Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Registračné povinnosti zamestnávateľa v zdravotnom poistení

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Dňa 1. 1. 2015 nadobudlo účinnosť Metodické usmernenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou č. 12/1/2014 „Spôsob oznámenia platiteľa poistného o vzniku, zmene a zániku platiteľa poistného na verejné zdravotné poistenie voči zdravotnej poisťovni“, ktoré prináša pre zamestnávateľov ako pre platiteľov poistného zmeny, ktoré sa týkajú oznamovacích povinností o zmene platiteľa poistného jeho zamestnancov. Hlavnou novinkou je zavedenie nového kódu 2P a úpravy na tlačive „Oznámenie zamestnávateľa o poistencoch pri zmene platiteľa poistného na verejné zdravotné poistenie“. Použitie tlačiva v praxi a prehľad noviniek prinášame v nasledovnom článku.

Kto je zamestnávateľom?

Za zamestnávateľa sa, okrem iného, považuje fyzická alebo právnická osoba, ktorá je povinná poskytovať zamestnancovi plnenie za vykonávanie zárobkovej činnosti, t. j.:

  • fyzická osoba, ktorá má na území SR trvalý pobyt, povolenie na prechodný pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt,
  • právnická osoba, ktorej sídlo alebo sídlo jej organizačnej zložky je na území SR.

Ak zamestnávateľom zamestnanca nie je fyzická alebo právnická osoba ani podľa jednej z uvedených možností, je ním platiteľ príjmov zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Z uvedeného vyplýva, že platiteľom príjmov na účely zdravotného poistenia je aj subjekt, ktorý vypláca fyzickej osobe (ktorá nie je jeho zamestnancom) zdaniteľný príjem zo závislej činnosti, ktorý je, bez ohľadu na jeho právny dôvod, pravidelný, nepravidelný alebo jednorazový príjem, ktorý sa pripisuje k dobru, alebo spočíva v inej forme plnenia daňovníkovi v súvislosti s výkonom závislej činnosti. Aj príjmy, ktoré poberá osoba, na ktorú prešlo zo zamestnanca právo na tieto príjmy.

Užitočná rada: Ak ­zamestnávateľ poskytne na základe kolektívnej zmluvy alebo internej smernice pozostalej manželke zomrelého zamestnanca príspevok na pohreb a sociálnu výpomoc na prekonanie nepriaznivých dôsledkov, ide o príjem podľa § 5 ods. 2 ZDP, na základe ktorého pozostalá nadobúda postavenie zamestnanca na účely zdravotného poistenia, aj keď nie je „skutočným“ zamestnancom platiteľa príjmov (nemá so subjektom, ktorý jej vypláca príjem, uzatvorený pracovnoprávny vzťah). Zamestnávateľ má povinnosť prihlásiť pozostalú do registra poistencov príslušnej zdravotnej poisťovne a odviesť (súčasne vykázať) z vyplateného príjmu preddavky na zdravotné poistenie.

Základnou povinnosťou zamestnanca voči zamestnávateľovi je najneskôr v deň nástupu do zamestnania oznámiť zamestnávateľovi zdravotnú poisťovňu (ďalej aj „poisťovňa“), v ktorej má založené povinné verejné zdravotné poistenie. Ak je zamestnancom u viacerých zamestnávateľov, je povinný oznámiť tieto skutočnosti každému zamestnávateľovi osobitne.

Zamestnanec je zároveň povinný oznámiť zamestnávateľovi zmeny, ktoré nastanú počas trvania zamestnania, a to do 8 pracovných dní odo dňa ich vzniku, konkrétne:

  • zmenu príslušnej zdravotnej poisťovne,
  • skutočnosť, kedy začne/prestane byť za zamestnanca platiteľom poistného štát,
  • údaje, ktoré sú rozhodujúce pre zmenu sadzby poistného.

Ak zamestnávateľ zamestnáva fyzické osoby na základe právneho vzťahu, ktorý im zakladá nárok na príjem zo závislej činnosti, z ktorého je povinnosť platiť preddavky na zdravotné poistenie, stáva sa platiteľom poistného na zdravotné poistenie. Uvedenú skutočnosť je povinný oznámiť do zdravotnej poisťovne, v ktorej sú jeho zamestnanci poistení, a to v lehote do 8 pracovných dní od vzniku pla­titeľa poistného. Zamestnávateľ ako platiteľ poistného má voči zdravotnej poisťovni:

  • oznamovacie povinnosti,
  • evidenčné povinnosti,
  • vykazovacie povinnosti,

ktoré plní spôsobom a na tlačivách predpísaných vyhláškouMinisterstva zdravotníctva SR č. 130/2012 Z. z. o podrobnostiach o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie, o platení preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie, preplatkov a nedoplatkov, o ročnom zúčtovaní poistného a povinnostiach pri ročnom zúčtovaní poistného a o vzore ročného zúčtovania poistného na verejné zdravotné poistenie, a príslušným metodickými usmerneniami Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len „úrad“).

Oznamovacie povinnosti zamestnávateľa

Zamestnávateľ ako platiteľ poistného je v súlade s § 24 písm. c) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v z. n. p. (ďalej len „ZZP“) povinný písomne alebo elektronicky splniť voči príslušnej zdravotnej poisťovni oznamovacie povinnosti za svojich zamestnancov, a to spôsobom určeným úradom, najneskôr:

  • do 8 pracovných dní odo dňa vzniku pracovnoprávneho vzťahu oznámiť dátum začiatku alebo dátum skončenia pracovnoprávneho vzťahu zamestnanca, ktorý mu zakladá nárok na príjem zo závislej činnosti, z ktorého je povinnosť platiť preddavky na zdravotné poistenie (napr. vznik pracovného pomeru),
  • do 8 pracovných dní odo dňa vzniku pracovného alebo štátnozamestnaneckého pomeru oznámiť splnenie podmienky, že nebol znížený počet zamestnancov z dôvodu prijatia zamestnanca s odvodovou úľavou (napr., ak zamestnávateľ prijme do pracovného pomeru zamestnanca s odvodovou úľavou a neprepustí z pracovného pomeru z tohto dôvodu iného zamestnanca),
  • do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom došlo k zmene platiteľa poistného oznámiť, kedy dochádza u zamestnanca:
    • k vzniku alebo k zániku platiteľa poistného „štát“ a zároveň zostáva v platnosti platiteľ poistného „zamestnávateľ“ z dôvodu uvedeného v § 11 ods. 7 písm. c), g), j), k), l), m), r) a s) ZZP, t. j. platiteľom poistného sa štát stáva za zamestnanca napríklad z dôvodu vzniku práceneschopnosti zamestnanca a prestáva byť platiteľom poistného po zániku tejto práceneschopnosti [§ 11 ods. 7 písm. m) ZZP],
    • k zániku platiteľa poistného „zamestnávateľ“ a k vzniku iného platiteľa na strane zamestnanca (platiteľ podľa § 11 ods. 2 ZZP, SZČO, príp. je platiteľom poistného štát alebo iný zamestnávateľ) z dôvodu uvedeného v § 11 ods. 3 druhej vete ZZP, t. j. fyzická osoba sa nepovažuje na účely zdravotného poistenia za zamestnanca počas tých dní, kedy nepoberá príjem zo závislej činnosti a v ktorých nie je osobou podľa § 11 ods. 7 písm. m) a s) ZZP, napr. zamestnanec bude čerpať jeden deň neplateného voľna – počas tohto dňa sa nepovažuje na účely zdravotného poistenia za zamestnanca a zamestnávateľ to oznámi zdravotnej poisťovni najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca.

Poznámka: Podľa ust. § 11 ods. 7 písm. m) ZZP je platiteľom poistného štát za fyzickú osobu, ktorá poberá náhradu príjmu, nemocenské, ošetrovné alebo materské alebo ktorej zanikol nárok na nemocenské po uplynutí podporného obdobiaa ktorej trvá dočasná pracovná neschopnosť alebo ktorej zanikol nárok na ošetrovné po uplynutí desiateho dňa potreby ošetrovania (starostlivosti)a ktorej trvá potreba ošetrovania (starostlivosti) aj po tomto dni.

Počnúc od 1. 1. 2015 je platiteľom poistného štát aj za fyzickú osobu, ktorej trvá dočasná pracovná neschopnosť, potreba ošetrovania (starostlivosti), ktorá je tehotná alebo sa stará o narodené dieťa, a ktorej nevznikol nárok na nemocenské, ošetrovné alebo materské z dôvodu, že ku dňu vzniku skutočnosti rozhodujúcej pre vznik nároku na túto dávku bola zamestnancom s odvodovou úľavou [za ktorého je platiteľom poistného štát podľa § 11 ods.7 písm. v) ZZP].

Podľa § 11 ods. 7 písm. s) ZZP je platiteľom poistného štát za fyzickú osobu, ktorá je nemocensky zabezpečená a poberá náhradu služobného platu policajta počas dočasnej neschopnosti na výkon štátnej služby a náhradu služobného príjmu profesionálneho vojaka, ktorý nemôže vykonávať vojenskú službu pre chorobu alebo úraz, nemocenské alebo materské.

Zmenu platiteľa poistného, ktorú oznamuje zamestnávateľ do konca kalendárneho mesiaca, sa odporúča oznámiť aj skôr (do lehoty splatnosti preddavkov na zdravotné poistenie), aby údaje, ktoré budú vykazovné na mesačnom výkaze preddavkov za príslušný kalendárny mesiac zodpovedali údajom zaevidovaných v registri poistencov príslušnej zdravotnej poisťovne.

Poznámka: Ak deň na výplatu príjmov nie je u zamestnávateľa určený, tak sa uvedie posledný deň mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa platí preddavok na poistné. Deň určený na výplatu príjmov je rozhodujúci (= je rovný) pre stanovenie splatnosti preddavku na poistné zamestnancov.

Poistenec, ktorý zmenil zdravotnú poisťovňu (rozhodnúť sa pre zmenu môže do 30. 9. príslušného roka, pričom účinnosť zmeny je od 1. 1. nasledujúceho roka) je povinný oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni platiteľa poistného najneskôr do 8. januára kalendárneho roka, ak jej platiteľa poistn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály