Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Paušálne výdavky v roku 2017

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Základom dane z príjmov je v súlade s § 2 písm. j) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) rozdiel, o ktorý zdaniteľné príjmy prevyšujú daňové výdavky (§ 19) pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období, ak tento zákon neustanovuje inak.

Daňovým výdavkom v ­zmysle § 2 písm. i) cit. zákona je výdavok (náklad) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka podľa § 6 ods. 11, pričom pri využívaní majetku, ktorý môže mať charakter osobnej potreby a s ním súvisiacich výdavkov (nákladov), je daňový výdavok uznaný len v pomernej časti podľa § 19 ods. 2 písm. t), v akej sa používa na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov, ak tento zákon neustanovuje inak.

Daňovník, ktorý je fyzickou oso­bou s príjmami z podnikania, z inej SZČ a z použitia diela a umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 1, 2 a 4 ZDP, ak splní ustanovené podmienky a neuplatní preukázateľné daňové výdavky, môže pri vymedzených druhoch príjmov uplatniť výdavky percentom z dosiahnutých príjmov (ďalej len „paušálne výdavky“). Zákonom č. 341/2016 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. boli od 1. 1. 2017 pri uplatňovaní paušálnych výdavkov podľa § 6 ods. 10 ZDP pri uvedených príjmoch vykonané nasledovné zmeny v prospech daňovníkov:

  • percento pre uplatnenie uvedených výdavkov sa zvýšilo zo 40 % na 60 % a súčasne sa zvýšila maximálna ročná suma paušálnych výdavkov z 5 400 € na 20 000 €;
  • zrušil sa mesačný limit paušálnych výdavkov (420 €), ktorý bol ustanovený pre tých daňovníkov, ktorí získali povolenie alebo oprávnenie na podnikanie alebo začali vykonávať inú SZČ alebo poberať príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu v priebehu zdaňovacieho obdobia alebo ktorí v priebehu zdaňovacieho obdobia skončili podnikanie alebo inú SZČ (§ 17 ods. 9) alebo prestali poberať príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu. Uvedení daňovníci, ktorí v priebehu zdaňovacieho obdobia roka 2016 začali alebo skončili s vykonávaním činností, z ktorej im plynuli príjmy podľa § 6 ods. 1, 2 a 4 ZDP, mohli za toto zdaňovacie obdobie uplatniť paušálne výdavky najviac vo výške 420 € mesačne, a to:
    • počnúc mesiacom, v ­ktorom získali povolenie alebo op­rávnenie na podnikanie alebo začali vykonávať inú SZČ alebo poberať príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu,
    • aj za mesiac, v ktorom skončili podnikanie alebo inú SZČ (§ 17 ods. 9 ZDP).

Paušálne výdavky je možné uplatniť aj pri príjmoch z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, ktoré patria medzi ostatné príjmy podľa § 8 ods. 1 písm. a) ZDP. Pri uplatňovaní paušálnych výdavkov pri týchto príjmoch však zmeny vykonané neboli. Znamená to, že aj v roku 2017 sa naďalej uplatňujú paušálne výdavky vo výške 40 % z úhrnu predmetných príjmov a v maximálnej ročnej sume 5 040 €.

V ďalšej časti príspevku sa budeme venovať uplatňovaniu paušálnych výdavkov pri výpočte základu dane za rok 2017.

Paušálne výdavky pri príjmoch podľa § 6 ZDP

Medzi príjmy podľa § 6 ZDP sa zaraďujú príjmy:

  • z podnikania (§ 6 ods. 1),
  • z inej SZČ (§ 6 ods. 2),
  • z prenájmu (§ 6 ods. 3),
  • z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (§ 6 ods. 4).

Uplatňovanie paušálnych výdav­kov pri uvedených príjmoch up­ravuje § 6 ods. 10 ZDP. Paušálne výdavky v zmysle predmetného ustanovenia je možné uplatniť len pri príjmoch:

  • z podnikania (§ 6 ods. 1 ZDP),
  • z inej SZČ (§ 6 ods. 2 ZDP),
  • z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (ust. § 6 ods. 4 ZDP).

Paušálne výdavky pri uvedených príjmoch môže uplatniť len daňovník, ktorý:

  • nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty (DPH) alebo
  • je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia.

Znamená to, že ak daňovník s príjmami podľa § 6 ods. 1, 2 a 4 ZDP je počas celého zdaňovacieho ob­dobia (kalendárneho roka) platiteľom DPH, nemôže uplatniť paušálne výdavky podľa ust. § 6 ods. 10 ZDP.

Ak daňovník nie je platiteľom DPH počas celého zdaňovacieho obdobia a pri príjmoch z podnikania a z inej SZČ podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP neuplatní preukázateľné daňové výdavky, môže počnúc zdaňovacím obdobím roka 2017 uplatniť paušálne výdavky až vo výške 60 % z úhrnu týchto príjmov najviac však do výšky 20 000 . Z ust. § 6 ods. 10 ZDP vyplýva, že v rámci jednotlivých druhov príjmov z podnikania a z inej SZČ (§ 6 ods. 1 a 2 ZDP) nie je možné kombinovať paušálne výdavky s preukázateľnými daňovými výdavkami, t. j.,ak daňovník dosahuje príjmy z podnikania v kombinácii s príjmami z inej SZČ, pri všetkých uvedených príjmoch uplatní buď preukázateľné daňové výdavky alebo z úhrnu všetkých týchto príjmov uplatní paušálne výdavky, a to za predpokladu, že nie je platiteľom DPH počas celého príslušného zdaňovacieho obdobia.

Paušálne výdavky podľa ust. § 6 ods. 10 ZDP môže uplatniť aj daňovník s príjmami z použitia diela a použitia umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 ZDP, a to rovnako až vo výške 60 % z týchto príjmov najviac ročne do výšky 20 000 €. Aj v prípade uplatnenia paušálnych výdavkov pri týchto príjmoch je podmienkou, že daňovník ich môže uplatniť len, ak počas celého príslušného zdaňovacieho obdobia nie je platiteľom DPH.

Neprehliadnite! Paušálne výdavky v žiadnom prípade nie je možné uplatniť pri príjmoch z prenájmu podľa § 6 ods. 3 ZDP.

Ak daňovník uplatní paušálne výdavky, podľa § 6 ods. 10 ZDP v sumách týchto výdavkov sú zahrnuté všetky daňové výdavky okrem zaplateného poistného a príspevkov, ktoré je daňovník povinný platiť v súvislosti s dosahovaním príjmov z podnikania a z inej SZČ (§ 6 ods. 1 a 2 ZDP), ak toto poistné a príspevky neboli zahrnuté do základu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach. V nadväznosti na legislatívnu skratku zavedenú v § 5 ods. 7 písm. e) ZDP pod pojmom poistné a príspevky sa rozumie poistné na verejné zdravotné poistenie (zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.), poistné na sociálne poistenie (zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p.), poistné na so­ciálne zabezpečenie a príspevky na starobné dôchodkové sporenie (zákon č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.) alebo poistné a príspevky na zahraničné poistenie rovnakého druhu (ďalej len „poistné a príspevky“). Len takéto poistné a príspevky viažuce sa k príjmom z podnikania a z inej SZČ môže daňovník uplatniť ako výdavok popri paušálnych výdavkoch, a to v tom zdaňovacom období, v ktorom ich preukázateľne zaplatil, ak uvedené sumy neboli už zahrnuté do základu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach.

♦ Príklad č. 1:

Andrej, ktorý nie je platiteľom DPH, dosiahne v roku 2017 príjem zo živnosti [§ 6 ods. 1 písm. b)] vo výške 40 000 € a z činnosti osobného

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály