Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Rezervačný depozit a obrat pre daň z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

S. r. o. – neplatiteľ DPH ide v najbližšom období predávať pozemky fyzickým osobám, tiež nepodnikateľom. Bude to robiť nasledovným spôsobom:

  1. Záujemca podpíše Rezervačnú zmluvu o zložení rezervačného depozitu. V rámci rezervačnej zmluvy bude stanovená lehota napr. 2 mesiace, dokedy musí dôjsť k podpisu Zmluvy o budúcej kúpnej zmluvy alebo riadnej Kúpnej zmluvy (ďalej len „Kúpna zmluva“). V prípade, že k podpisu Kúpnej zmluvy do stanoveného termínu nedôjde zo strany:
    • s. r. o., rezervačný depozit bu­de vrátený záujemcovi,
    • záujemcu, prináleží s. r. o. zmluvná pokuta vo výške rezervačného depozitu, pričom s. r. o. je oprávnená započítať zmluvnú pokutu so zloženým rezervačným depozitom. V prípade, že k podpisu Kúpnej zmluvy do stanoveného termínu dôjde, rezervačný depozit sa dňom podpísania Kúpnej zmluvy stane zálohou na pozemok a bude v plnej výške započítaný do kúpnej ceny pozemku.
  2. Záujemca v stanovenej lehote Rezervačnou zmluvou podpíše Kúpnu zmluvu, t. j. zložený rezervačný depozit sa týmto dňom stáva zálohou na kúpnu cenu a až týmto momentom vstupuje do obratu pre účely DPH.

Vstupuje alebo nevstupuje rezervačný depozit do obratu pre účely DPH? Podľa nášho názoru nie, pretože až momentom podpisu Kúpnej zmluvy (preklasifikovanie na zálohu a následné započítanie do kúpnej ceny), resp. uplynutím lehoty stanovenou Rezervačnou zmluvou (vrátenie Rezervačného depozitu alebo započítanie so zmluvnou pokutou) sa rozhodne, čo sa s Rezervačným depozitom stane.

V úvode je potrebné uviesť, že predpokladáme, že s. r. o. je zdaniteľnou osobou usadenou na území Slovenskej republiky. Pokiaľ táto s. r. o. dosiahne za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov obrat 49 790 €, má v zmysle § 4 ods. 1 platného zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) povinnosť podať žiadosť o registráciu pre daň.

V prípade, že by predmetom predaja boli stavebné pozemky, podľa § 4 ods. 4 zákona o DPH sa platiteľom stáva aj zdaniteľná osoba, ktorá dodá stavbu, jej časť alebo stavebný pozemok alebo prijme platbu pred ich dodaním, a to tým dňom, ktorý nastane skôr, ak sa z dodania má dosiahnuť obrat 49 790 €, okrem dodania s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály