Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postup účtovania pri prechode medzi účtovnými sústavami

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podľa § 9 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) je účtovná jednotka povinná účtovať v sústave podvojného účtovníctva s výnimkou tých účtovných jednotiek, ktoré môžu účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva. Účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva nie je povinné, zákon len dáva možnosť účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva. Znamená to, že účtovné jednotky, ktorým zákon umožňuje účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva sa môžu rozhodnúť pre účtovanie v sústave podvojného alebo v sústave jednoduchého účtovníctva.

V sústave jednoduchého účtovníctva môže účtovať:

  • podnikateľ, ktorému to umožňuje osobitný predpis, ktorým je § 37 Obchodného zákonníka v z. n. p., t. j. podnikateľ, ktorý nie je zapísaný v obchodnom registri (podnikateľ zapísaný v obchodom registri, bez ohľadu na to, či ide o fyzickú alebo právnickú osobu je povinný účtovať v sústave podvojného účtovníctva),
  • fyzická osoba, ktorá podniká alebo vykonáva inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazuje svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), s výnimkou fyzických osôb, ktoré vedú daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP,
  • občianske združenie, jeho organizačné zložky, ktoré majú právnu subjektivitu, organizačné zložky Matice Slovenskej, ktoré majú právnu subjektivitu, združenia právnických osôb, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, neinvestičné fondy, poľovnícke organizácie a neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby, ak nepodnikajú a ak ich príjmy nedosiahli v predchádzajúcom účtovnom období 200 000 €, ak nie sú objektom verejnej správy,
  • cirkev a náboženská spoločnosť, ich orgány a cirkevné inštitúcie, ktoré majú právnu subjektivitu, ak nepodnikajú.

Prechod zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy po­dvojného účtovníctva je povinný, ak účtovná jednotka nespĺňa ustanovené podmienky pre účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva.

Prechod zo sústavy jednoduché­ho účtovníctva do sústavy po­dvojného účtovníctva a zo sústa­vy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva sa v súlade s § 9 ods. 3 zákona o účtovníctve uskutočňuje vždy len k prvému dňu účtovného obdobia nasledujúceho po účtovnom období, v ktorom účtovnej jednotke nastali skutočnosti, ktoré sú dôvodom pre zmenu účtovnej sústavy. Vyplýva to aj § 7 ods. 3 zákona o účtovníctve, v zmysle ktorého účtovná jednotka musí v jednom účtovnom období používať rovnaké metódy a účtovné zásady. Ak účtovná jednotka v opodstatnených prípadoch zmení metódy a zásady účtovania v priebehu účtovného obdobia, musí tak urobiť spätne od začiatku účtovného obdobia a o zmene informovať v poznámkach k účtovnej závierke.

Postup účtovania pri prechode z jednej účtovnej sústavy do druhej ustanovilo Ministerstvo financií SR opatrením č. 21378/2003-92, ktorým sa ustanovuje postup účtovania pri prechode zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva a postup účtovania pri prechode zo sústavy podvojného účtovníctva do sústavy jednoduchého účtovníctva pre podnikateľov a účtovné jednotky, ktoré vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenia a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „opatrenie k prechodu“). Postup podľa tohto opatrenia môžu uplatniť účtovné jednotky, ktorými sú podnikatelia a fyzické osoby, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú zárobkovú činnosť a ktoré účtujú a po zmene účtovnej sústavy budú účtovať podľa osobitných predpisov, ktorými sú:

  • opatrenie MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“),
  • alebo opatrenie MF SR č. MF/­27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).

Prechod medzi účtovnými sústavami z hľadiska dopadov na daň z príjmu zákon o dani z príjmov ani iný právny podpis neupravuje. ZDP v § 51 splnomocňuje Ministerstvo financií SR ustanovením všeobecného záväzného predpisu o postupe pri prechode účtovania zo sústavy jednoduchého účtovania do sústavy podvojného účtovania a naopak, rovnako ako § 4 ods. 2 zákona o účtovníctve, ktorý splnomocňuje Ministerstvo financií SR ustanovením postupov v rámci účtovníctva formou opatrení, na základe ktorého Ministerstvo financií SR ustanovilo uvedené opatrenie k prechodu.

Ak účtovná jednotka, ktorou je podnikateľ alebo fyzická osoba, ktorá podniká alebo vykonáva inú samostatnú zárobkovú činnosť zmení jednu účtovnú sústavu na druhú ako účtovná jednotka a právny subjekt nezaniká, nemení sa ani právna forma jej podnikania. Zmenou účtovnej sústavy dôjde iba k zmene postupov účtovania tej istej účtovnej jednotky.

Prechod zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva

Prechod zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva je:

  • možný, ak podnikateľ účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva a rozhodne sa zmeniť používanie účtovnej sústavy aj v prípade, ak aj naďalej spĺňa podmienky podľa § 9 ods. 2 zákona o účtovníctve pre účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva,
  • povinný, ak podnikateľ účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva a prestane spĺňať podmienky podľa § 9 ods. 2 zákona o účtovníctve pre účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva.

Postup pri prechode zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva možno v súlade s § 2 opatrenia k prechodu rozdeliť do troch krokov:

  • uzatvorenie jednoduchého účtovníctva k poslednému dňu účtovného obdobia a zostavenie účtovnej závierky v jednoduchom účtovníctve,
  • otvorenie účtovných kníh v po­dvojnom účtovníctve k pr­vému dňu bezprostredne nasledujúceho účtovného obdobia,
  • po otvorení účtovných kníh v podvojnom účtovníctve zaúčtovanie účtovných prípadov mesiaca január, ktoré vyplývajú zo zmeny metódy účtovania.

Uzatvorenie jednoduchého účtovníctva k poslednému dňu účtovného obdobia a zostavenie účtovnej závierky v jednoduchom účtovníctve

Základom uzávierkových prác je inventarizácia majetku a záväzkov, ktorá musí byť vykonaná podľa § 29 a § 30 zákona o účtovníctve. Inventarizáciou za overí, či stav majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov v účtovníctve zodpovedá skutočnosti. Inventúrou zistené stavy majetku a záväzkov sa uvedú v inventúrnom súpise, výsledky porovnania skutočného a účtovného stavu a priebeh inventarizácia sa uvedú v inventarizačnom zápise. Inventarizácia musí byť vykonaná úplne a dôsledne, pretože inventúrne súpisy a inventarizačný zápis budú základným podkladom, na základe ktorých sa budú otvárať účtovné knihy v podvojnom účtovníctve.

Z dôvodu nevyhnutnosti účtovania účtovných prípadov súvisiacich zo zmenou metódy účtovania po prechode na podvojné účtovníctvo, je potrebné v rámci inventarizácie rozčleniť:

  • stav zásob na zásoby, ktorých obstarávacia cena bola zaplatená a na zásoby, ktorých obstarávacia cena zaplatená nebola,
  • stav záväzkov za nákup zásob na záväzky, ktorými sa nakúpili zásoby, ktoré sa ešte nespotrebovali resp. nepredali a záväzky, ktorými sa nakúpili zásoby, ktoré už boli spotrebované resp. predané.

Účtovné knihy v sústave jednoduchého účtovníctva sa uzatvoria postupom a spôsobom vymedzeným v § 8 ods. 4 Postupov účtovania v JÚ tak, že sa:

  • v peňažnom denníku:
    • účtujú uzávierkové účtovné operácie tak, že sa:
      • zvýšia príjmy o sumy doteraz nezaúčtované v peňažnom denníku, ktoré sa zahrnujú do základu dane z príjmov,
      • znížia príjmy o sumy, ktoré sa nezahrnujú do základu dane z príjmov,
      • zvýšia výdavky o sumy doteraz nezaúčtované v pe­ňažnom denníku, ktoré sa zahrnujú do základu dane z príjmov,
      • znížia výdavky o sumy, ktoré sa nezahrnujú do základu dane z príjmov,
    • uvedú súhrnné sumy príjmov a súhrnné sumy výdavkov podľa členenia v peňažnom denníku,
    • uvedie výsledok hospodárenia za účtovné obdobie, ktorým je rozdiel medzi príjmami a výdavkami po zohľadnení uzávierkových účtovných operácií,
  • v knihe pohľadávok, knihe záväzkov a v pomocných knihách uvedú súhrnné sumy prírastkov a úbytkov a konečný stav,
  • označí ukončenie účtovného obdobia.

V súvislosti s uzatváraním účtovných kníh je dôležité poznamenať, že z dôvodu prechodu zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva sa žiadne úpravy základu dane v období, v ktorom sa končí účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva, nevykonávajú, t. j. uzávierkové účtovné operácie sa z tohto dôvodu neúčtujú.

Na základe údajov z peňažného denníka, z knihy pohľadávok, z knihy záväzkov, z pomocných účtovných kníh a z vykonanej inventarizácie majetku a záväzkov sa v súlade s § 22 Postupov účtovania v JÚ zostaví účtovná závierka, ktorú okrem všeobecných náležitosti tvorí výkaz o príjmoch a výdavkoch a výkaz o majetku a záväzkoch k poslednému dňu účtovného obdobia.

Otvorenie účtovných kníh v podvojnom účtovníctve k prvému dňu nasledujúceho účtovného obdobia

V rámci prípravných prác pred prevodom účtovnej sústavy je účtovná jednotka povinná v súlade § 3 Postupov účtovania v PÚ zostaviť vlastný účtový rozvrh syntetických účtov v rámci účtovej osnovy ako aj ich analytické členenie podľa § 4 Postupov účtovania v PÚ. Ak sa účtovná jednotka rozhodne uplatniť v analytickej evidencii podvojného účtovníctva rovnaké členenie ako v účtovných knihách jednoduchého účtovníctva, prevedie konečné stavy na analytické účty bez zmeny. V opačnom prípade bude potrebné vykonať prepočty na úrovni členenia, ktoré vyplýva z vytvoreného účtového rozvrhu.

Pri otváraní účtovných kníh v sústave podvojného účtovníctva sa v súlade s § 2 ods. 2 opatrenia k prechodu údaje z účtovných kníh jednoduchého účtovníctva účtujú ako začiatočné stavy príslušných účtov v rámci účtového rozvrhu so súvzťažným zápisom na ťarchu alebo v prospech účtu 701 – Začiatočný účet súvahový takto:

  • suma ocenenia jednotlivého dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku zvýšená o prípadné náklady na dokončené technické zhodnotenie tohto majetku sa účtuje ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej skupiny 01 – Dlhodobý nehmotný majetok, 02 – Dlhodobý hmotný majetok odpisovaný, 03 – Dlho­dobý hmotný majetok neodpisovaný,
  • suma odpisov k jednotlivému dlhodobému nehmotnému majetku alebo k jednotlivým zložkám dlhodobého hmotného majetku ako začiatočný stav príslušným účtov účtovej skupiny 07 – Oprávky k dlhodobému nehmotnému majetku alebo 08 – Oprávky k dlhodobému hmotnému majetku,
  • suma poskytnutých preddavkov na obstaranie jednotlivého dlhodobého majetku ako začiatočný stav účtov účtovej skupiny 05 – Poskytnuté preddavky na dlhodobý majetok,
  • suma ocenenia jednotlivého dlhodobého finančného majetku okrem poskytnutých dlhodobých pôžičiek ako začiatočný stav príslušného účtu účtovej skupiny 06 – Dlhodobý finančný majetok,
  • suma obstarávania jednotlivého dlhodobého nehmotného majetku, dlhodobého hmotného majetku alebo dlhodobého finančného majetku do času jeho uvedenia do užívania vrátane nedokončeného technického zhodnotenia ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej skupiny 04 – Obstaranie dlhodobého majetku,
  • suma opravnej položky k odplatne nadobudnutému majetku vytvorenej po jeho nadobudnutí v pôvodnej výške ako začiatočný stav účtu 097 – Opravná položka k nadobudnutému majetku a súčet odpisov k nej ako začiatočný stav účtu 098 – Oprávky k opravnej položke k nadobudnutému majetku,
  • stav zásob ako začiatočný stav na príslušných účtoch účtovej skupiny 11 – Materiál, 12 – Zásoby vlastnej výroby alebo 13 – Tovar,
  • stav peňažných prostriedkov v pokladnici ako začiatočný stav účtu 211 – Pokladnica, stav cenín zistený v pomocnej knihe cenín ako začiatočný stav účtu 213 – Ceniny,
  • stav peňažných prostriedkov na bankových účtoch ako začiatočný stav účtu 221 – Bankové účty,
  • stav jednotlivých krátkodobých cenných papierov ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej skupiny 25 – Krátkodobý finančný majetok,
  • stav jednotlivých zmeniek na inkaso ako začiatočný stav účtu 312 – Zmenky na inkaso,
  • nevyrovnaný rozdiel priebežných položiek peňažného denníka, ktorý vznikol prevodom medzi pokladňou a bankovými účtami alebo prevodom medzi bankovými účtami a pokladňou, ako začiatočný stav účtu 261 – Peniaze na ceste,
  • stav jednotlivých pohľadávok okrem pohľadávok z poskytnutých krátkodobých pôžičiek ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej triedy 3 – Zúčtovacie vzťahy,
  • stav jednotlivých pohľadávok z poskytnutých pôžičiek ako začiatočný stav účtu 067 – Ostatné pôžičky, 335 – Pohľadávky voči zamestnancom, 335 – Iné pohľadávky,
  • stav jednotlivých záväzkov okrem záväzkov z prijatých pôžičiek, z úverov, z rezerv a zo sociálneho fondu ako začiatočné stavy účtov účtovej triedy 3 – Zúčtovacie vzťahy a 4 – Kapitálové účty a dlhodobé záväzky,
  • stav jednotlivých rezerv ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej skupiny 45 – Rezervy,
  • stav jednotlivých prijatých pôžičiek a úverov ako začiatočný stav príslušných účtov účtovej triedy 2 – Finančné účty, 3 – Zúčtovacie vzťahy a 4 – Kapitálové účty a dlhodobé záväzky,
  • zostatok jednotlivých výdavkov, ktoré sa z dôvodu časového rozlíšenia nezahrnuli na daňové účely ako výdavok vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na ťarchu účtu 381 – Náklady budúcich období,
  • zostatok jednotlivých príjmov, ktoré sa z dôvodu časového rozlíšenia nezahrnuli do základu dane v prospech účtu 384 – Výnosy budúcich období,
  • stav sociálneho fondu v prospech účtu 472 – Záväzky zo sociálneho fondu.

Rozdiel medzi súčtom syntetických účtov majetku a súčtom syntetických účtov záväzkov, na ktorých sa účtovalo, sa v súlade s § 2 ods. 3 opatrenia k prechodu účtuje nasledovne:

  • kladný rozdiel na ťarchu účtu 701 – Začiatočný účet súvahový so súvzťažným zápisom v prospech účtu 491 – Vlastné imanie fyzickej osoby – podnikateľa,
  • záporný rozdiel v prospech účtu 701 – Začiatočný účet súvahový so súvzťažným zápisom na ťarchu účtu 491 – Vlastné imanie fyzickej osoby – podnikateľa.

Z uvedeného účtovania vyplýva, že pri otváraní účtovných kníh v sústave podvojného účtovníctva sa účtuje iba prevod stavov majetku a záväzkov. Z dôvodu daňovej orientácie jednoduchého účtovníctva sa prevod príjmov na výnosy ani prevod výdavkov na náklady neúčtuje. Za účelom premietnutia zmien základných zásad a princípov dvoch účtovných sústav sa účtuje až v rámci bežného účtovania v mesiaci ­január. Pri prechode zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva je však potrebné previesť aj zostatky jednotlivých výdavkov a príjmov, ktoré sa z dôvodu časového rozlíšenia, resp. z dôvodu, že to neumožňuje zákon o dani z príjmov do základu dane v bežnom zdaňovacom období nezahrnuli a účtovalo by sa o nich v nasledujúcom účtovnom období v rámci uzávierkových účtovných operácií, napr.:

  • nájomné zaplatené ­fyzickej osobe podľa § 17 ods. 19 písm. b) ZDP,
  • poskytnutá dotácia, podpora alebo príspevok na obstaranie odpisovaného majetku podľa § 17 ods. 3 písm. h) ZDP.

Zaúčtovanie účtovných prípadov mesiaca január, ktoré vyplývajú zo zmeny metódy účtovania

V účtovných knihách podvojného účtovníctva sa po ich otvorení na účely prechodu zo sústavy jednoduchého účtovníctva do sústavy podvojného účtovníctva, t. j. zo zmeny metódy účtovania, účtujú v súlade s § 3 opatrenia k prechodu nasledovné účtovné prípady:

  • Na ťarchu účtu 491 – Vlastné imanie fyzickej osoby – podnikate­ľa so súvzťažným zápisom v prospech účtu 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti suma:
    • ocenenia odplatne obstaraných zásob, ak obstaranie zásob bolo uhradené,
    • ocenenia zásob vlastnej výroby, ktoré sú v stave zásob vlastnej výroby,
    • ocenenia krátkodobého finančného majetku, ak obstaranie krátkodobého finančného majetku bolo uhradené a úhrada bola uznaná na daňové účely ako výdavok na obstaranie, zabezpečenie a udržanie príjmov,
    • ocenenia pohľadávky, ktorá sa pri vzniku pohľadávky účtuje v sústave podvojného účtovníctva súvzťažne s účtom výnosu,
    • poskytnutého preddavku, ak jeho úhrada bola uznaná na daňové účely ako výdavok na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov.
  • Na ťarchu účtu 548 – Ostatné náklady na hospodársku činnosť so súvzťažným zápisom v prospech účtu 491 – Vlastné imanie fyzickej osoby – podnikateľa suma:
    • ocenenia záväzku okrem dane z príjmov, ktoré sa v sústave podvojného účtovníctva účtuje pri vzniku záväzku súvzťažne s účtom nákladu a ocenenia záväzku zo spotrebovaných zásob,
    • prijatého preddavku, ak prijatie bolo uznané na daňové účely ako príjem zahrnovaný do základu dane z príjmov,
    • prijatej dotácie, ak prijatie dotácie bolo uznané na daňové účely ako príjem zahrnovaný do základu dane z príjmov.
  • Časť zostatku účtu 451 – Rezervy zákonné, ktoré tvorí rezerva na opravu dlhodobého majetku, sa účtuje na ťarchu účtu 451 – Rezervy zákonné so súvzťažným zápisom v prospech účtu 491 – Vlastné imanie fyzickej osoby – podnikateľa.

Uvedené účtovanie je nevyhnutné z dôvodu, že dve sústavy účtovníctva uplatňujú rôzne princípy zobrazenia výsledku hospodárenia a pri prechode je potrebné zabezpečiť, aby niektoré príjmy nezostali nezahrnuté do výsledku hospodárenia, aby sa niektoré príjmy nezahrnuli do výsledku hospodárenia dvakrát, aby došlo k uplatneniu všetkých výdavkov a aby sa niektoré výdavky neuplatnili dvakrát, napr.:

  • za prevedené zásoby, za ktoré v jednoduchom účtovníctve bola obstarávacia cena uhradená a zahrnutá do základu dane sa pri prevode účtovaním MD 491 / D 648 v podvojnom účtovníctve zaúčtujú výnosy, ktoré sa však pri spotrebe resp. predaji zásob účtujú do nákladov napr. MD 501 / D 112, t. j. výsledný základ dane v podvojnom účtovníctve je nulový, obstarávacia cena zásob bola súčasťou základu dane v jednoduchom účtovníctve,
  • za prevedené zásoby, za ktoré v jednoduchom účtovníctve obstarávacia cena uhradené nebola sa pri prevode do podvojného účtovníctva na účtoch 648 ani 548 neúčtuje, nakoľko pri spotrebe resp. predaji sa bude účtovať do nákladov, t. j. obstarávacia cena zásob bude súčasťou základu dane v podvojnom účtovníctve,
  • prevedené neuhradené pohľadávky voči odberateľom, ktoré sa v jednoduchom účtovníctve nezahrnuli do zdaniteľných príjmov sa pri prevode účtovaním MD 491 / D 648 v podvojnom účtovníctve zahrnú do výnosov, pričom pri inkase pohľadávok sa účtovaním napr. MD 221 / D 311 už do výnosov nezahrnú, t. j. súčasťou základu dane budú v podvojnom účtovníctve,
  • prevedené neuhradené záväzky voči dodávateľom za zásoby, ktoré už boli spotrebované resp. predané sa v jednoduchom účtovníctve do daňových výdavkov nezahrnuli, účtovaním pri prevode MD 548 / D 491 sa v podvojnom účtovníctve zaúčtujú do nákladov, pri úhrade záväzkov sa účtovaním napr. MD 321 / D 221 už do nákladov nezaúčtujú, t. j. budú súčasťou základu dane v podvojnom účtovníctve,
  • prevedené neuhradené záväzky voči dodávateľom za zásoby, ktoré ešte neboli spotrebované resp. predané sa v jednoduchom účtovníctve do daňových výdavkov nezahrnuli, pri prevode do podvojného účtovníctva sa na účtoch 548 ani 648 neúčtuje, pri úhrade záväzkov sa účtovaním napr. MD 321 / D 221 do nákladov nezaúčtujú, t. j. do výsledku hospodárenia sa zahrnú až prostredníctvom účtovania spotreby resp. predaja zásob napr. MD 501 / D 112, nakoľko spolu s neuhradeným záväzkom za nespotrebované resp. nepredané zásoby (účet 321) boli prevedené aj zásoby (napr. účty 112, 132),
  • ostatné neuhradené záväzky (okrem dane z príjmu fyzickej osoby a daňovej povinnosti DPH), ktoré v jednoduchom účtovníctve neboli zahrnuté do daňových výdavkov sa pri prevode do podvojného účtovníctva účtovaním MD 548 / D 491 zahrnú do nákladov, pričom pri úhrade záväzkov sa účtovaním napr. MD 331 / D 211 už do nákladov nezahrnú, t. j. súčasťou základu dane budú v podvojnom účtovníctve.

♦ Príklad č. 1:

Podnikateľ účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva sa rozhodol, že od 1. 1. 2017 bude účtovať v sústave podvojného účtovníctva. V účtovnej závierke k 31. 12. 2016 vykázal vo výkaze o majetku a záväzkoch nasledujúci stav:

Majetok

Riadok

Suma v €

Dlhodobý nehmotný majetok

01

1 175,00

Dlhodobý hmotný majetok

02

96 946,00

Dlhodobý finančný majetok

03

0,00

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály