Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Novela zákona o dani z pridanej hodnoty účinná od 1. januára 2014

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Dňa 15. novembra 2013 bola v Zbierke zákonov uverejnená novela zákona o dani z pridanej hodnoty č. 360/2013 Z.z., ktorej väčšina ustanovení nadobúda účinnosť 1. januára 2014.

Zmeny, ktoré novela zákona č.222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty vz.n.p. (ďalej len „zákon o DPH“) prináša, možno vzásade rozdeliť do troch skupín:

  • sprísnenie ustanovení a zavedenie nových významných opatrení za účelom ďalej zamedziť možným DPH podvodom,
  • spresnenie pravidiel s cieľom poskytnúť zdaniteľným osobám väčšiu právnu istotu,
  • zjednodušenie pravidiel a čiastkové zmiernenie administratívnej záťaže platiteľov DPH (čo sa však vsúvislosti so zavedením Kontrolného výkazu môže javiť ako len minoritné).

Zmeny s cieľom zamedzenia podvodom v DPH oblasti

Hlavnou zmenou, a to svojím plošným pokrytím všetkých platiteľov dane, je nepochybne zavedenie Kontrolného výkazu.

Kontrolný výkaz je detailný zoznam údajov z dokladov o všetkých transakciách platiteľa DPH za dané zdaňovacie obdobie, ktoré podliehajú slovenskej DPH, a to DPH na výstupe aj DPH na vstupe. Vzťahuje sa na platiteľov so sídlom alebo prevádzkarňou na území SR, na DPH skupiny, ako aj na zahraničné osoby registrované pre DPH účely na Slovensku vrátane tých, ktoré na Slovensku uskutočňujú dodanie tovaru formou zásielkového predaja.

Účelom predkladania tohto, po DPH priznaní, súhrnnom výkaze a hlásení Intrastat, ďalšieho DPH výkazu správcovi dane, je poskytnutie informácií finančnej správe, ktoré bude môcť využiť na efektívnejšie plánovanie a vykonávanie daňových kontrol. Prostredníctvom automatizovaného systému krížových kontrol bude môcť správca dane zo svojej kancelárie skontrolovať, či DPH, ktorú si platiteľ DPH odpočítal, jeho dodávateľ odviedol do štátneho rozpočtu. Okrem toho má zavedenie kontrolného výkazu pôsobiť preventívne proti uvádzaniu nepravdivých údajov v DPH priznaní, vystavovaniu fiktívnych, či nevystavovaniu faktúr, uplatneniu odpočítania DPH z toho istého dokladu viac krát, má pomôcť monitorovať rizikových platiteľov dane a pod. V ďalšom kroku má finančná správa ambíciu rozšíriť uplatnenie kontrolného výkazu aj na kontroly iných druhov daní.

Kontrolný výkaz sa bude podávať elektronicky, rovnako ako aj ostatné podania, ktoré budú správcovi dane podávať DPH platitelia počnúc 1. januárom 2014. Vzor kontrolného výkazu a poučenie na jeho vypĺňanie uverejnilo Ministerstvom financií SR vo Finančnom spravodajcovi č.11/2013. Finančné riaditeľstvo SR na svojej webovej stránke zverejnilo xsd schému a príklad XML formátu kontrolného výkazu.

V kontrolnom výkaze sa majú uvádzať údaje o nasledovných transakciách/dokladoch.

Časť A – vystavené faktúry:

  • A1 – údaje o faktúrach, ktoré platiteľ za svoje dodania tovarov a služieb vystavil sDPH,
  • A2 – údaje o faktúrach, ktoré platiteľ za svoje dodania tovarov podliehajúcich novému tuzemskému samozdaneniu vystavil bez DPH (pozri nižšie),

Neuvádzajú sa tu zjednodušené doklady.

Časť B – prijaté faktúry:

  • B1 – údaje z prijatých faktúr bez DPH, pri ktorých je platiteľ ako zákazník povinný platiť DPH, azktorým má, ale aj nemá nárok na odpočítanie dane,
  • B2 – údaje z prijatých faktúr s DPH, pri ktorých má platiteľ nárok na odpočítanie dane,
  • B3 – kumulované údaje z prijatých zjednodušených faktúr s DPH, pri ktorých má platiteľ nárok na odpočítanie DPH

Časť C – vystavené a prijaté dobropisy a ťarchopisy:

  • C1 – údaje z vystavených opravných faktúr k faktúram uvedeným v A1 a A2,
  • C2 – údaje z prijatých opravných faktúr k faktúram uvedeným v B1 a B2

Neuvádzajú sa tu opravné faktúry, ktoré v súlade s § 25 ods. 6 zákona o DPH, na základe písomnej dohody medzi dodávateľom a odberateľom, neobsahujú DPH.

Časť D – ostatné vystavené doklady:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály