Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o účtovníctve účinná od 1. januára 2015

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Národná rada Slovenskej republiky dňa 30. októbra schválila zákon č. 333/2014 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. V Čl. IV tohto zákona sa s účinnosťou od 1. januára 2015 mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“).

Zmeny v zákone o účtovníctve sa týkajú nasledovných oblastí:

  1. Triedenie účtovných jednotiek podľa veľkostných kritérií.
  2. Register účtovných závierok.
  3. Ostatné zmeny.

Triedenie účtovných jednotiek podľa veľkostných podmienok

S účinnosťou od 1. januára 2014 boli do zákona o účtovníctve doplnené ustanovenia týkajúce sa novej skupiny účtovných jednotiek, ktorými sú mikro účtovné jednotky v súlade so smernicou Európskeho parlamentu a Rady 2012/6/EÚ zo 14. marca 2012, ktorou sa mení a dopĺňa smernica Rady 78/660/EHS o ročnej účtovnej závierke niektorých typov spoločností, pokiaľ ide o mikrosubjekty (Ú. v. EÚ L 81, 21. 3. 2012).

Novela zákona o účtovníctve s účinnosťou od 1. januára 2015 mení ustanovenia, ktoré sa týkajú mikro účtovných jednotiek a dopĺňa ďalšie skupiny účtovných jednotiek tak, ako to požaduje nová smernica Európskeho parlamentu a Rady 2013/34/EÚ z 26. júna 2013 o ročných účtovných závierkach, konsolidovaných účtovných závierkach a súvisiacich správach určitých druhov podnikov, ktorou sa mení smernica Európskeho parlamentu a Rady 2006/43/ES a zrušujú smernice Rady 78/660/EHS a 83/349/EHS (ďalej len „smernica“). Zákon o účtovníctve tak od 1. januára 2015 definuje 3 veľkostné skupiny účtovných jednotiek:

  • mikro účtovné jednotky,
  • malé účtovné jednotky,
  • veľké účtovné jednotky.

Triedenie účtovných jednotiek na mikro, malé a veľké sa týka:

  • obchodných spoločností,
  • družstiev,
  • fyzických osôb – podnikateľov, ktorí účtujú v sústave podvojného účtovníctva,
  • pozemkových spoločenstiev.

Triedenie sa netýka účtovných jednotiek, ktoré sú uvedené v § 17a (účtovné jednotky, ktoré zostavujú účtovnú závierku podľa IFRS/EÚ) a 17b zákona o účtovníctve alebo sú subjektom verejného záujmu, ako aj ďalších účtovných jednotiek napr. neziskových organizácií, organizačných zložiek zahraničných osôb, štátnych podnikov atď.

Zmeny a doplnenia súvisiace s triedením účtovných jednotiek podľa veľkostných kritérií sa týkajú nasledovných ustanovení:

  • § 2 ods. 5 až 7 zákona o účtovníctve – zmena v znení uvedených ustanovení,
  • § 2 ods. 8 až 15 zákona o účtovníctve – doplnenie nových odsekov,
  • § 39k zákona o účtovníctve – doplnenie prechodných ustanovení k úpravám účinným od 1. januára 2015.

Veľkostné podmienky

V § 2 ods. 6 až 8 zákona o účtovníctve sú ustanovené veľkostné podmienky na zatriedenie sa do príslušnej veľkostnej skupiny. Prehľad veľkostných podmienok pre mikro, malú a veľkú účtovnú jednotku a príslušné definície uvádzame v tabuľkách.

Prehľad veľkostných podmienok pre mikro, malú a veľkú účtovnú jednotku

Kritérium porovnania

Mikro účtovná jednotka

(§ 2 ods. 6 zákona o účtovníctve)

Malá účtovná jednotka

(§ 2 ods. 7 zákona o účtovníctve)

Veľká účtovná jednotka

(§ 2 ods. 8 zákona o účtovníctve)

Suma majetku v €

Nepresiahla 350 000

Presiahol 350 000,
ale nepresiahol 4 000 000

Presiahla 4 000 000

Čistý obrat v €

Nepresiahol 700 000

Presiahol 700 000,
ale nepresiahol 8 000 000

Presiahol 8 000 000

Priemerný prepočítaný počet zamestnancov

Nepresiahol 10

Presiahol 10,
ale nepresiahol 50

Presiahol 50

Prehľad definícií

 

Definícia

Ustanovenie

zákona o účtovníctve

Suma majetku

Suma zistená zo súvahy v ocenení upravenom o položky podľa § 26 ods. 3 zákona o účtovníctve, tzn. netto hodnota majetku.

§ 2 ods. 9

Čistý obrat

Zahŕňajú sa tu výnosy dosahované z predaja výrobkov, tovarov a služieb po odpočítaní zliav. Do čistého obratu sa zahŕňajú aj iné výnosy po odpočítaní zliav tej účtovnej jednotky, ktorej predmetom činnosti je dosahovanie iných výnosov ako sú výnosy z predaja výrobkov, tovarov a služieb. Ide o výnosy účtované na účtoch: 601, 602, 604, 606, 607, 662 (napr. lízingová spoločnosť), 614 (napr. poľnohospodársky podnik).

§ 2 ods. 15

Na účely zákona o účtovníctve je v § 2 ods. 14 zákona o účtovníctve definovaný subjekt verejného záujmu, ktorým sa rozumie účtovná jednotka, ktorá emitovala cenné papiere a tie boli prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu ktoréhokoľvek členského štátu Európskej únie, banka, pobočka zahraničnej banky, Exportno-importná banka Slovenskej republiky, poisťovňa, pobočka zahraničnej poisťovne, zaisťovňa, pobočka zahraničnej zaisťovne, zdravotná poisťovňa, správcovská spoločnosť, pobočka zahraničnej správcovskej spoločnosti, dôchodková správcovská spoločnosť, doplnková dôchodková spoločnosť, Burza cenných papierov, Centrálny depozitár cenných papierov, obchodník s cennými papiermi, platobná inštitúcia, inštitúcia elektronických peňazí, subjekt kolektívneho investovania, dôchodkový fond, pobočka zahraničnej finančnej inštitúcie a účtovná jednotka uvedená v § 17a ods. 2 zákona o účtovníctve. Nejde o subjekt verejnej správy podľa zákona č. § 3 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Zatriedenie do veľkostných skupín

Účtovné jednotky sa zatriedia do príslušnej veľkostnej skupiny na základe splnenia aspoň dvoch z vymedzených veľkostných podmienok ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka za príslušné účtovné obdobie a za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie. Účtovná jednotka je povinná zmeniť zatriedenie do inej veľkostnej skupiny od nasledujúceho účtovného obdobia po tých dvoch bezprostredne po sebe idúcich účtovných obdobiach, v ktorých presiahne alebo prestane spĺňať podmienky ustanovené v § 2 ods. 6 až 8 zákona o účtovníctve. Pri posudzovaní týchto podmienok sa pri zmene účtovného obdobia neposudzujú podmienky za kratši

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály