Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpočet daňovej straty právnickej osoby

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Nová legislatívna úprava v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) účinná od 1. 1. 2014 zavádza nový spôsob uplatňovania odpočtu daňovej straty. Daňovú stratu bude možné odpočítať od základu dane počas najviac štyroch po sebe nasledujúcich zdaňovacích období. Zároveň sa zmenili aj pravidlá, keď sa z odpočtu daňovej straty v ľubovoľnej výške v príslušnom zdaňovacom období prechádza na rovnomernú výšku v každom zdaňovacom období. Táto zmena je jednou z tých zmien v ZDP, ktorá má za úlohu zúžiť možnosti daňovníka optimalizovať daňovú povinnosť.

Účtovná a daňová strata

ZDP umožňuje v § 30 odpočítať vykázanú daňovú stratu v príslušnom zdaňovacom období od základu dane v bezprostredne nasledujúcich zdaňovacích obdobiach. Daňovú stratu je potrebné odlíšiť od účtovnej straty.

Výsledok hospodárenia(zisk alebo strata) sa v podvojnom účtovníctve zistí ako rozdiel výnosov účtovaných na účtoch účtovej triedy 6 – Výnosy a nákladov účtovaných na účtoch účtovej triedy 5 – Náklady okrem účtov 591, 592, 593, 594, 595 a účtov vnútroorganizačných výnosov a vnútroorganizačných nákladov. V prípade záporného rozdielu (výnosy sú nižšie ako náklady) ide o účtovnú stratu. V jednoduchom účtovníctve sa účtovná strata zistí ako záporný rozdiel medzi príjmami a výdavkami.

Daňová strata je definovaná v § 2 písm. k) ZDP a treba ňou rozumieť rozdiel, o ktorý daňové výdavky prevyšujú zdaniteľné príjmy pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období. Daňovým výdavkom je výdavok (náklad) na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov preukázateľne vynaložený daňovníkom, zaúčtovaný v účtovníctve daňovníka [§ 2 písm. i) ZDP]. Zdaniteľným príjmom je príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane oslobodený podľa ZDP ani medzinárodnej zmluvy [§ 2 písm. h) ZDP].

Pri zisťovaní daňovej straty sa vychádza u daňovníka účtujúceho v sústave podvojného účtovníctva z výsledku hospodárenia (zisk alebo strata), u daňovníka účtujúceho v sústave jednoduchého účtovníctva z rozdielu medzi príjmami a výdavkami. Na zistenie daňovej straty, rovnako ako na zistenie základu dane, platia ustanovenia § 17 až § 29 ZDP. Daňová strata za zdaňovacie obdobie sa zisťuje v daňovom priznaní, a to úpravou výsledku hospodárenia alebo rozdielu medzi príjmami a výdavkami o položky zvyšujúce alebo znižujúce výsledok hospodárenia alebo rozdiel medzi príjmami a výdavkami. Podľa § 17 ods. 2 ZDP ide o sumy, ktoré:

  • nemožno podľa ZDP zahrnúť do daňových výdavkov alebo ktoré boli do daňových výdavkov zahrnuté v nesprávnej výške,
  • nie sú súčasťou výsledku hospodárenia, ale podľa ZDP sú zahrňované do základu dane,
  • sú súčasťou výsledku hospodárenia, ale podľa ZDP sa nezahrnú do základu dane.

♦ Príklad č. 1:

Akciová spoločnosť vykázala k poslednému dňu účtovného (zdaňovacieho) obdobia výsledok hospodárenia pred zdanením – stratu vo výške 20 000 €.

V daňovom priznaní za toto zdaňovacie uviedla:

Text

Suma v €

Riadok 100 – strata

20 000

Riadok 200 – položky zvyšujúce riadok 100

80 000

Riadok 300 – položky znižujúce riadok 100

65 000

Riadok 310 (riadok 100 + riadok 200 – riadok 300) = daňová strata

5 000

Riadok 330 úhrn vyňatých príjmov (základov dane alebo daňových strát) zo zahraničia

Riadok 400 (310 – 330) = daňová strata na odpočet

5 000

* * *

Čo už neplatí

Do konca roka 2013 sa daňové straty vykázané pred 1. 1. 2010 umorovali päť rokov a daňové straty vykázané po 31. 12. 2009 sa umorovali sedem rokov, pričom výšku odpočtu si určoval sám daňovník. To mu umožňovalo variabilne narábať so stratou a tak si znižovať daňový základ a daň podľa toho, ako sa mu v podnikaní darilo. Mohol ju odpočítať jednorazovo alebo postupne v akejkoľvek výške a v ktoromkoľvek z týchto piatich, resp. siedmich zdaňovacích období, čiže mohol kombinovať odpočet daňovej straty v závislosti od vykázaného daňového základu. Ak daňovník neuplatnil odpočet daňovej straty v jednom zdaňovacom období, možnosť jej odpočtu sa prenášala do nasledujúceho zdaňovacieho obdobia. Stratu odpisoval počas najviac piatich, resp. siedmich po sebe nasledujúcich zdaňovacích období počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola táto strata vykázaná.

♦ Príklad č. 2:

Ako daňovník odpočítava daňovú stratu pri podávaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie, ktorým je kalendárny rok 2013?

Pri umorovaní (odpočte) daňovej straty v daňovom priznaní za rok 2013 treba vychádzať z prechodného ustanovenia § 52za ods. 4 ZDP k úpravám účinným od 1. januára 2014, podľa ktorého sa neuplatnené straty vykázané v rokoch 2010 až 2013 odpočítajú od základu dane novým spôsobom (rovnomerne počas štyroch zdaňovacích období) až od zdaňovacieho obdobia, ktoré začína najskôr 1. januára 2014. To znamená, že zmeny v odpočte daňovej straty sa v roku 2013 neuplatnia.

Keďže daňové straty vykázané za zdaňovacie obdobia pred rokom 2010 sa podľa § 30 ZDP platného do konca roka 2009 môžu odpočítavať od základu dane iba počas najviac piatich zdaňovacích období, rok 2013 je posledným rokom pre odpočet daňovej straty vykázanej za zdaňovacie obdobie 2008. Ak daňovník vykáže dostatočný základ dane, môže od základu dane v roku 2013 odpočítať daňové straty vykázané za rok 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012, a to aj jednorazovo až do výšky základu dane. Ak daňovník v roku 2013 nedosiahne dostatočný základ dane na to, aby odpočítal daňové straty v plnej výške, bude odpočítavať v prvom rade stratu vykázanú v roku 2008, pretože po roku 2013 stráca nárok na odpočet tejto straty. Daňové straty za roky 2009 až 2102 má možnosť daňovník odpočítať aj po 1. januári 2014 s tým, že daňovú stratu za rok 2009 bude môcť odpočítať v plnej výške v roku 2014 a úhrn daňových strát vykázaných od roku 2010 – 2012 bude odpočítavať v novom režime – rovnomerne a maximálne štyri roky.

* * *

♦ Príklad č. 3:

Ako daňovník odpočítava daňovú stratu pri podávaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie, ktorým je hospodársky rok so začiatkom pred 1. 1. 2014?

Pri odpočte daňovej straty vykázanej v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach sa v zdaňovacom období, ktorým je hospodársky rok začínajúci v roku 2013 a končiaci v roku 2014, uplatní ustanovenie § 30 v znení platnom do 30. 12. 2013. Vyplýva to z prechodného ustanovenia § 52za ods. 4 ZDP, podľa ktorého sa neuplatnené daňové straty za zdaňovacie obdobia ukončené v rokoch 2010 až 2013 odpočítajú novým spôsobom (rovnomerne počas štyroch zdaňovacích období) najskôr v zdaňovacom období začínajúcom 1. januára 2014.

Ak teda daňovník bude odpočítavať daňové straty v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie, ktorým je hospodársky rok so začiatkom pred 1. 1. 2014, je tento hospodársky rok posledným rokom pre odpočet daňovej straty vykázanej za zdaňovacie obdobia 2008 až 2009, resp. 2009, ak tento rok bol kalendárnym rokom. Všetky straty vykázané po tomto období môže daňovník odpočítať v zdaňovacom období 2013 až 2014 až do výšky základu dane.

* * *

Čo platí od roku 2014

Od 1. januára 2014 si daňový základ možno znížiť každý rok len o pomernú časť daňovej straty, ktorou môže byť najviac jedna štvrtina. Ak bude základ dane vyšší ako pomerná časť daňovej straty, daňovník zaplatí daň z príjmu. Ak základ dane bude nižší ako pomerná časť straty, daňovník prichádza o možnosť odpočítať pomernú časť daňovej straty presahujúcu základ dane.

Nové pravidlo sa vzťahuje aj na doteraz naakumulované daňové straty, čiže daňovník stráca možnosť optimalizovať aj straty, ktoré vykázal vo všetkých doterajších zdaňovacích obdobiach. Daňovník môže doumorovať daňové straty, ktoré „zbieral“ v minulosti, avšak v novom režime, rovnomerne počas štyroch zdaňovacích období. Celkovo sa teda strata z roku 2010 bude odpočítavať sedem rokov a pre ďalšie straty sa odpočet skráti tak, že strata z roku 2013 sa bude odpočítavať už iba štyri roky.

Podmienky odpočtu daňovej straty vykázanej od roku 2014

Daňovník, ktorý je právnickou osobou:

  • môže od základu dane odpočítať daňovú stratu počas najviac štyroch bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, to znamená, že si daňovník môže zvoliť dĺžku odpočtu, a to počas dvoch, troch alebo štyroch zdaňovacích období,
  • daňovú stratu je možné odpočítavať počas zvoleného obdobia iba rovnomerne, t. j. vo výške 1/4, resp. vo výške 1/3 alebo 1/2 za zdaňovacie obdobie,
  • ak daňovník nevykáže v príslušnom zdaňovacom období dostatočne vysoký základ dane na odpočet pomernej časti daňovej straty, stráca nárok na odpočet jej neuplatnenej časti,
  • lehota na odpočet straty začne plynúť počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola daňová strata vykázaná,
  • ku dňu vstupu daňovníka do likvidácie alebo vyhlásenia konkurzu nárok na odpočet daňovej straty zaniká odo dňa, kedy tieto skutočnosti nastali,
  • ak má daňovník zdaňovacie obdobie kratšie ako rok, môže uplatniť celý ročný odpočet daňovej straty,
  • daňová strata každého zdaňovacieho obdobia sa posudzuje samostatne,
  • nové pravidlá odpočtu daňovej straty sa vzťahujú na daňovú stratu vykázanú za zdaňovacie obdobie začínajúce po 31. decembri 2013.

♦ Príklad č. 4:

Daňovník – právnická osoba vykázal v jednotlivých zdaňovacích obdobiach daňovú stratu, resp. základ dane v nasledovnej výške:

  • rok 2014 – strata 2 000 €,
  • rok 2015 – strata 5 000 €,
  • rok 2016 – základ dane 4 000 €,
  • rok 2017 – základ dane 6 000 €,
  • rok 2018 – základ dane 1 500 €,
  • rok 2019 – základ dane 2 000 €.

Ako bude postupovať pri odpočte daňovej straty, ak sa rozhodol odpočítavať daňovú stratu počas štyroch zdaňovacích období?

Odpočet straty bude nasledovný:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály