Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník

Dátum: Rubrika: Aktuálne

Koncept „prevodu práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník“ je jeden z významných konceptov v oblasti spoločného systému dane z pridanej hodnoty v rámci celej Európskej únie. Jednak má význam pri vymedzení, či vôbec určité plnenie predstavuje dodanie tovaru, má však tiež význam pri vyhodnocovaní, či vznikol nárok na odpočítanie dane na vstupe, prípadne aj či určité dodanie predstavuje oslobodené dodanie v rámci tzv. intrakomunitárnych dodávok. Predmetom tohto článku je poskytnúť stručné zhrnutie najpodstatnejších rozhodnutí Súdneho dvora Európskej únie (ďalej len „SD EÚ“), v ktorých sa vymedzeniu uvedeného konceptu venoval, a v ich svetle analyzovať nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, zverejnené v Zbierke stanovísk Najvyššieho súdu a rozhodnutí súdov Slovenskej republiky.

Základný rámec konceptu

SD EÚ prvýkrát vymedzil koncept prevodu práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník v rozsudku C-320/88 Shipping and Forwarding Enterprise Safe, kde vymedzil, že koncept dodania tovaru podľa šiestej smernice Rady 77/388/EHS, ktorá predchádzala smernici Rady 2006/112/ES z 28. novembra 2006 o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH smernica“), sa neviaže na formy prevodu podľa vnútroštátneho práva, ale zahŕňa každý prevod hmotného majetku stranou, ktorý umožní inej strane efektívne nakladať s týmto majetkom, ako by bola jeho vlastníkom.

SD EÚ argumentoval tým, že podstata spoločného systému DPH by bola ohrozená, ak by sa podmienky pre jednu zo zdaniteľných transakcií líšili medzi členskými štátmi EÚ (pozri rozsudok C-320/88 Shipping and Forwarding Enterprise Safe, odseky 7 a 8).

Je hodné pozornosti, že už v uvedenom rozsudku SD EÚ uviedol, že vyššie uvedený koncept v zásade bez ďalšieho skúmania nie je možné stotožniť ani s konceptom „ekonomického vlastníctva“, ak taký existuje v právnom poriadku niektorého členského štátu EÚ, ale vždy musí byť prihliadané na skutkové okolnosti v danom prípade (pozri rozsudok C-320/88 Shipping and Forwarding Enterprise Safe, odsek 13).

Týmto rozsudkom SD EÚ v zásade špecificky aplikoval na koncept prevodu práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník svoje predošlé všeobecné rozhodnutie, podľa ktorého ustanovenie komunitárneho práva (DPH smernice), ktoré neobsahuje žiadny výslovný odkaz na právny poriadok členských štátov pre určenie jej zmyslu a významu, má byť obvykle v celom Spoločenstve vykladané autonómne a jednotne (v kontexte DPH, aby sa zabránilo rozdielom v uplatňovaní systému DPH v jednotlivých členských štátoch) (pozri rozsudok C-327/82 Ekro, odsek 11 alebo rozsudok C-497/01 Zita Modes, odsek 34).

V nadväzujúcej rozhodovacej praxi SD EÚ v

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály