Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Nároky zamestnanca z garančného poistenia zamestnávateľa

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

V prípadoch, ak zamestnávateľ nevypláca zamestnancom dlhšie obdobie mzdu, alebo dokonca zaniká a zamestnanci sa bezúspešne domáhajú svojich finančných nárokov, chráni zamestnancov nielen legislatíva Slovenskej republiky ale aj legislatíva Európskej únie.

Pre tieto prípady je právna ochrana zamestnancov zakotvená v:

  • zákone č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“),
  • príslušných ustanoveniach súvisiacich s garančným poistením v zákone č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“),
  • smernici Európskeho parlamentu a Rady 2008/94/ES z 22. 10. 2008 o ochrane zamestnancov pri platobnej neschopnosti ich zamestnávateľa (ďalej len „smernica Európskej únie“).

S účinnosťou od 1. 1. 2014 boli zákonom č. 338/2013 Z. z. ustanovenia súvisiace s garančným poistením v zákone o sociálnom poistení zmenené a zosúladené so smernicou Európskej únie.

Garančné poistenie podľa zákona o sociálnom poistení

Garančné poistenie je súčasťou systému sociálneho poistenia ustanoveného v zákone o sociálnom poistení od 1. 1. 2004. Je to poistenie zamestnávateľov, na ktorých môže byť vyhlásený konkurz podľa zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o konkurze“).

Ide o poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie.

Zamestnávateľ je podľa § 12 zákona o sociálnom poistení platobne neschopný vtedy, ak:

  • bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu alebo
  • sa začalo konkurzné konanie bez návrhu.

Deň vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa je deň doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu alebo deň vydania uznesenia súdu o začatí konkurzného konania bez návrhu.

Z garančného poistenia zamestnávateľa má jeho zamestnanec nárok na dávku garančného poistenia vtedy, ak sú splnené podmienky ustanovené v zákone o sociálnom poistení. Dávku garančného poistenia vypláca poistencovi príslušná pobočka Sociálnej poisťovne zo základného fondu garančného poistenia.

Zamestnávateľ na účely garančného poistenia

Podľa § 18 ods. 1 zákona o sociálnom poistení je povinne garančne poistený zamestnávateľ:

  • zamestnanca v pracovnoprávnom vzťahu (najmä v pracovnom pomere ale aj v právnom vzťahu založenom dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ktorými sú dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti) a
  • člena družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu.

Podľa § 18 ods. 2 zákona o sociálnom poistení platí, že povinne garančne poistený nie je zamestnávateľ uvedený v § 18 ods. 1 zákona o sociálnom poistení ktorý je:

  • zamestnávateľ, ktorý je zastupiteľský úrad cudzieho štátu a
  • zamestnávateľ, na ktorého nemôže byť vyhlásený konkurz podľa § 2 zákona o konkurze.

Konkurz nemôže byť vyhlásený podľa § 2 zákona o konkurze na:

  • štát,
  • štátnu rozpočtovú organizáciu,
  • štátnu príspevkovú organizáciu,
  • štátny fond,
  • obec,
  • vyšší územný celok,
  • Národnú banku Slovenska,
  • Fond ochrany vkladov,
  • Garančný fond investícií,
  • rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti obce a vyššieho územného celku,
  • inú osobu, za ktorej všetky záväzky zodpovedá alebo ručí štát.

Uvedené subjekty nie sú garančne poistené a nevzniká im povinnosť platiť poistné podľa zákona o sociálnom poistení.

? Otázka č. 1:

Cirkevná škola zamestnáva učiteľov a nepedagogických zamestnancov. Vzniká cirkevnej škole povinnosť platiť garančné poistenie?

Áno. Na školu, ak nie je jej zriaďovateľom vyšší územný celok ale cirkev, sa povinnosť platiť garančné poistenie vzťahuje.

* * *

Na rozpočtovú organizáciu a príspevkovú organizáciu, ktorej zriaďovateľom je obec alebo vyšší územný celok, nie je možné vyhlásiť konkurz, a teda na takéhoto zamestnávateľa sa nevzťahuje garančné poistenie. Ide napríklad o školy a iné organizácie zriadené obcou alebo vyšším územným celkom, ak sú rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou.

Poznámka: Rozpočtové a príspevkové organizácie obce a vyššie územné celky ako samostatné právnické osoby sú subjekty plne alebo väčšinovo napojené na rozpočet zriaďovateľa, pričom nie sú subjektmi vlastníckych práv, teda nemajú vlastný majetok a spravujú len majetok vo vlastníctve obce a vyšších územných celkov. Rozpočtové organizácie hospodária len s prostriedkami obce a vyšších územných celkov a ich rozpočet je súčasťou rozpočtu obce a vyššieho územného celku. Príspevkové organizácie hospodária s príspevkom poskytnutým z rozpočtu zriaďovateľa, ktorý musí pokrývať viac ako 50 % ich výrobných nákladov.

Vzhľadom na skutočnosť, že ­tieto typy organizácií zabezpečujú plnenie samosprávnych, resp. verejnoprospešných funkcií samospráv vylučuje sa u nich použitie zákona o konkurze (rovnako ako štátne rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie zabezpečujú plnenie základných verejných funkcií štátu alebo verejnoprospešné činnosti, teda sú v obdobnom postavení).

Zamestnanec na účely garančného poistenia od 1. 1. 2014

Zamestnancom na účely garančného poistenia je fyzická osoba v právnom vzťahu zakladajúcom zamestnávateľovi garančne poistenie. Nárok na dávku garančného poistenia má teda zamestnanec garančne poisteného zamestnávateľa, ak sa takýto zamestnávateľ stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť nároky tohto zamestnanca. Ide o zamestnávateľa, na ktorého môže byť vyhlásený konkurz podľa zákona o konkurze.

S cieľom zosúladiť zákon o sociálnom poistení so smernicou Európskej únie, bola s účinnosťou od 1. 1. 2014 vykonaná zmena v § 4 ods. 4 zákona o sociálnom poistení. Vylučuje sa, aby zamestnancom na účely garančného poistenia bola osoba, ktorá je:

  • štatutárnym orgánom zamestnávateľa a má najmenej 50 % účasť na majetku zamestnávateľa alebo
  • členom štatutárneho orgánu zamestnávateľa a má najmenej 50 % účasť na majetku zamestnávateľa.

V súvislosti so zmenou v § 4 ods. 4 zákona o sociálnom poistení sa doplnilo aj ustanovenie § 60 ods. 1 zákona o sociálnom poistení. Ak zamestnávateľ nesplnil povinnosť platiť a odvádzať poistné na dôchodkové poistenie, podmienka zaplatenia poistného na dôchodkové poistenie u zamestnanca sa považuje za splnenú. Doplnilo sa, že toto neplatí, ak si túto povinnosť nesplní zamestnávateľ za zamestnanca, ktorý je štatutárnym orgánom zamestnávateľa a má najmenej 50 % účasť na majetku zamestnávateľa alebo ktorý je členom štatutárneho orgánu zamestnávateľa a má najmenej 50 % účasť na majetku zamestnávateľa. Takto sa z obdobia dôchodkového poistenia vylučuje obdobie dôchodkového poistenia, za ktoré nebolo zaplatené poistné na dôchodkové poistenie u zamestnanca, ktorý je štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu a má svojou 50 % a viac percentnou majetkovou účasťou vplyv na výsledky hospodárenia právnickej osoby a nesie zodpovednosť za neplnenie povinnosti odvádzať poistné na dôchodkové poistenie zamestnávateľom.

Právna ochrana zamestnanca podľa Zákonníka práce

V takom prípade, ak sa zamestnávateľ stane platobne neschopným a nemôže uspokojiť nároky zamestnancov z pracovnoprávnych vzťahov, tak sa tieto nároky podľa § 21 Zákonníka práce uspokoja dávkou garančného poistenia v súlade so zákonom o sociálnom poistení.

Upozornenie: Dávka garančného po­istenia nebude poskytnutá:
      • ak zamestnávateľ nároky z pracovnoprávneho vzťahu neuspokojuje, ale nebol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu, alebo
     • ak zamestnanec uzatvoril pracovnoprávny vzťah po vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa a na platobnú neschopnosť bol zamestnávateľom písomne upozornený.

? Otázka č. 2:

Zamestnávateľ dlhodobo neodvádza poistné na garančné poistenie a nevypláca zamestnancom mzdu z dôvodu jeho platobnej neschopnosti. Majú zamestnanci tohto zamestnávateľa nárok na dávku garančného poistenia, ak nebol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu?

Ak nebol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu na príslušného zamestnávateľa alebo ak sa nezačalo konkurzné konanie bez návrhu, tak aj v prípade dlhodobo nevyplácaných miezd, zamestnancom nevznikne nárok na dávku garančného poistenia.

V takomto prípade má zamestna­nec možnosť pracovný pomer okamžite skončiť. Podľa § 69 ods.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály