Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Opravy chýb minulých účtovných období

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Ak účtovná jednotka zistí, že niektorý účtovný záznam jej účtovníctva je neúplný, nepreuká­zateľný, nesprávny alebo nezro­zumiteľný, podľa ust. § 34 ­zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) je povinná vykonať opravu bez zbytočného odkladu. Opravu musí vykonať tak, aby bolo možné určiť zodpovednú osobu, ktorá vykonala opravu, deň jej vykonania a obsah opravovaného účtovného záznamu pred opravou a po oprave. Oprava v účtovnom zázname nesmie viesť k neúplnosti, nepreukázateľnosti, nesprávnosti, nezrozumiteľnosti alebo neprehľadnosti účtovníctva. Na opravu účtovného zápisu je potrebné vždy vyhotoviť účtovný doklad.

Spôsob opravy zistených chýb závisí aj od termínu zistenia chyby. Ak sa chyby zistia pred schválením účtovnej závierky, účtovná jednotka má dve možnosti:

  • V súlade s § 16 ods. 10 zákona o účtovníctve pristúpi k opätovnému otvoreniu účtovných kníh, opraví nesprávne vykazované položky a následne znova uzatvorí účtovné knihy a zostaví novú účtovnú závierku, ktorú bude predkladať na schválenie. Ak zmena v účtovnej závierke ovplyvnila aj základ dane z príjmov, podá dodatočné daňové priznanie v súlade s § 16 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), ktorého súčasťou bude aj novo zostavená účtovná závierka. Ak zmena v účtovnej závierke neovplyvní základ dane z príjmov, povinnosť podania dodatočného daňového priznania nevzniká, účtovná jednotka však má povinnosť o zmene účtovnej závierky informovať daňový úrad, a to uložením schválenej účtovnej závierky do registra v súlade s § 23a ods. 6 zákona o účtovníctve najneskôr do piatich pracovných dní od schválenia. Opätovné otvorenie účtovných kníh nie je povinné, túto možnosť si volí účtovná jednotka sama.
  • Zistené chyby opraví v účtovníctve aktuálneho bežného účtovného obdobia ako opravy chýb minulých účtovných období a na schválenie predkladá pôvodne zostavenú účtovnú závierku. Ak zistená chyba má za následok zmenu základu dane z príjmov, úpravu základu dane vykoná podľa § 17 ods. 15 alebo podľa § 17 ods. 29 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Podľa § 16 ods. 10 zákona o účtov­níctve môže účtovná jednotka do schválenia účtovnej závierky uzavreté účtovné knihy opäť ­otvoriť v prípade, ak sa má zabezpečiť pravdivý a verný obraz účtovníctva. To znamená, že ak účtovná jednotka odo dňa uzatvorenia účtovných kníh a zostavenia účtovnej závierky do dňa schválenia účtovnej závierky zistí, že nezaúčtovala nejaký účtovný prípad, alebo nejaký účtovný prípad zaúčtovala nesprávne, má možnosť uzatvorené účtovné knihy opäť otvoriť a nezaúčtovaný účtovný prípad zaúčtovať alebo nesprávne zaúčtovaný účtovný prípad opraviť. Postupovať bude nasledovne:

  • opätovne otvorí účtovné knihy do stavu pred zaúčtovaním dane z príjmov a prevodov účtov 702 – Konečný účet súvahový a 710 – Účet ziskov a strát,
  • zaúčtuje nezaúčtované účtovné prípady, resp. opraví nesprávne zaúčtované účtovné prípady, a to dňom, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka v súlade s § 2a písm. c) opatrenia Ministerstva financií SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“), v zmysle ktorého účtovným prípadom ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka je účtovanie skutočností z dôvodu otvorenia účtovných kníh podľa § 16 ods. 10 zákona o účtovníctve do dňa schválenia účtovnej závierky,
  • v prípade vplyvu opravy na základ dane a splatnú daň z príjmu doúčtuje predpis dodatočnej dane z príjmov, resp. nároku na vrátenie dane z príjmov,
  • opätovne uzatvorí účtovné knihy vrátane prevodov na účet 702 – Konečný účet súvahový a účet 710 – Účet ziskov a strát,
  • zostaví novú účtovnú závierku a predloží ju na schválenie.

♦ Príklad č. 1:

Účtovná jednotka pri schvaľovaní účtovnej závierky za rok 2013 zistila, že faktúru za vykonané a do užívania uvedené technické zhodnotenie výrobnej linky vo výške 45 200 € bez DPH zaúčtovala do nákladov na opravu na účte 511 – Opravy a udržiavanie. Nakoľko zaúčtovaním vyšších nákladov došlo k zníženiu výsledku hospodárenia, účtovná závierka schválená nebola. Po otvorení účtovných kníh účtovná jednotka zaúčtovala zvýšenie obstarávacej ceny výrobnej linky o technické zhodnotenie a doúčtovala účtovné odpisy vo výške 8 500 €. Táto oprava mala vplyv na výsledok hospodárenia pred zdanením a splatnú daň z príjmu. Po doúčtovaní opravujúcich účtovných prípadov účtovná jednotka uzatvorila účtovné knihy, zostavila novú účtovnú závierku, podala dodatočné daňové priznanie za rok 2013, súčasťou ktorého bola schválená účtovná závierka.

Účtovný prípad – pri pôvodnom účtovaní faktúry

Suma v €

MD

D

Faktúra:

• za práce na výrobnej linke

45 200

511

321

• DPH

9 040

343

321

Účtovný prípad – po otvorení účtovných kníh:

• Zvýšenie obstarávacej ceny výrobnej linky o vykonané technické zhodnotenie

45 200

022

511

• Doúčtovanie účtovných odpisov

8 500

551

082

Ak sa nedostatky zistia po schválení účtovnej závierky, účtovné knihy sa už otvárať nemôžu. Účtovná jednotka musí opravy vykonať v aktuálnom bežnom účtovnom období ako opravy chýb minulých účtovných období. Môže ísť o chyby bezprostredne predchádzajúceho účtovného obdobia alebo iné minulé účtovné obdobia. Ak sa chyby v účtovaní v minulých účtovných obdobiach zistia do dňa schválenia účtovnej závierky za tieto obdobia, môže sa uplatniť postup podľa § 16 ods. 10 zákona o účtovníctve.

Účtovná jednotka je povinná v súlade s § 3 ods. 1 zákona o účtovníctve účtovať a vykazovať účtovné prípady v období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak túto zásadu nemožno dodržať z dôvodu už schválenia účtovnej závierky, účtovné prípady musí zaúčtovať v období, keď sa tieto skutočnosti zistili.

Opravy chýb

Do dňa schválenia účtovnej závierky:

Po dni schválenia účtovnej závierky:

• Opätovné otvorenie účtovných kníh

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály