Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nezaúčtovaná faktúra a opravy účtovníctva, základu dane z príjmov a výkazov platiteľa DPH

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Obchodná spoločnosť – platiteľ dane z pridanej hodnoty (DPH) dňa 14. apríla 2017 pri spracovávaní bežnej mesačnej agendy zistila, že v účtovnej a daňovej agende zdaňovacieho obdobia 2016 omylom (príčinou bola nedbalosť účtovníka, prípadne zlý systém obehu, spracovania a komunikácie ohľadne dokladov) nezaúčtovala odberateľskú faktúru z decembra 2016.

Predmetná faktúra sa nenachádzala v podvojnom účtovníctve a nebola teda zahrnutá ani do základu dane z príjmov, no rovnako nebola uvedená v daňovom priznaní k DPH ani v kontrolnom výkaze. V čase zistenia chyby však bola už účtovná závierka schválená a daňové priznania k dani z príjmov ako aj k DPH podané. Témou článku je postupnosť opráv v podvojnom účtovníctve, daňovom priznaní k dani z príjmov a vo výkazoch platiteľa DPH.

DPH – dodatočné daňové priznanie

Daňový poriadok [zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.] – ako základný procesný predpis daňového práva – ustanovuje dve základné možnosti opráv podaného daňového priznania samotným daňovým subjektom:

  • Opravné daňové priznanie – daňový subjekt ho podáva po tom, čo zistil, že v riadnom daňovom priznaní uviedol nesprávne údaje a opravy stihne uviesť ešte do termínu na podanie riadneho priznania. Relevantným pre vyrubenie dane je teda posledné podané opravné daňové priznanie (na posledné podané riadne alebo opravné daňové priznanie sa neprihliada).
  • Dodatočné daňové priznanie – podáva ho v prípade zistenia chyby vo všetkých ostatných prípadoch, teda po termíne na podanie predmetného daňového priznania. V dodatočnom daňovom priznaní sa uvádzajú všetky správne a úplné údaje za predmetné zdaňovacie obdobie ešte raz, pričom na predchádzajúce riadne či opravné daňové priznania sa neprihliada. Daňový poriadok ustanovuje rozdielny postup v závislosti od skutočnosti, či daňový subjekt zistil chybu, ktorá priznanú daň zvyšuje (teda zvyšuje príjmy štátu) alebo chybu, ktorá daň znižuje (teda zvyšuje platby daňového subjektu smerom k štátu):
    1. V zmysle § 16 ods. 2 a 3 daňového poriadku je daňový subjekt povinný podať dodatočné daňové priznanie v prípade, ak dodatočne zistí, že daň má byť vyššia, než akú uviedol v riadnom daňovom priznaní k DPH, resp. v ňom neuviedol správne údaje týkajúce sa zdaniteľných obchodov a odpočítania dane. Dodatočné daňové priznanie sa v tomto prípade podáva do konca mesiaca nasledujúceho po zistení chyby.
    2. V zmysle § 16 ods. 4 daňového poriadku môže v opačnom prípade – t. j., ak po podanom riadnom daňovom priznaní k DPH zistí, že pôvodne priznaná daň má byť nižšia – podať dodatočné daňové priznanie. V prípade, ak nesprávnymi údajmi poškodil štát, je teda dodatočné daňové priznanie podať povinný, no v prípade, ak vlastným omylom priznal vyššiu daň, než mal, je podanie dodatočného daňového priznania dobrovoľné.

Dodatočné daňové priznanie daňový subjekt podať nemôže:

  • za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa určuje alebo bola daňovému subjektu určená daň podľa pomôcok,
  • po dni vydania vyrubovacieho rozkazu v rámci skráteného vyrubovacieho konania (§ 68a daňového poriadku),
  • za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa vykonáva daňová kontrola, a to po uplynutí 15 dní:
    1. odo dňa spísania zápisnice o začatí daňovej kontroly,
    2. odo dňa doručenia oznámenia o daňovej kontro
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály