoločnosti s ručením obmedzeným (ďalej len „s. r. o.“) ustanovuje Obchodný zákonník v § 105 až 153. Podľa § 105 Obchodného zákonníka s. r. o. je spoločnosť, ktorej základné imanie tvoria vopred určené vklady spoločníkov. S. r. o. predstavuje kapitálovú spoločnosť, ktorej hodnota základného imania musí byť podľa § 108 Obchodného zákonníka minimálne 5 000 €. Na založení spoločnosti sa každý spoločník môže podieľať len jedným vkladom, ktorý musí byť aspoň 750 €. Výška vkladu sa môže pre jednotlivých spoločníkov určiť rozdielne a celková hodnota vkladov sa musí rovnať hodnote základného imania. Práva a povinnosti spoločníka a im zodpovedajúca účasť na spoločnosti predstavujú obchodný podiel spoločníka. Každý spoločník môže mať len jeden obchodný podiel. Najvyšším orgánom spoločnosti je valné zhromaždenie, ktoré hlavne schvaľuje účtovnú závierku, rozhoduje o vysporiadaní výsledku hospodárenia, o zvýšení resp. znížení základného imania. Štatutárnym orgánom spoločnosti je jeden alebo viac konateľov, ktorých rozsah oprávnenia konať v mene spoločnosti môže vymedziť spoločenská zmluva. Dozorná rada sa zriaďuje, len ak to určuje spoločenská zmluva. Kompetencia schvaľovať rozdelenie zisku alebo úhradu straty patrí v zmysle § 125 ods. 1 písm. b) Obchodného zákonníka do pôsobnosti najvyššieho orgánu spoločnosti, t. j. valného zhromaždenia spoločníkov. Táto kompetencia nemôže byť delegovaná na iný orgán, a to ani prostredníctvom spoločenskej zmluvy. Návrh na rozdelenie zisku predkladá konateľ (konatelia).

Povinný prídel zo zisku do rezervného fondu

Podľa § 124 Obchodného zákonníka spoločnosť vytvára rezervný fond v čase a vo výške, ktorú určuje spoločenská zmluva. Ak s. r. o. netvorí rezervný fond už pri svojom vzniku, potom za účtovné obdobie, za ktoré dosiahne zisk, musí najskôr vykonať povinný prídel do rezervného fondu. S. r. o. nemá povinnosť tvoriť rezervný fond pri svojom vzniku, ale je povinná rezervný fond vytvoriť z čistého zisku vykázaného z riadnej účtovnej závierke za rok, v ktorom sa zisk po prvý raz vytvorí, a to vo výške najmenej 5 % z čistého zisku, nie však viac ako 10 % základného imania. Tento fond je povinná každoročne dopĺňať o sumu určenú v spoločenskej zmluve alebo v stanovách, najmenej však vo výške 5 % z čistého zisku vyčísleného v ročnej účtovnej závierke, až do dosiahnutia výšky rezervného fondu určenej v spoločenskej zmluve alebo v stanovách, najmenej však do výšky 10 % základného imania. Ak spoločnosť vytvára rezervný fond už pri svojom vzniku, spoločenská zmluva musí obsahovať výšku, do ktorej je spoločnosť povinná rezervný fond dopĺňať a spôsob dopĺňania. Rezervný fond nemusí byť uložený na samostatnom účte v banke.

Podľa § 25 ods. 8 Postupov účtovania v PÚ sa tvorba rezervného fondu pri vzniku spoločnosti účtuje na ťarchu účtu 353 – Pohľadávky za upísané vlastné imanie so súvzťažným zápisom v prospech účtu 417 – Zákonný rezervný fond z kapitálových vkladov. Tvorba rezervného fondu z účtovného zisku sa účtuje na ťarchu účtu 431 – Výsledok hospodárenia v schvaľovaní alebo 428 – Nerozdelený zisk minulých rokov so súvzťažným zápisom v prospech účtu 421 – Zákonný rezervný fond.

Účtovný prípad

MD

D

Tvorba rezervného fondu z kapitálových vkladov pri vzniku spoločnosti

353

417

Tvorba zákonného rezervného fondu:

zo zisku spoločnosti

431

421

z nerozdeleného zisku minulých rokov

428

421

• prevodom z iných fondov tvorených zo zisku

427, 423

421

V účtovníctve spoločníka sa účtuje pri vzniku obchodnej spoločnosti suma tvoriaca rezervný fond na ťarchu účtovej skupiny 06 – Dlhodobý finančný majetok so súvzťažným zápisom v prospech účtu 367 – Záväzky z upísaných nesplatených cenných papierov a vkladov.

♦ Príklad č. 1:

S. r. o. založili dvaja spoločníci (právnické osoby – ďalej len „PO“) v roku 2015. Vklad každého spoločníka bol 2 500 €. V spoločenskej zmluve určili, že rezervný fond vytvoria hneď pri vzniku spoločnosti, a to vo výške 5 % svojich vkladov do základného imania. Ďalej určili, že rezervný fond sa bude každoročne dopĺňať vo výške 8 % z dosiahnutého zisku až do výšky 25 % základného imania.

S. r. o. v roku 2015 dosiahla zisk vo výške 1 500 €.

Účtovný prípad – spoločnosť s ručením obmedzeným

Suma v €

MD

D

Pohľadávka za upísané vklady spoločníkov:

• prvý spoločník

2 500

353

411-1

druhý spoločník 2 500 353 411-2
Tvorba rezervného fondu pri vzniku spoločnosti:
prvý spoločník 125 353 417-1
druhý spoločník 125 353 417-2
Tvorba rezervného fondu zo zisku 120 431 421

Účtovný prípad – spoločník

Suma v €

MD

D

Upísanie vkladov:

do základného imania s. r. o.

2 500

043

367

do rezervného fondu s. r. o.

125

043

367

Prevod do dlhodobého finančného majetku:

• vkladu do základného imania s. r. o.

2 500

06X-1

043

• vkladu do rezervného fondu s. r. o.

125

06X-2

043

* * *

Podiely na zisku spoločníkom

Právo spoločníka na podiel na zisku patrí medzi základné práva spoločníka. Právo na podiel na zisku vzniká spoločníkovi v prípade, že valné zhromaždenie rozhodlo o rozdelení zisku medzi spoločníkov. Ak sa v spoločenskej zmluve neurčil spôsob a výška sumy na vyplatenie podielu na zisku spoločníkom platí, že zisk sa rozdeľuje podľa pomeru ich splatených vkladov. Spoločnosť nesmie vyplácať úroky z vkladov a preddavky na podiely na zisku. Spoločnosť môže v zmysle § 123 ods. 2 Obchodného ­zákonníka vyplácať podiely na zisku iba pri splnení podmienok ustanovených v § 179 ods. 3 a 4 Obchodného zákonníka, t. j.:

  • do zrušenia spoločnosti môže byť medzi spoločníkov rozdelený len čistý zisk:
    • znížený o prídely do rezervného fondu, prípadne ďalších fondov, ktoré spoločnosť vytvára podľa zákona a o neuhradenú stratu z minulých období,
    • zvýšený o nerozdelený zisk z minulých období a fondy vytvorené zo zisku, ktorých použitie nie je v zákone ustanovené,
  • spoločnosť nemôže rozdeliť medzi spoločníkov zisk alebo iné vlastné zdroje spoločnosti, ak vlastné imanie zistené podľa schválenej účtovnej závierky je alebo by bolo v dôsledku rozdelenia zisku nižšie ako hodnota základného imania spolu s rezervným fondom, prípadne ďalšími fondmi vytváranými spoločnosťou, ktoré sa podľa zákona alebo stanov nesmú použiť na plnenie spoločníkom, znížená o hodnotu nesplateného základného imania, ak táto hodnota ešte nie je zahrnutá v aktívach v súvahe.

Na účely zdaňovania a platenia poistného sa vyplatené podiely na zisku podľa Obchodného zákonníka označujú ak

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály