Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opravy ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Fyzická osoba, ktorá celý rok 2013 poberala zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti vo vyššej sume ako 1 867,97 €, mala povinnosť vysporiadať daň cez zamestnávateľa alebo prostredníctvom daňového priznania. Pokiaľ ide o vysporiadanie dane cez zamestnávateľa, tento každoročne podľa § 38 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) má povinnosť najneskôr do 31. marca roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia vykonať ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „ročné zúčtovanie“) tomu zamestnancovi, ktorý ho oň požiada najneskôr do 15. februára.

Za zdaňovacie obdobie 2013 mohol zamestnanec požiadať o vykonanie ročného zúčtovania prostredníctvom podpísaného tlačiva „Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti podľa § 38 ZDP za zdaňovacie obdobie...“ (ďalej len „žiadosť o RZ“), ktorej vzor Finančné riaditeľstvo SR uverejnilo na webovom sídle www.financnasprava.sk.

Zamestnanec uvedenou žiadosťou žiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania a zároveň v nej potvrdzuje, že všetky údaje uvedené v žiadosti a priložené doklady sú pravdivé a úplné. Zamestnávateľ ročné zúčtovanie vykoná na základe údajov uvedených v žiadosti o RZ a na základe údajov o zdaniteľnej mzde, ktoré je zamestnávateľ povinný viesť podľa ZDP, dokladov preukazujúcich nárok na zníženie základu dane a na daňový bonus a potvrdení o úhrne zúčtovaných a vyplatených príjmov zo závislej činnosti a o zrazených preddavkoch na daň z týchto príjmov, o nedoplatku dane z nepeňažných zdaniteľných príjmov a o priznanom a vyplatenom daňovom bonuse od všetkých zamestnávateľov. Ročné zúčtovanie za rok 2013 zamestnávateľ vykonal na tlačive „Ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby zo závislej činnosti za zdaňovacie obdobie (rok)“, ktorého vzor určilo Ministerstvo financií SR oznámením č. MF/02368/2013-721 o určení vzorov tlačív podľa ZDP v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti.

Ak zamestnávateľ za zdaňovacie obdobie 2013 vykonal ročné zúčtovanie, v ktorom následne zistí, že údaje v ňom sú uvedené nesprávne, napr. nesprávne vypočítaná daň, nezdaniteľné časti, daňový bonus alebo zamestnanecká prémia, opravy vo vzťahu k zamestnancovi vykoná v súlade s § 40 ZDP. V praxi sa často vyskytuje otáznik nad tým, či môže zamestnávateľ opraviť údaje v ročnom zúčtovaní alebo zamestnanec tieto chyby opraví prostredníctvom daňového priznania, resp. dodatočného daňového priznania. Napr. môže ísť o nasledovné situácie:

Zamestnávateľ neprihliadol na všetky skutočnosti uvedené v žiadosti o RZ, čím nesprávne vypočítal daň v ročnom zúčtovaní

V súlade s § 2 písm. b) zákona 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) na účely tohto zákona sa daňou rozumie daň podľa osobitných predpisov vrátane úroku z omeškania, úroku a pokuty podľa tohto zákona alebo osobitných predpisov. Ak zamestnávateľ v súlade s § 38 ZDP vykoná ročné zúčtovanie na žiadosť zamestnanca, zrazené preddavky na daň započíta na úhradu dane. Po vykonaní ročného zúčtovania, t. j. po vypočítaní dane za príslušné zdaňovacie obdobie, zamestnávateľ už pracuje len s daňou.

Ak zamestnávateľ neprihliadol na všetky skutočnosti uvedené v žiadosti o RZ, napr. do ročného zúčtovania nezahrnul príjem zo závislej činnosti, ktorý zamestnanec poberal od iného zamestnávateľa, pričom zamestnanec k žiadosti o RZ priložil aj potvrdenie od iného zamestnávateľa, následkom tejto chyby mohol zamestnávateľ zraziť zamestnancovi daň v nesprávnej výške. Podľa § 40 ods. 3 písm. a) ZDP, ak zamestnávateľ nezrazil zamestnancovi daň, ktorú mal zraziť vo výške ustanovenej týmto zákonom, môže ju zamestnancovi dodatočne zraziť iba vtedy, ak od doby, keď daň nesprávne zrazil, neuplynulo viac ako 12 mesiacov (ide o povinnosť vo vzťahu medzi zamestnávateľom a zamestnancom).

♦ Príklad č. 1:

Pavol v zdaňovacom období poberal príjmy zo závislej činnosti od dvoch zamestnávateľov. Po ukončení zdaňovacieho obdobia v zákonom stanovenej lehote jedného zamestnávateľa požiadal o ročné zúčtovanie, pričom k žiadosti priložil všetky potrebné doklady. Jedným z nich bolo aj potvrdenie od iného zamestná­vate­ľa. Zamestnávateľ, ktorý Pavlovi vykonal ročné zúčtovanie zistil, že do ročného zúčtovania mu nezahrnul príjem od iného

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály