Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Registračná povinnosť fyzickej osoby pre daň z príjmov

Rubrika: Daň z príjmov

Kedy je fyzická osoba povinná registrovať sa na daňovom úrade v súvislosti podnikaním, SZČO alebo nájmom? Má povinnosť registrácie lekár, alebo zdravotnícky pracovník, ktorý dostáva plnenia od farmaceutickej firmy? Kedy sa fyzická osoba nemusí registrovať?

Postup pri registrácii fyzickej aj právnickej osoby upravuje zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) v § 67, podľa ktorého daňový subjekt, ktorý sa registruje u správcu dane podľa osobitných predpisov, je povinný predložiť správcovi dane žiadosť o registráciu na tlačive, ktorého vzor určí ministerstvo. Ak sa žiadosť o registráciu podáva elektronickými prostriedkami, podáva sa v predpísanej forme.

Osobitným predpisom, na ktorý sa daňový poriadok odvoláva je zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). ZDP vymedzuje v § 49a, kedy má fyzická alebo právnická osoba registračnú povinnosť.

Daňový úrad (správca dane) zaregistruje daňový subjekt v lehote do 30 dní od podania žiadosti o registráciu, ak spĺňa podmienky na registráciu podľa tohto zákona a osobitných predpisov. Správca dane pri registrácii pridelí daňovému subjektu daňové identifikačné číslo a aj identifikačné číslo, ak sa registruje na daň podľa osobitného predpisu. Daňovníkovi vydá pracovník správcu dane osvedčenie o registrácii (kartičku) s daňovým identifikačným číslom (DIČ), ktoré povinný uvádzať pri styku so správcom dane, aj vo vzťahu k obchodným partnerom.

ZDP vymedzuje, kedy má fyzická alebo právnická osoba registračnú povinnosť. Fyzická osoba, ktorá na území Slovenskej republiky získa povolenie na podnikanie alebo oprávnenie na podnikanie, je povinná požiadať správcu dane o registráciu do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom získala povolenie alebo oprávnenie na podnikanie. Na účely tohto zákona sa dňom získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie považuje deň, keď je fyzická osoba alebo právnická osoba podľa osobitných predpisov oprávnená začať podnikať na území Slovenskej republiky.

Ak dôjde k zmenám ­skutočností zakladajúcich povinnosť registrácie, najmä, ak daňovníkovi zanikne daňová povinnosť, je povinný tieto skutočnosti oznámiť správcovi dane do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po uplynutí mesiaca, v ktorom tieto zmeny nastali. Ak nastali skutočnosti, ktoré majú za následok zrušenie registrácie, daňovník je povinný požiadať o zrušenie registrácie podľa osobitného predpisu. Ak vznikla daňovníkovi rovnaká oznamovacia povinnosť voči inej inštitúcii a táto inštitúcia nové alebo zmenené skutočnosti oznamuje správcovi dane podľa osobitného predpisu, daňovník nie je povinný tieto skutočnosti oznámiť správcovi dane.

Spôsob registrácie

Fyzická osoba si svoju registračnú povinnosť k dani z príjmov splní, keď predloží správcovi dane vyplnené registračné tlačivo „Žiadosť o registráciu, oznámenie zmien a zrušenie registrácie na daň z príjmov a daň z pridanej hodnoty“, ktoré je zverejnené na stránke FR SR: https://pfseform.financnasprava.sk/Formulare/eFormVzor/REG/form.238.html. Registračné tlačivo je k dispozícii aj na každom daňovom úrade.

Žiadosť o registráciu musí byť vždy podaná na tlačive podľa predpísaného vzoru a daňovník ju môže predložiť na daňovom úrade. V žiadosti o registráciu je daňový subjekt povinný uviesť údaje podľa § 67 ods. 2 daňového poriadku.

V žiadosti o registráciu je fyzická osoba, povinná uviesť:

  1. meno a priezvisko,
  2. adresu trvalého pobytu,
  3. rodné číslo,
  4. identifikačné číslo organizácie, ak bolo pridelené,
  5. miesto podnikania, ak sa líši od miesta trvalého pobytu,
  6. svoje organizačné zložky na území Slovenskej republiky,
  7. dane, ku ktorým žiada registráciu,
  8. čísla účtov vedených v bankách, na ktorých budú sústredené peňažné prostriedky z je­ho podnikateľskej činnosti,
  9. splnomocnenca na doručovanie, ak ide o fyzickú osobu,
  10. ďalšie údaje, ktorých uvedenie vyplýva z osobitných predpisov (napr. ZDP, zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p.)

Správca dane zaregistruje daňový subjekt v lehote do 30 dní od podania žiadosti o registráciu alebo odstránenia nedostatkov podania, ak spĺňa podmienky na registráciu. Pri registrácii pridelí daňovému subjektu daňové identifikačné číslo, ktoré je daňový subjekt povinný uvádzať pri styku so správcom dane a vydá mu osvedčenie o registrácii.

♦ Príklad č. 1:

Podnikateľ začal vykonávať podnikateľskú činnosť na základe živnostenského oprávnenia od 1. 8. 2015. Môže podať žiadosť o registráciu na ktoromkoľvek daňovom úrade, alebo je povinný podať žiadosť o registráciu na miestne príslušnom daňovom úrade podľa miesta trvalého pobytu?

Podnikateľ môže podať žiadosť o registráciu na ktoromkoľvek daňovom úrade.

* * *

Ak fyzická osoba získava oprávnenie na podnikanie na jednotnom kontaktnom mieste [§ 45a ods. 2 a § 66 ods. 3 písm. c) zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p.] svoje registračné povinnosti podľa odseku 1 a oznamovacie povinnosti si plní na tomto mieste, ak sa tak rozhodne.

♦ Príklad č. 2:

Daňovník bol oprávnený začať vykonávať podnikateľskú činnosť na základeživnostenského oprávnenia od 1. 10. 2015. Svoju registračnú povinnosť si splnil prostredníctvom jednotného kontaktného miesta. Je povinný žiadať o registráciu aj u správcu dane?

Ak fyzická osoba získava oprávnenie na podnikanie podľa zákona o živnostenskom podnikaní (živnostenské oprávnenie) na jednotnom kontaktnom mieste, svoje registračné a oznamovacie povinnosti si plní na tomto mieste, nie je povinná sa registrovať aj na daňovom úrade. Ak podnikateľ získa živnostenské oprávnenie, správcovi dane prostredníctvom jednotného kontaktného miesta (JKM) je elektronicky doručené podanie. Takéto podanie obsahuje údaje, ktoré je FO povinná oznámiť pri plnení registračnej povinnosti podľa § 67 ods. 2 písm. a) alebo písmeno b) daňového poriadku. Na základe tohto podania vykoná správca dane potrebné úkony, zaregistruje daňový subjekt a vydá osvedčenie o registrácii. Z uvedeného dôvodu takýto daňovník už nie je povinný osobitne žiadať o registráciu správcu dane.

* * *

♦ Príklad č. 3:

Študent začal od 15. 9. 2015 vykonávať činnosť osobného asistenta. Príjmy za činnosť osobného asistenta dosiahnuté za osobnú asistenciu vykonávanú pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím zaraďujeme medzi príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 2 písm. b) ZDP, medzi príjmy z činností, ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním). Musí študent po začatí vykonávania činnosti osobného asistenta povinnosť požiadať správcu dane o registráciu?

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály