Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odvodová odpočítateľná položka v zdravotnom poistení

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Dňa 1. 1. 2015 nadobudla účinnosť novela č. 364/2014 Z. z. zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“), ktorou sa zavádza inštitút s názvom „Odpočítateľná položka“ (ďalej len „OP“) pri platení odvodov na povinné zdravotné poistenie pre nízkopríjmových zamestnancov. Podstata tejto legislatívnej novinky spočíva v tom, že OP zníži vymeriavací základ, z ktorého sa vypočítajú preddavky, resp. poistné na povinné zdravotné poistenie vybranej skupiny zamestnancov.

Podstata odpočítateľnej položky

Podľa § 13 ods. 1 zákona o zdravotnom poistení vymeriavací základ zamestnanca, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť v pracovnom pomere, štátnozamestnaneckom pomere, služobnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu (napr. výkon štátnej služby policajtov, colníkov, hasičov) z ktorého má právo na príjem zo zárobkovej činnosti (ďalej len „príjem pre uplatnenie odpočítateľnej položky“) sa znižuje o odpočítateľnú položku. Uvedené neplatí, ak ide o zamestnanca podľa § 11 ods. 7 písm. v) zákona o zdravotnom poistení, t. j. o zamestnanca s odvodovou úľavou.

Poznámka: Za zamestnanca s odvodovou úľavou sa považuje osoba, ktorá bola dlhodobo nezamestnaným občanom vedeným v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov a ktorého zamestnávateľ zamestnal v pracovnom pomere, príp. v štátnozamestnaneckom pomere. Pri splnení zákonom určených podmienok zamestnanec a zamestnávateľ z vyplateného príjmu neplatí poistné na zdravotné a sociálne poistenie (s výnimkou platenia poistného na úrazové a garančné poistenie) najdlhšie po dobu 12 po sebe idúcich kalendárnych mesiacov.

Z uvedeného vyplýva, že OP sa uplatňuje u zamestnanca, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť výhradne:

  • v pracovnom pomere,
  • v štátnozamestnaneckom pomere,
  • v služobnom pomere alebo
  • v obdobnom pracovnom vzťahu.

Vymeriavací základ na zdravotné poistenie sa u takéhoto zamestnanca znižuje o odpočítateľnú položku. OP možno uplatniť na mesačnej báze alebo až v ročnom zúčtovaní poistného na verejné zdravotné poistenie.

O odpočítateľnú položku nie je možné znížiť vymeriavací základ, ktorý dosiahol zo zárobkovej činnosti zamestnanec, ktorý pracuje v právnom vzťahu dohody o pracovnej činnosti a dohody o vykonaní práce, zamestnanec s odvodovou úľavou, žiaci a študenti, ktorí majú príjem v rámci praktického vyučovania, členovia štatutárnych orgánov, ktorí poberajú za výkon funkcie odmenu, ďalej samostatne zárobkovo činné osoby, osoby v právnom vzťahu, ktorý im zakladá nárok na zdaniteľné príjmy podľa § 7 a § 8 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Oznamovanie nároku na odpočítateľnú položku

Nárok na mesačné uplatnenie OP nevzniká pri vzniku pracovného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu automaticky. Zamestnanec je povinný svojho zamestnávateľa o uplatnenie OP písomne požiadať na tlačive predpísanom Ministerstvom zdravotníctva SR. Podľa § 23 ods. 6 zákona o zdravotnom poistení zamestnanec, ktorý má nárok na uplatnenie odpočítateľnej položky pri výpočte preddavkov na poistné na zdravotné poistenie (ďalej len „preddavky na poistné“), je povinný túto skutočnosť písomne oznámiť zamestnávateľovi do 8 dní odo dňa vzniku pracovného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu a zmenu tejto skutočnosti do 8 dní odo dňa jej zmeny.

Vzor písomného oznámenia (príloha č. 1) zamestnanca zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej internetovej stránke. Ide o tlačivo Oznámenie zamestnanca na uplatnenie nároku na odpočítateľnú položku (ďalej len „Oznámenie“), na ktorom zamestnanec písomne oznámi zamestnávateľovi, že si chce uplatňovať nárok na odpočítateľnú položku a že spĺňa podmienky na jej uplatnenie, prípadne oznámi, že nastala zmena v nároku na jej uplatnenie (ak si ju už uplatňuje). Tlačivo zamestnávateľ neposiela zdravotnej poisťovni, ale zostáva založené v osobnom spise zamestnanca.

Zamestnanec pri uplatnení nároku na OP písomne vyhlasuje na Oznámení, že spĺňazákonom stanovené podmienky, t. j. vyhlasuje, že:

  1. je u zamestnávateľa zamestnancom v pracovnom pomere, štátnozamestnaneckom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu,
  2. nie je zamestnancom podľa § 11 ods. 7 písm. v) zákona o zdravotnom poistení (nie je zamestnancom s nárokom na sadzbu poistného 0 %, ktorý bol evidovaným uchádzačom o zamestnanie najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov s príjmom nižším ako 67 % štatisticky vykázanej priemernej mesačnej mzdy),
  3. nie je súčasne zamestnancom v pracovnom pomere, štátnoza­mestnaneckom pomere, obdobnom pracovnom vzťahu ani v inom právnom vzťahu (dohody, štatutár s odmenou a pod.) u iného/-ých zamestnávateľa/-ov,
  4. nie je súčasne samostatne zárobkovo činnou osobou.

Ak dôjde v priebehu kalendárneho roka k zmene rozhodujúcich skutočností na uplatnenie odpočítateľnej položky (napr. zamestnanec začne popri pracovnom pomere podnikať alebo pracovať u iného zamestnávateľa na pracovný pomer, či na dohodu), má zamestnanec povinnosť oznámiť túto zmenu zamestnávateľovi písomne (napr. v podpísanom oznámení), a to v lehote do 8 dní od kedy zmena nastala. Zamestnanec si môže uplatňovať odpočítateľnú položku len v tých mesiacoch daného roka, počas ktorých spĺňa vyššie uvedené podmienky.

Užitočná rada: Zamestnanci, ktorí k 1. 1. 2015 už majú uzatvorený pracovný pomer, štátnozamestnanecký pomer, služobný pomer alebo obdobný pracovný vzťah a majú nárok na OP pri výpočte preddavkov na poistné, sú povinní podľa § 38eb zákona o zdravotnom poistení tento nárok oznámiť zamestnávateľovi prvýkrát do 25. 1. 2015.

Zamestnávateľ je podľa § 24 písm. m) zákona o zdravotnom poistení povinný písomne alebo elektronicky oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni do 8 pracovných dní odo dňa vzniku alebo zániku pracovného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu zamestnanca, ktorý má nárok na OP a ktorý sa pokladá za zamestnanca aj z iného dôvodu, vznik alebo zánik pracovného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu tohto zamestnanca spôsobom určeným Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len „úrad“).

Dňa 1. 1. 2015 nadobudlo účinnosť Metodické usmernenie úradu č. 12/1/2014 „Spôsob oznámenia platiteľa poistného o vzniku, zmene a zániku platiteľa poistného na verejné zdravotné poistenie voči zdravotnej poisťovni“, ktoré prináša pre zamestnávateľov ako pre platiteľov poistného zmeny, ktoré sa týkajú oznamovacích povinností o zmene platiteľa poistného jeho zamestnancov. Zaviedol sa nový kód 2P, kde 2 označuje, že ide o zamestnanca v pracovnom pomere, štátnozamestnaneckom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu a P o skutočnosti

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály