Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oceňovanie krátkodobého finančného majetku

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) majetkom sú tie aktíva účtovnej jednotky, ktoré sú výsledkom minulých udalostí, je takmer isté, že v budúcnosti zvýšia ekonomické úžitky účtovnej jednotky a dajú sa spoľahlivo oceniť podľa § 24 až § 28 zákona o účtovníctve a vykazujú sa v účtovnej závierke v súvahe alebo vo výkaze o majetku a záväzkoch.

Majetok účtovnej jednotky sa z časového hľadiska člení na dlhodobý majetok a krátkodobý majetok:

  • dlhodobý majetok je majetok, ktorého doba použiteľnosti, dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je dlhšia ako jeden rok,
  • krátkodobý majetok je majetok, ktorého doba použiteľnosti, dohodnutá doba splatnosti alebo vyrovnania iným spôsobom pri vzniku účtovného prípadu je najviac jeden rok.

Z časového hľadiska sa aj finančný majetok člení na krátkodobý a dlhodobý. V tomto príspevku sa budeme zaoberať oceňovaním krátkodobého finančného majetku, a to ku dňu ocenenia, ktorý je definovaný v § 24 ods. 1 zákona o účtovníctve nasledovne:

  1. deň uskutočnenia účtovného prípadu – prvotné ocenenie,
  2. deň, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka,
  3. iný deň v priebehu účtovného obdobia, ak sa to vyžaduje podľa osobitného predpisu (napr. zákon č. 483/2001 Z. z. o bankách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.).

Vymedzenie krátkodobého finančného majetku

Krátkodobý finančný majetok je likvidný, bezprostredne obchodovateľný majetok, u ktorého predpokladaná držba je najviac jeden rok odo dňa uskutočnenia účtovného prípadu. V zmysle § 17 ods. 10­ ­opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre ­podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) sú krátkodobým finančným majetkom:

  1. peňažné hotovosti účtovnej jednotky, ekvivalenty peňažných hotovostí, napríklad ceniny, poukážky, šeky (účty 211 – Pokladnica a 213 – Ceniny),
  2. účty v bankách (účet 221 – Bankové účty),
  3. majetok účtovaný v účtovej skupine 25 – Krátkodobý finančný majetok, a to:
    • majetkové cenné papiere určené na obchodovanie (účet 251),
    • dlhové cenné papiere určené na obchodovanie (účet 253),
    • dlhové cenné papiere so splatnosťou do jedného roka držané do doby splatnosti (účet 256),
    • vlastné akcie a vlastné obchodné podiely (účet 252),
    • vlastné dlhopisy (účet 255),
    • ostatné realizovateľné cenné papiere (účet 257),
  4. peniaze na ceste (účet 261).

To znamená, že ide o majetok účtovaný na účtoch účtovej skupiny 21 – Peniaze, 22 – Účty v bankách, 25 – Krátkodobý finančný majetok, 26 – Prevody medzi finančnými účtami.

Charakteristika účtových skupín (ÚS) krátkodobého finančného majetku:

Číslo ÚS

Názov ÚS

Obsahová náplň

21

Peniaze

Účtuje sa tu stav a pohyb hotovostí na základe účtovných dokladov.

22

Účty v bankách

Účtuje sa tu stav a pohyb peňažných prostriedkov účtovnej jednotky v bankách. Analytické účty sa vedú podľa účtovnou jednotkou otvorených účtov v bankách. Na účtoch účtovej skupiny 22 sa účtuje na základe oznámenia banky o pohyboch na jednotlivých účtoch v bankách.

25

Krátkodobý finančný majetok

Účtuje sa tu časť finančného majetku, u ktorého je predpokladaná držba najviac jeden rok odo dňa uskutočnenia účtovného prípadu.

26

Prevody medzi finančnými účtami

Používa sa na preklenutie časového nesúladu medzi vkladmi, výbermi peňazí, šekov a iných hotovostí a prijatím príslušných bankových výpisov účtovnou jednotkou. Obdobne sa tu účtujú účtovné prípady, pri ktorých dochádza k časo-vému nesúladu pri prevodoch medzi účtami účtovnej jednotky v bankách. Na účtoch účtovej skupiny 26 sa vklady alebo výbery peňazí v hotovosti a šekov účtujú podľa pokladničných dokladov alebo výpisov z účtov v bankách a účtov úverov.

Charakteristika jednotlivých účtov krátkodobého finančného majetku:

Číslo účtu

Názov účtu

Obsahová náplň účtu

211

Pokladnica

Účtuje sa tu stav a pohyb peňazí v hotovosti, šekov prijatých namiesto hotových peňazí, poukážok na zúčtovanie, napríklad poukážky na odber tovaru a služieb. Súčasťou pokladničnej hotovosti sú výplaty vo výplatných vreckách, depozitá, ak sa v deň výplaty neodovzdali príjemcovi. Stav peňazí v pokladnici sa nenahrádza potvrdenkami alebo úpismi. Na analytických účtoch sa sleduje stav a pohyb valút, šekov, poukážok na zúčtovanie znejúcich na cudziu menu oddelene podľa jednotlivých mien.

213

Ceniny

Účtuje sa tu stav a pohyb cenín pred ich vydaním do užívania, napríklad poštové známky, stravné lístky, kolky, telefónne karty a ostatné karty, ak majú hodnotu, z ktorej sa bude môcť čerpať po ich vydaní do užívania.

221

Bankové účty

Účtuje sa tu stav a pohyb peňažných prostriedkov účtovnej jednotky v bankách. Bankové účty majú spravidla aktívny zostatok. Na tomto účte sa účtuje aj vtedy, ak má po dohode s bankou príslušný účet v banke pasívny zostatok, napríklad kontokorentný účet (ide o formu úveru).

251

Majetkové cenné papiere určené na obchodovanie

Účtujú sa tu najmä akcie, ktoré podnik obstaráva na účel obchodovania s nimi na tuzemskej burze, zahraničnej burze alebo inom verejnom trhu s cieľom dosahovať zisk z cenových rozdielov v krátkodobom časovom horizonte. Analytické účty sa vedú podľa jednotlivých druhov cenných papierov, emitentov a meny.

252

Vlastné akcie a vlastné obchodné podiely

Účtujú sa tu vlastné akcie a obchodné podiely v obstarávacej cene.

253

Dlhové cenné papiere na obchodovanie

Účtuje sa tu o cenných papieroch úverovej povahy, ktoré sa držia za účelom obchodovania na verejnom trhu s cieľom dosahovať zisk z cenových rozdielov v krátkodobom horizonte. Cenné papiere úverovej povahy sú napr.:

• dlhopis s pevnou úrokovou sadzbou, resp. kupónový dlhopis,

dlhopis, u ktorého je úrokový výnos stanovený rozdielom medzi menovitou hodnotou a jeho nižším emisným kurzom, resp. diskontovaný cenný papiere.

Analytické účty sa vedú podľa druhu cenných papierov, emitentov a meny.

255

Vlastné dlhopisy

Účtujú sa tu vlastné dlhopisy, ktoré môže účtovná jednotka držať podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 530/1990 Zb. o dlhopisoch v z. n. p. Zostatok sa nevykazuje v majetku, ale v záväzkoch so záporným znamienkom.

256

Dlhové cenné papiere so splatnosťou do jedného roka držané do doby splatnosti

Účtujú sa tu cenné papiere úverovej povahy, ktoré majú určenú splatnosť,
a u ktorých má účtovná jednotka úmysel a zámer držať ich do doby splatnosti.

257

Ostatné realizovateľné cenné papiere

Účtujú sa tu ostatné krátkodobé cenné papiere, s ktorými sa neobchoduje na tuzemskej burze, zahraničnej burze alebo inom verejnom trhu.

261

Peniaze na ceste

Účtujú sa tu peniaze na ceste. Prostredníctvom tohto účtu sa účtujú vklady
a výbery peňazí v hotovosti, prevody medzi účtami v bankách.

Prvotné ocenenie krátkodobého finančného majetku

Prvotné ocenenie (pri obstaraní) majetku a záväzkov upravuje § 25 zákona o účtovníctve, a to nasledovnými cenami:

  • obstarávacia cena, ktorou sa rozumie cena, za ktorú sa majetok obstaral (napr. kúpna cena) vrátane nákladov súvisiacich s obstaraním (napr. prepravné náklady, náklady na montáž a pod.) a všetky zníženia obstarávacej ceny (napr. zľavy z ceny),
  • menovitá hodnota, ktorou sa rozumie cena, ktorá je uvedená na peňažných prostriedkoch a ceninách, alebo suma, na ktorú pohľadávka alebo záväzok znie,
  • vlastné náklady, ktorými sa rozumie:
    • pri zásobách vytvorených vlastnou činnosťou priame náklady vynaložené na výrobu alebo inú činnosť, prípadne aj časť nepriamych nákladov, ktorá sa vzťahuje na výrobu alebo na inú činnosť,
    • pri hmotnom majetku okrem zásob a nehmotnom majetku okrem pohľadávok vytvorenou vlastnou činnosťou priame náklady vynaložené na výrobu alebo inú činnosť a nepriame náklady, ktoré sa vzťahujú na výrobu alebo inú činnosť.
  • reálna hodnota, ktorou sa rozumie hodnota podľa § 27 zákona o účtovníctve.

Zrušenie reprodukčnej obstarávacej ceny od 1. januára 2016

Zákonom č. 130/2015 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, s účinnosťou od 1. 1. 2016 v nadväznosti na smernicu Európskeho parlamentu a Ra

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály