Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o dani z príjmov v kocke

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Spomedzi zmien, ktoré boli v tomto roku prijaté v daňových zákonoch, asi najväčšiu pozornosť odbornej i laickej verejnosti vzbudila novela zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Ústredným motívom, ktorý sa tiahne väčšinou ustanovení novely ZDP je obmedzenie uplatňovania niektorých druhov výdavkov (nákladov). Novela bola v NR SR prijatá dňa 30. októbra 2014 a v príspevku prinášame stručný prehľad najvýznamnejších zmien. Na tento príspevok bude v budúcich číslach nadväzovať podrobný komentár jednotlivých zmien spolu s príkladmi.

Daňové výdavky u fyzickej osoby

Navyšovanie nepeňažných príjmov zamestnanca a daňové výdavky zamestnávateľa

Zamestnávateľ bude mať možnosť (nie povinnosť), „navýšiť“ hodno­tu nepeňažného plnenia, ktorú poskytne svojmu zamestnancovi o preddavok na daň, o povinné poistné na sociálne a zdravotné poistenie (spôsob je ustanovený v prílohe novely ZDP). V daňovo uznaných výdavkoch zamestnávateľa bude poistné a príspevky zamestnanca z takto navýšeného nepeňažného plnenia a tiež preddavky na daň prislúchajúce k tomuto navýšenému nepeňažnému plneniu.

Plnenia poskytované zamestnávateľom nad limity podľa osobitných predpisov

Ustanovuje sa možnosť zahrnovať do daňových výdavkov aj plnenia, ktoré poskytne zamestnávateľ svojmu zamestnancovi nad limity, ustanovené inými zákonmi. Tento postup je však možný vtedy, ak tieto vyššie plnenia budú nárokovými plneniami vyplývajúcimi z kolektívnej zmluvy alebo z pracovnej zmluvy a sú na strane zamestnanca zdaniteľným príjmom.

Poistné a príspevky spoločníkov v. o. s., k. s. a komplementárov

Vypustila sa možnosť uplatňovať úhrady povinného poistného na sociálne a na zdravotné poistenie za spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti (VOS) alebo za komplementárov komanditnej spoločnosti (KS) v daňových výdavkoch týchto obchodných spoločností.

Výdavky v súvislosti hypotekárnymi a stavebnými úvermi

Výdavkami preukázateľne vynaloženými na obstaranie nehnuteľnosti budú tiež:

  • úhrada za prevod členských práv a povinností spojených s prevodom práva užívania nájomného družstevného bytu (pri predaji bytu fyzickou osobou, na ktorý sa nevzťahuje oslobodenie, sa do daňovo uznaných výdavkov na obstaranie tohto bytu započíta aj výdavok vynaložený na obstaranie členského práva v bytovom družstve),
  • úroky z hypotekárneho úveru alebo stavebného úveru súvisiace s obstaraním tejto nehnuteľnosti alebo úroky z účelového úveru na bývanie, ktorý má v zmluvných podmienkach uvedené obstaranie tejto nehnuteľnosti (pri predaji bytu fyzickou osobou, ktorý je v jej osobnom vlastníctve a na predaj ktorého sa nevzťahuje oslobodenie, sa do daňových výdavkov započítajú aj úroky preukázateľne súvisiace s obstaraním bytu, okrem úrokov, ktoré boli uplatnené ako daňový výdavok počas zaradenia tejto nehnuteľnosti do obchodného majetku, rovnako sa budú posudzovať aj iné poplatky súvisiace s poskytnutým úverom).

Výdavky pri príjmoch z prevodu účasti s. r. o., k. s. a členských práv družstva

Pri príjmoch z prevodu účasti (podielu) na spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditnej spoločnosti alebo z prevodu členských práv družstva sa pri podiele na týchto spoločnostiach alebo pri členskom práve družstva, ktoré boli získané dedením alebo darovaním, uplatní výdavok vychádzajúci z reprodukčnej obstarávacej ceny – ust. § 25 ods. 1 písm. c) ZDP – v čase ich nadobudnutia.

Výdavky pri peňažných a nepeňažných plneniach pri klinickom skúšaní

Peňažné a nepeňažné plnenia, poskytnuté držiteľom (napr. farmaceutickou spoločnosťou):

  • poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti,
  • jeho zamestnancom alebo
  • zdravotníckemu pracovníkovi

pri vykonávaní klinického skúšania (zákon č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.), nepodliehajú dani vyberanej zrážkou a je možné pri výpočte základu dane z tých

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály