Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Posledná známa daňová povinnosť a preddavky na daň z príjmov fyzickej osoby v roku 2016

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Podnikajúce fyzické osoby (FO) s príjmami podľa § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) sú povinné platiť v priebehu tzv. preddavkového obdobia preddavky na daň podľa § 34 ZDP, ak ich posledná známa daňová povinnosť presiahla 2 500 €.

Pojem preddavok na daň je všeobecne definovaný v § 2 písm. u) ZDP, podľa ktorého preddavkom na daň je povinná platba na daň, ktorá sa platí v priebehu zdaňovacieho obdobia, ak skutočná výška dane za toto zdaňovacie obdobie nie je ešte známa.

Kedy sa platia preddavky na daň (preddavkové obdobie)

Preddavkové obdobie sa podľa § 34 ods. 1 ZDP začína prvým dňom nasledujúcim po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za predchádzajúce zdaňovacie obdobie a končí sa posledným dňom lehoty na podanie daňového priznania v nasledujúcom zdaňovacom období.

Keďže lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov je u FO vo všeobecnosti stanovená do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ktorým je kalendárny rok, t. j. do 31. 3. (ak zákon neurčuje inak), potom preddavkové obdobie trvá od 1. 4. bežného kalendárneho roka do 31. 3. nasledujúceho roka.

V praxi môže nastať situácia, že lehota na podanie daňového priznania pripadne na sobotu, nedeľu, resp. deň pracovného pokoja. V tomto prípade sa podľa § 27 ods. 4 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) v z. n. p. (ďalej iba „daňový poriadok“) zákonná lehota na podanie daňového priznania posúva na najbližší pracovný deň, pričom táto skutočnosť ovplyvní vymedzenie príslušného preddavkového obdobia.

V roku 2016 sa preddavky na daň z príjmov FO platia v preddavkovom období od 1. 4. 2016 do 31. 3. 2017.

Poznámka: Ak FO využije podľa § 49 ods. 3 ZDP možnosť predĺženia zákonnej lehoty na podanie daňového priznania na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane o 3, resp. o 6 kalendárnych mesiacov, jej preddavkové obdobie sa posúva.

♦ Príklad č. 1:

Daňovník (FO) si na základe oz­námenia podaného správcovi dane podľa § 49 ods. 3 ZDP dňa 15. 3. 2016 (do lehoty na podanie riadneho daňového priznania) predĺžil lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov FO za rok 2015 do 31. augusta 2016 (mal príjmy zo zdrojov v zahraničí).

Nové preddavkové obdobie v roku 2016 mu začína plynúť od 1. 9. 2016 a skončí 31. 3. 2017 za predpokladu, že daňovník si nepredĺži aj lehotu na podanie daňového priznania za rok 2016.

* * *

Ktorá FO platí/neplatí preddavky na daň v roku 2016

Platenie preddavkov na daň (§ 34 ZDP)

Daňovník (FO), ktorý má iba príjmy z podnikania, z inej SZČ, z prenájmu a z použitia diela a umeleckého výkonu
(podľa § 6 ods. 1 až ods. 4 ZDP).

Platí preddavky na daň v závislosti od výšky PZDP (mesačné alebo štvrťročné).

• Daňovník (FO), ktorého ZD = ∑ ČZD = (ČZD§ 5 + ČZD§ 6ods. 1 a 2 + ČZD§ 6 ods. 3 a 4), pričom ČZD§ 5 > 50 % z celkového ZD.

Neplatí preddavky na daň v závislosti od výšky PZDP.

Daňovník (FO), ktorého ZD = ∑ ČZD = (ČZD§ 5 + ČZD§ 6 ods. 1 a 2 + ČZD§ 6 ods. 3 a 4), pričom ČZD§ 5 ≤ 50 % z celkového ZD.

Platí preddavky na daň v polovičnej výške v závislosti od výšky PZDP (mesačné alebo štvrťročné).

Daňovník (FO), ktorý má iba príjmy zo závislej činnosti zdaňované preddavkom na daň (§ 5 ZDP), príjmy z kapitálového majetku (§ 7 ZDP), ostatné príjmy (§ 8 ZDP) alebo príjmy zdaňované zrážkovou daňou (§ 43 ZDP).

Neplatí preddavky na daň v závislosti od výšky PZDP.

Daňovník (FO – rezident/nerezident), ak poberá príjmy zo závislej činnosti od zamestnávateľa, ktorý nie je platiteľom dane ani zahraničným platiteľom dane (t. j. nie je povinný zrážať mesačné preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti), platí preddavky podľa § 34 ods. 6 a ods. 7 ZDP.

Daňovník má oznamovaciu povinnosť.

Je povinný si sám vypočítať a odviesť výšku preddavku.

Uplatňuje sa špecifický postup pri výpočte preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, t. j. preddavky sa nepočítajú z PZDP.

Legenda: ZD – základ dane, ČZD – čiastkový základ dane, z. o. – zdaňovacie obdobie, PZDP – posledná známa daňová povinnosť.

Výška preddavkov na daň, ich zaokrúhľovanie a splatnosť

Daňovník platí podľa § 34 ods. 2 až 4 ZDP preddavky na daň v závislosti od výšky poslednej známej daňovej povinnosti (ďalej iba „PZDP“) štvrťročne alebo mesačne, prípadne správca dane môže na žiadosť daňovníka určiť platenie preddavkov inak. Preddavky na daň sa zaokrúhľujú na eurocenty nadol (§ 47 ods. 1 ZDP).

Ak je PZDP nižšia ako 2 500 €, daňovník preddavky na daň neplatí. Ak PZDP presiahla 2 500 € a nepresiahla 16 600 €, daňovník je povinný platiť štvrťročné preddavky na daň vo výške 1/4 PZDP. Štvrťročné preddavky na daň sú splatné do konca každého kalendárneho štvrťroka. Ak PZDP presiahla 16 600 €, daňovník platí mesačné preddavky na daň vo výške 1/12 PZDP, ktoré sú splatné do konca každého kalendárnehomesiaca (tabuľka č. 1).

Podľa § 51c ZDP platí daňovník preddavky na daň miestne príslušnému správcovi dane, pričom po skončení zdaňovacieho obdobia sa preddavky na daň zaplatené za toto zdaňovacie obdobie započítajú na úhradu dane za toto zdaňovacie obdobie.

Tabuľka 1: Výška PZDP a preddavky na daň

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály