Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty účinná od 1. januára 2016

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Dňa 1. októbra 2015 schválila Národná rada SR zákona č. 268/2015 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Novela zákona nadobúda účinnosť 1. januára 2016, okrem ustanovenia, ktorým sa zavádza povinnosť osobitného vykazovania zjednodušených faktúr v kontrolnom výkaze, ak suma odpočítanej dane predstavuje 3 000 € a viac. Toto ustanovenie nadobúda účinnosť 1. apríla 2016.

Zámerom novely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) je zlepšiť podmienky uplatňovania dane z pridanej hodnoty pre malé a stredné podniky, a to najmä zavedením osobitného režimu úhrady DPH po prijatí platby. Základným problémom podnikania v malých a stredných podnikoch je zlá platobná disciplína alebo platobná neschopnosť odberateľov uhrádzať včas svoje záväzky. Ak majú títo podnikatelia (t. j. dodávatelia tovarov a služieb) postavenie platiteľa DPH, vzniká im povinnosť priznať a uhradiť splatnú daň z pridanej hodnoty, a to bez ohľadu na skutočnosť, či im odberatelia za tieto plnenia zaplatili. Platitelia dane s ročným obratom nižším ako 100 000 €, na ktorých nebol vyhlásený konkurz, alebo ktorí nevstúpili do likvidácie, si budú môcť zvoliť osobitnú úpravu uplatňovania dane na základe prijatia platby za dodanie tovaru alebo služby.

Osobitná úprava uplatňovania da­ne na základe prijatia platby ako aj zavedenie tuzemského samozdanenia na stavebné práce či zníženie vybraných druhov základných potravín na 10 % sú najvýraznejšou témou schválenej novely zákona o DPH.

Poznámka: V ďalšom texte uvádzame vybrané témy novely zákona o DPH, v praxi je potrebné používať úplné znenie zákona o DPH.

Ustanovenia schválenej novely zákona o DPH možno rozdeliť do týchto vecných celkov:

  • úprava uplatňovania dane z pridanej hodnoty na základe prijatia platby za dodanie tovaru alebo služby (tzv. cash accountig scheme);
  • zrušenie povinnosti zložiť zábezpeku na daň z pridanej hodnoty v prípade, že zdaniteľná osoba vykonáva len prípravnú činnosť na podnikanie;
  • nezloženie zábezpeky na daň z pridanej hodnoty nie je pri dobrovoľnej registrácií dôvodom na zamietnutie žiadosti;
  • úprava postupu určenia základu dane pri späť dovážanom tovare, ktorý sa prepúšťa do colného režimu voľný obeh z režimu pasívneho zušľachťovacieho styku;
  • stanovenie kritérií pri úprave odpočítania dane v prípade, ak platiteľ dane používa hmotný majetok a prijaté služby aj na iný účel ako na podnikanie;
  • rozšírenie ustanovení tzv. tuzemského samozdanenia, ak je dodávateľom zahraničná osoba, ako aj zvedenie samozdanenia zo stavebných prác vrátane dodania stavby alebo jej časti;
  • zavedenie povinnosti podrobného vykazovania zjednodušených faktúr v kontrolnom výkaze, ak suma odpočítania dane predstavuje 3 000 € a viac;
  • úprava podmienok platných pre skoršie vrátenie nadmerného odpočtu DPH v lehote do 30 dní od podania daňového priznania;
  • zmena lehoty pre vyhotovenie faktúry k prijatej platbe;
  • zavedenie zníženej sadzby DPH 10 % na vybrané druhy základných potravín;
  • iné ustanovenia, ktoré precizu­jú a dopĺňajú súčasný zákon o DPH a ktoré vyplynuli z praxe.

Osobitný režim uplatňovania DPH na základe prijatia platby

Právnym základom osobitnej úpravy uplatňovania dane na základe prijatia platby za dodanie tovaru alebo služby (ďalej len „osobitná úprava uplatňovania DPH“) je smernica Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty v platnom znení (ďalej len „smernica Rady“). Článok 66 písm. b) smernice Rady umožňuje členským štátom v rámci niektorých kategórií zdaniteľných osôb alebo pri niektorých druhoch transakcií odchýliť sa od základných ustanovení upravujúcich vznik daňovej povinnosti a stanoviť odlišný moment vzniku daňovej povinnosti, a to najneskôr v deň prijatia platby (tzv. cash accountig scheme).

Zámerom zavedenia tejto osobitnej úpravy uplatňovania DPH je snaha štátu poskytnúť pomoc malým a stredným podnikom, ktoré majú problémy zaplatiť daň z pridanej hodnoty príslušnému správcovi dane skôr, ako prijmú platbu od svojich odberateľov.

Podstatou osobitnej úpravy uplatňovania DPH je, že platiteľovi dane (t. j. dodávateľovi), ktorý si zvolil uplatňovanie osobitnej úpravy, vzniká daňová povinnosť z dodania tovarov a služieb až v momente, keď dodávateľ prijme platbu za plnenia od svojho odberateľa (§ 68d ods. 4 zákona o DPH). Zároveň, oddialenie vzniku daňovej povinnosti u dodávateľa vo väzbe na prijatú platbu od odberateľa, oddiaľuje aj vznik práva na odpočítanie dane u odberateľov, a to až do momentu, kedy za tento tovar alebo službu zaplatia (§ 68a ods. 5 zákona o DPH). Daňová povinnosť a aj odpočítanie dane sa uplatní vo výške, ktorá zodpovedá realizovanej platbe za príslušné plnenie. Napr., v prípade, ak odberateľ zaplatí len časť protihodnoty za tovar alebo službu, právo odpočítať daň vzniká pomerne, podľa výšky sumy, ktorú zaplatil.

Platitelia dane, ktorí môžu využiť osobitnú úpravu uplatňovania DPH na základe platieb

Výhody uplatňovania osobitnej úpravy uplatňovania DPH môže využiť (§ 68d ods. 1 zákona o DPH) len platiteľ dane registrovaný podľa § 4 zákona o DPH, ktorý spĺňa nasledovné kritériá:

  • za predchádzajúci kalendárny rok nedosiahol obrat 100 000 € a odôvodnene predpokladá, že v prebiehajúcom kalendárnom roku nedosiahne obrat 100 000 € (pôvodne bola navrhovaná hranica obratu 75 000 €) a
  • na platiteľa nebol vyhlásený konkurz alebo platiteľ nevstúpil do likvidácie.

Platitelia dane, ktorí sa rozhodnú uplatňovať osobitnú úpravu DPH, budú povinní písomne oznámiť túto skutočnosť daňovému úradu, a to najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom osobitnú úpravu začali uplatňovať (§ 68d ods. 2 zákona o DPH). Osobitná úpra­va uplatňovania DPH sa uplatňuje od prvého dňa zdaňovacieho obdobia (kalendárny mesiac alebo štvrťrok).

Vzor oznámenia zverejní Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky na portáli Finančnej správy (www.financnasprava.sk).

Plnenia, na ktoré sa vzťahuje osobitná úprava uplatňovania DPH na základe platieb

Osobitná úprava uplatňovania DPH sa vzťahuje na odplatné dodania tovarov a služieb v tuzemsku, pri ktorých je platiteľ povinný platiť daň podľa § 69 ods. 1 zákona o DPH, okrem dodania tovarov a služieb podľa § 43 a § 47 zákona o DPH (t. j. oslobodenie od dane pri dodaní tovaru z tuzemska do iného členského štátu a oslobodenie od dane pri vývoze tovaru a služieb). Nemôže sa teda uplatňovať na:

  • dodanie tovaru do iných členských štátov s oslobodením od dane;
  • nadobudnutie tovaru z iných členských štátov;
  • dovoz tovaru z tretích štátov;
  • prijatie služby od zdaniteľnej osoby z iného členského štátu alebo tretieho štátu, pri ktorých je príjemca osobou povinnou platiť daň.

Vznik daňovej povinnosti a uplatnenie práva na odpočítanie dane z tovarov a služieb pri uplatňovaní osobitnej úpravy

Daňová povinnosť pri uplatňovaní osobitnej úpravy vzniká na výstupe dňom prijatia platby za tovar alebo službu, ktoré sú alebo majú byť dodané, a to z prijatej platby (§ 68d ods. 4 zákona o DPH).

Predmetná faktúra musí, okrem iného, obsahovať aj slovnú informáciu „daň sa uplatňuje na základe prijatia platby“. Uvedené sa však nevzťahuje na faktúry vystavené podľa § 74 ods. 3 písm. a) až c) zákona o DPH, t. j. zjednodušené faktúry.

Upozorňujeme, že v prípade neuvedenia tejto slovnej informácie na faktúre, vzniká daňová povinnosť štandardne dňom dodania tovaru alebo služby. Platiteľ dane (dodávateľ) nesmie opraviť pôvodnú faktúru doplnením tejto slovnej informácie, ide o ochranu odberateľa, aby vedel správne určiť vznik nároku na odpočítanie dane.

Právo odpočítať daň z tovarov a služieb, ktorú voči platiteľovi v osobitnej úprave uplatňovania DPH uplatnil iný platiteľ, vzniká až dňom zaplatenia za tovar alebo službu platiteľom v osobitnom režime. Uvedená zmena výrazne ovplyvní odberateľov (platiteľov DPH), keďže právo na odpočítanie dane im vznikne v rovnaký deň, ako vznikne daňová povinnos

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály