Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Odpis pohľadávok

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Odpis pohľadávky znamená definitívne vyradenie pohľadávky z obchodného majetku v dôsledku iných skutočností ako je jej úhrada alebo postúpenie. Odpis pohľadávky neznamená zánik pohľadávky, aj odpísanú pohľadávku je možné vymáhať. Skutočnosti, ktoré môžu byť dôvodom na odpis pohľadávky zákon o účtovníctve ani postupy účtovania neuvádzajú. Pri odpise pohľadávky v účtovníctve sa musí skúmať daňová uznateľnosť odpisu. Daňovo účinným odpisom pohľadávky je taký odpis, keď menovitá hodnota pohľadávky alebo obstarávacia cena pohľadávky nadobudnutej postúpením sa môže uplatniť ako náklad znižujúci základ dane z príjmov.

Odpis pohľadávky sa účtovne aj daňovo vykonáva jednorazovo, odpis nie je možné realizovať postupne, ako napr. tvorbu opravnej položky k pohľadávke. O odpise pohľadávky môže účtovná jednotka účtovať aj v priebehu účtovného obdobia, na rozdiel od tvorby opravnej položky k pohľadávke, ktorá sa účtuje len na konci účtovného obdobia.

Podľa § 68 ods. 5 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) sa odpis pohľadávky pri jej trvalom upustení od vymáhania a odpis pohľadávky podľa osobitného predpisu účtuje na ťarchu účtu 546 – Odpis pohľadávky. Ak je súčasťou hodnoty pohľadávky aj daň z pridanej hodnoty, odpis sa týka hodnoty, ktorej súčasťou je aj daň z pridanej hodnoty. Pri odpise pohľadávky, ku ktorej bola tvorená opravná položka sa na účte 546 – Odpis pohľadávky účtuje len rozdiel medzi zúčtovanou opravnou položkou a hodnotou odpísanej pohľadávky. V prípade, že opravná položka bola tvorená vo výške menovitej hodnoty pohľadávky, na účte 546 sa neúčtuje.

Ak sa veriteľ vzdá svojho majetku – pohľadávky a bude túto skutočnosť riešiť s dlžníkom, napr. oznámi mu, že mu dlh odpúšťa, účtuje o definitívnom odpise pohľadávky. Ak veriteľ trvale upustí od vymáhania pohľadávky a túto skutočnosť nerieši s dlžníkom, dlžníkovi dlh nezaniká a veriteľ odpísanú pohľadávku eviduje na podsúvahovom účte v súlade s § 85 ods. 2 písm. m) Postupov účtovania v PÚ. Evidencia na podsúvahovom účte je potrebná na účely identifikácie prípadnej úhrady pohľadávky v budúcnosti. Ak pohľadávka bola odpísaná v jednom účtovnom období a v ďalšom účtovnom období dôjde k jej úplnej alebo čiastočnej úhrade, príjem z odpísanej pohľadávky sa účtuje v prospech účtu 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti.

Dňom uskutočnenia účtovného prípadu podľa § 2 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ pri odpise pohľadávky pri jej trvalom upustení od vymáhania je deň rozhodnutia o nevymáhaní pohľadávky vyplývajúci z vnútorných podmienok účtovnej jednotky a pri odpise pohľadávky podľa osobitného predpisu deň zistenia skutočností pre odpis pohľadávky podľa tohto osobitného predpisu.

Účtovný odpis pohľadávky nie je automaticky daňovým výdavkom. Daňovým výdavkom sa stáva až po splnení podmienok uvedených v § 19 ods. 2 písm. h), i), r), § 19 ods. 3 písm. t) a § 52 ods. 19 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) v znení platnom do 31. 12. 2014. Za účelom jednotného postupu pri posudzovaní zaúčtovaného odpisu pohľadávky za daňový výdavok podľa ZDP vydalo Finančné riaditeľstvo SR, odbor daňovej metodiky v septembri 2014 „Metodický pokyn k posudzovaniu odpisu pohľadávky ako daňového výdavku podľa § 19 ods. 2 písm. h), i), r), § 19 ods. 3 písm. t) a § 52 ods. 19 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.“

Podľa § 19 ods. 2 písm. h) ZDP daňovým výdavkom je odpis pohľadávky, ak:

  • súd zamietol návrh na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku alebo zastavil konkurzné konanie pre nedostatok majetku, alebo zrušil konkurz z dôvodu, že majetok dlžníka nepostačuje na úhradu výdavkov a odmenu správcu konkurznej podstaty, alebo zrušil konkurz z dôvodu, že majetok úpadcu nepostačuje ani na úhradu pohľadávok proti podstate,
  • to vyplýva z výsledku konkurzného konania alebo reštrukturalizačného konania,
  • dlžník zomrel a pohľadávka nemohla byť uspokojená ani vymáhaním od dedičov dlžníka,
  • exekúciu alebo výkon rozhodnutia súd zastaví z dôvodu, že po vydaní rozhodnutia, ktoré je podkladom na exekúciu alebo výkon rozhodnutia, zaniklo ním priznané právo,
  • súd výkon rozhodnutia zastaví z dôvodu, že priebeh výkonu rozhodnutia ukazuje, že výťažok, ktorý sa ním dosiahne, nepostačí na krytie jeho trov alebo majetok dlžníka nepostačuje na krytie nákladov exekučného konania.

Podľa týchto kritérií sa posudzuje zaúčtovaný odpis pohľadávky u daňovníka:

  • účtujúceho v sústave podvojného účtovníctva,
  • ktorý vykazuje výsledok hospodárenia v individuálnej účtovnej závierke podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo,
  • ktorý v minulosti účtoval v sústave podvojného účtovníctva a neskôr zmenil spôsob účtovania na účtovanie v sústave jednoduchého účtovníctva – len pri odpise tých pohľadávok, ktoré boli zahrnuté do príjmov v predchádzajúcich zdaňovacích obdobia v čase účtovania v sústave podvojného účtovníctva,
  • ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva alebo vedie evidenciu podľa § 6 ods. 10 alebo ods. 11 ZDP, a to v súvislosti s úpravou základu dane podľa § 17 ods. 12 písm. b) a c) ZDP pri vyradení pohľadávok z účtovníctva alebo evidencie.

Pri odpise pohľadávky podľa § 19 ods. 2 písm. h) ZDP je dňom uskutočnenia účtovného prípadu podľa § 2 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ deň zistenia skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov. Znamená to, že účtovný odpis pohľadávky by sa mal uskutočniť v tom účtovnom a zdaňovacom období, kedy nastala právoplatnosť dokladov (uznesení súdov), ktorými sa preukazuje odpis pohľadávky. V praxi sa môže stať, že veriteľ sa o skutočnostiach, ktoré umožňujú odpis pohľadávky dozvie až v ďalšom období. V takom prípade odpis pohľadávky zaúčtuje a vykáže ako opravu chýb minulých účtovných období v účtovnom období, kedy tieto skutočnosti zistil. V súlade s § 17 ods. 15 ZDP by veriteľ mal podať dodatočné daňové priznanie za zdaňovacie obdobie, s ktorým vecne a časovo súvisí právoplatnosť dokladov, ktorými preukazuje daňovo účinný odpis pohľadávky. Keďže ide o prípad, kedy daňovník vo vecne a časovo príslušnom zdaňovacom období zahrnul do výsledku hospodárenia nižšie náklady, ako mu to vyplývalo z účtovných predpisov, môže využiť ustanovenie § 17 ods. 29 ZDP, čo znamená, že dodatočné daňové priznanie nepodá. Odpis pohľadávky ako daňový náklad je súčasťou základu dane v zdaňovacom období, v ktorom je o ňom účtované ako o oprave chýb minulých účtovných období. Ak je oprava chýb účtovaná do nákladov, náklad je súčasťou základu dane. Ak je oprava chýb účtovaná na účet nerozdelený zisk minulých rokov, odpis pohľadávky sa uplatní vo forme položky znižujúcej výsledok hospodárenia v zdaňovacom období, v ktorom sa o oprave chýb účtovalo.

Pre daňové účely podľa § 19 ods. 2 písm. h) ZDP sa za daňový výdavok považuje odpis:

  • menovitej pohľadávky alebo jej neuhradenej časti vrátane príslušenstva (úrokov z omeškania, poplatkov z omeškania a iných platieb, ktoré zvyšujú pohľadávku z dôvodu oneskorenej úhrady), ak je toto príslušenstvo zahrnuté do základu dane,
  • obstarávacej ceny pohľadávky nadobudnutej postúpením alebo jej neuhradenej časti.

Ak účtovná jednotka k pohľadávke, ktorá spĺňa podmienky pre jej odpis podľa § 19 ods. 2 písm. h) ZDP vytvorila podľa § 20 ods. 10 alebo 14 ZDP opravnú položku v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach a zahrnula ju do základu dane, pri odpise pohľadávky v aktuálnom zdaňovacom období postupuje podľa § 17 ods. 28 písm. b) ZDP, t. j. základ dane zvýši o sumu opravnej položky, ktorej tvorba bola uznaná za daňový výdavok podľa § 20 ZDP a súčasne zníži o výdavok podľa § 19 ods. 2 písm. h) ZDP.

Podľa § 19 ods. 2 písm. i) ZDP (platnom do 31. 12. 2014) daňovým výdavkom je odpis pohľadávky, ak súčasne:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály