Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postúpenie a vyradenie pohľadávky u daňovníkov, ktorí neúčtujú v sústave podvojného účtovníctva

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňovníci s príjmami podľa § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) (s príjmami z podnikania, z inej SZČ, z prenájmu a z použitia diela a použitia umeleckého výkonu), ak uplatňujú preukázateľné daňové výdavky, zisťujú základ dane z príjmov fyzickej osoby z účtovníctva, pričom účtujú v sústave jednoduchého účtovníctva (JÚ) alebo podvojného účtovníctva (PÚ), alebo vedú daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP.

Ak daňovníci, ktorí sú fyzickými osobami, splnia podmienky a rozhodnú sa uplatniť pri príjmoch z podnikania, z inej SZČ a z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (príjmy podľa § 6 ods. 1, 2 a 4 ZDP) uplatniť výdavky percentom z uvedených príjmov (ďalej len „paušálne výdavky“) vedú evidenciu podľa § 6 ods. 10 ZDP.

V súlade s § 17 ods. 1 písm. a) daňovníci s príjmami podľa § 6 ZDP, ktorí účtujú v sústave JÚ alebo vedú daňovú evidenciu alebo uplatňujú paušálne výdavky, vychádzajú pri zisťovaní základu dane z príjmov z rozdielu medzi príjmami a výdavkami, ktorýna účely zisťovania základu dane (resp., v súlade s § 17 ods. 22 ZDP na účely zisťovania daňovej straty) ďalej upravujú podľa príslušných ustanovení ZDP.

Spôsob úpravy základu dane z príjmov pre uvedených daňovníkov pri postúpení alebo vyradení (odpísaní) pohľadávky je ustanovený v § 17 ods. 12 ZDP.

V súlade s cit. ustanovením základ dane uvedeného daňovníka sa:

  1. zvýši o menovitú hodnotu pohľadávky pri jej postúpení, a to aj ak ide o pohľadávku, ktorú daňovník postúpil za cenu nižšiu, ako je jej menovitá hodnota,
  2. zvýši pri vyradení pohľadávky z účtovníctva alebo z evidencie o sumu vo výške odpisu menovitej hodnoty pohľadávky alebo pri pohľadávke nadobudnutej postúpením vo výške jej obstarávacej ceny, okrem pohľadávok uvedených v § 19 ods. 2 písm. h) prvom až piatom bode a písm. i) ZDP,
  3. zníži pri vyradení pohľadávky z účtovníctva alebo z evidencie o sumu vo výške zaplatenej obstarávacej ceny pohľadávky nadobudnutej postúpením pri splnení podmienok uvedených v § 19 ods. 2 písm. h) prvom až piatom bode a písm. i) ZDP,
  4. zníži o sumu vo výške zaplatenej obstarávacej ceny pohľadávky nadobudnutej postúpením v zdaňovacom období, v ktorom došlo k úhrade dlžníkom alebo postupníkom pri jej ďalšom postúpení, najviac však do výšky príjmov plynúcich z tejto úhrady.

Z účtovného hľadiska predstavujú pohľadávky majetkovú zložku účtovnej jednotky, ktorá vznikla z uskutočnených účtovných prípadov a v budúcnosti z nej budú plynúť ekonomické úžitky (príjmy).

Okamih vzniku a zániku pohľadávok je definovaný prostredníctvom dňa uskutočnenia účtovného prípadu, a to v § 2 opatrenia MF SR č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).

Pohľadávky pri ich vzniku sa podľa § 25 ods. 1 písm. c) druhého bodu zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) oceňujú menovitou hodnotou. Menovitou hodnotou pohľadávky je suma, na ktorú pohľadávka znie [§ 25 ods. 6 písm. d) zákona o účtovníctve].

Pohľadávky nadobudnuté odplatne sa podľa § 25 ods. 1 písm. a) štvrtého bodu zákona o účtovníctve oceňujú obstarávacou cenou. Obstarávacou cenou je cena, za ktorú sa majetok obstaral a náklady súvisiace s jeho obstaraním [§ 25 ods. 6 písm. a) zákona o účtovníctve].

Pohľadávky nadobudnuté bezodplatne sa podľa § 25 ods. 1 písm. d) prvého bodu zákona o účtovníctve oceňujú menovitou hodnotou.

Postúpenie pohľadávky

V súlade s § 524 a nasl. Občianskeho zákonníka veriteľ môže svoju pohľadávku aj bez súhlasu dlžníka postúpiť písomnou zmluvou inému.

Postúpením pohľadávky dochádza k zmene v osobe veriteľa. Pôvodný veriteľ (postupca) svoju pohľadávku voči dlžníkovi postúpi novému veriteľovi (postupníkovi.

S postúpenou pohľadávkou prechádza aj jej príslušenstvo (úroky, úroky z omeškania, poplatok z omeškania, náklady spojené s uplatnením pohľadávky) a všetky práva s ňou spojené.

Postúpenie pohľadávky je v jednoduchom účtovníctve upravené v § 14 Postupov účtovania v JÚ. Citované ustanovenie rieši účtovanie u postupcu a u postupníka, pričom je upravené tak, aby nadväzovalo na úpravu postúpenia pohľadávok v ZDP.

Úprava základu dane u postupcu

Pri postúpení pohľadávky sa v súlade s § 17 ods. 12 písm. a) ZDP základ dane postupcu s príjmami podľa § 6 ZDP, ktorý účtuje v sústave JÚ, alebo ktorý vedie daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 alebo evidenciu podľa § 6 ods. 10 ZDP, zvýši o menovitú hodnotu pohľadávky, a to aj vtedy, ak ide o pohľadávku, ktorú daňovník postúpil za cenu nižšiu, ako je jej menovitá hodnota.

Úprava (zvýšenie) základu dane o menovitú hodnotu pohľadávky vykoná daňovník za to zdaňovacie obdobie, v ktorom dôjde k postúpeniu pohľadávky, a to bez ohľadu na skutočnosť, v ktorom zdaňovacom období dostane úhradu za postúpenie pohľadávky od postupníka.

Keď uvedený daňovník prijme úhradu za postúpenie pohľadávky, potom v súlade s § 17 ods. 3 písm. c) ZDP úhradu do základu dane už zahrnovať nebude, nakoľko v súlade s cit. ustanovením suma, ktorá už bola u toho istého daňovníka zdanená podľa ZDP alebo podľa doterajších predpisov, sa do základu dane nezahŕňa.

Účtovanie u postupcu upravuje ustanovenie § 14 ods. 8, 9 a 10 Postupov účtovania v JÚ v prípadoch, ak postupca v účtovnom období, v ktorom bola pohľadávka postúpená:

  1. dostal príjem z postúpenej pohľadávky,
  2. nedostal príjem z postúpenej pohľadávky,
  3. nedostal príjem z postúpenej pohľadávky a tento príjem dostal v nasledujúcom účtovnom období.

Ak postupca v účtovnom období, v ktorom bola pohľadávka postúpená dostal príjem z postúpenej pohľadávky, účtuje sa:

  1. k zmluvne dohodnutému dňu v knihe pohľadávok zánik pohľadávky z dôvodu postúpenia v menovitej hodnote,
  2. k zmluvne dohodnutému dňu v knihe pohľadávok vznik pohľadávky v ocenení dohodnutom s postupníkom,
  3. príjem z postúpenej pohľadávky zahrnovaný do základu dane z príjmov v členení „ostatné príjmy“ v okamihu jeho prijatia a v knihe pohľadávok sa účtuje zánik pohľadávky v ocenení dohodnutom s postupníkom,
  4. v rámci uzávierkových účtovných operácií rozdiel medzi príjmom z postúpenej pohľadávky a jej menovitou hodnotou, ak bola pohľadávka postúpená za cenu nižšiu ako je jej menovitá hodnota ako príjem zahrnovaný do základu dane z príjmov v členení „ostatné príjmy“.

Ak postupca v účtovnom období, v ktorom bola pohľadávka postúpená, nedostal príjem z postúpenej pohľadávky, účtuje sa:

  1. k zmluvne dohodnutému dňu v knihe pohľadávok zánik pohľadávky z dôvodu postúpenia v menovitej hodnote,
  2. k zmluvne dohodnutému dňu v knihe pohľadávok vznik pohľadávky v ocenení dohodnutom s postupníkom,
  3. v rámci uzávierkových účtovných operácií príjem zahrnovaný do základu dane z príjmov v členení „ostatné príjmy“, a to vo výške menovitej hodnoty postúpenej pohľadávky alebo vo výške hodnoty pohľadávky v ocenení dohodnutom s postupníkom, ak je táto hodnota vyššia ako menovitá hodnota.

Ak postupca v účtovnom období, v ktorom bola pohľadávka postúpená, nedostal príjem z postúpenej pohľadávky, dostal príjem z postúpenej pohľadávky v nasledujúcom účtovnom období, účtuje sa:

  1. príjem z postúpenej pohľadávky, ktorý neovplyvňuje základ dane z príjmov,
  2. zánik pohľadávky z postúpenia v knihe pohľadávok z dôvodu jej úhrady.

♦ Príklad č. 1:

Podnikateľ A (postupca) účtujúci v sústave JÚ v roku 2014 postúpil podnikateľovi B za 900 € vlastnú pohľadávku voči podnikateľovi C. Menovitá hodnota postúpenej pohľadávky je 1 100 €.

Úhradu za postúpenú pohľadávku vo výške 900 € príjme podnikateľ A (postupca) od podnikateľa B v roku 2015.

Základ dane za zdaňovacie obdobie roka 2014, v ktorom došlo k postúpeniu pohľadávky, podnikateľ A (postupca) zvýši o sumu 1 100 €, čo je menovitá hodnota pohľadávky, a to aj napriek tomu, že pohľadávku postúpi len za 900 €.

Úhradu za postúpenie pohľadávky v sume 900 €, ktorú podnikateľ A (postupca) príjme v roku 2015, postupca v súlade s § 17 ods. 3 písm. c) ZDP do základu dane za zdaňovacie obdobie roka 2015 nezahrnie.

Účtovanie u postupcu (podnikateľ A)

Deň uskutočnenia účtovného prípadu

Text

Účtovná kniha

Vplyv
na základ dane

Účtovný prípad

Suma v €

Rok 2014 (účtovné obdobie, v ktorom došlo k postúpeniu pohľadávky):

Zmluvne dohodnutý deň postúpenia

Postúpenie pohľadávky

Kniha pohľadávok

Zánik pôvodnej pohľadávky voči podnikateľovi C

1 100

Vznik pohľadávky z postúpenia voči podnikateľovi B

900

31. 12. 2014

Uzávierkové účtovné operácie

Peňažný denník

Príjem ovplyvňujúci základ dane – ostatné príjmy

Menovitá hodnota pohľadávky

- § 14 ods. 9 písm. c) Postupov účtovania v JÚ

1 100

Rok 2015 (účtovné obdobie, v ktorom postupca dostane príjem z postúpenej pohľadávky):

Deň inkasa pohľadávky

Príjem z postúpenej pohľadávky od podnikateľa B

Kniha pohľadávok

Zánik pohľadávky voči podnikateľovi B

900

Peňažný denník

Príjem ne- ovplyvňujúci základ dane

Inkaso pohľadávky od podnikateľa B

900

* * *

♦ Príklad č. 2:

Podnikateľ A (postupca), ktorý účtuje v sústave JÚ, v roku 2014 bezodplatne postúpil podnikateľovi B vlastnú pohľadávku voči podnikateľovi C. Menovitá hodnota tejto pohľadávky je 14 900 €.

Podnikateľ A (postupca) zvýši základ dane za zdaňovacie obdobie roka 2014, v ktorom došlo k postúpeniu pohľadávky, o menovitú hodnotu postúpenej pohľadávky, t. j. o sumu 14 900 €, a to aj napriek tomu, že pohľadávku postúpil bezodplatne.

Účtovanie u postupcu (podnikateľ A)

Deň uskutočnenia účtovného prípadu

Text

Účtovná kniha

Vplyv
na základ dane

Účtovný prípad

Suma v €

Rok 2014 (účtovné obdobie, v ktorom došlo k postúpeniu pohľadávky):

Zmluvne dohodnutý deň postúpenia

Postúpenie pohľadávky

Kniha pohľadávok

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály