Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Najvyšší súd SR rozhoduje o výklade pojmu skutočný vlastník

Rubrika: Problémy z praxe

Súdny spor má rozhodnúť vo veci žalobcu (slovenský podnik so zahraničnými akcionármi) proti žalovanému (Finančné riaditeľstvo SR) o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného z 28. 6. 2010. Krajský súd v Bratislave vydal v uvedenej veci dňa 27. 1. 2012 prvý rozsudok. Najvyšší súd SR napadnutý rozsudok Krajského súdu v Bratislave zrušil uznesením zo dňa 23. 10. 2012 a vrátil vec Krajskému súdu na ďalšie konanie a rozhodnutie. Krajský súd v Bratislave následne vydal vo veci rozsudok dňa 28. 3. 2014, ktorým svoje prvé rozhodnutie vo svojej podstate potvrdil. Predmetná vec bola opätovne napadnutá a doručená na Najvyšší súd Slovenskej republiky dňa 28. 7. 2014, kde ku dňu 5. 12. 2014 o nej nebolo rozhodnuté.

Vzhľadom na skutočnosť, že lehota obvyklá pre vyjadrenie názoru Najvyššieho súdu SR je šesť mesiacov, sa rozhodnutie očakáva v najbližšom čase, a to vzhľadom na aktuálnosť témy s veľkou zvedavosťou odbornej verejnosti.

Uvedené zhrnutie je nezávislou analýzou prvého rozhodnutia Krajského súdu Bratislava, zo dňa 27. 1. 2012, ktorá bola publikovaná v roku 2013 v anglickom jazyku („Prof. Lang: Tax Treaty Case Law around the Globe 2013, Linde“ podtitul s názvom „Slovak Regional Court on a Dutch Holding without sufficient substance“) a diskutovaná na rovnomennej konferencii na Viedenskej ekonomickej univerzite za účasti špičkových odborníkov na medzinárodné daňové právo. Analýza je spracovaná na základe informácií poskytnutých povinnými osobami podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktoré nateraz nie sú záväzným právnym názorom, nakoľko odvolací súd ešte nerozhodol.

Úvod

Poznámka: Stav platný v roku 2013.

Slovensko patrí ku krajinám s pomerne malým počtom súdnych sporov v oblasti daňového práva. Slovenské súdy doteraz neriešili žiadne dôležité prípady týkajúce sa medzinárodného zdaňovania.

Pre lepšie pochopenie slovenského justičného systému, ktorý sa doteraz nešpecializoval na prípady z oblasti daňového práva, ho v krátkosti popíšeme. Na nižšom stupni neexistujú špecializované správne súdy, ktoré by sa zameriavali na daňové záležitosti. Okrem toho organizačná štruktúra Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorý má v súčasnosti viac ako 50 senátov a pozostáva zo štyroch kolégií (správne, trestnoprávne, občianskoprávne a obchodnoprávne), neumožňuje špecializáciu na daňové právo. Správne kolégium sa skladá zo 16 senátov. Tieto rozhodujú o pridelených prípadoch týkajúcich sa disciplinárnych záležitostí ako aj sporov z oblasti finančného práva vrátane daní, sociálneho zabezpečenia a rozhodnutí akéhokoľvek iného orgánu štátnej správy. Inými slovami, ani jeden z týchto 16 senátov sa nešpecializuje na daňové právo. Ďalej by sme nemali zabudnúť na skutočnosť, že nie všetky rozhodnutia súdov z oblasti daní sa zverejňujú.

Pre porovnanie uvádzame, že v Českej republike od roku 2003 rozhoduje špecializovaný Najvyšší správny súd v senátoch zložených z odborníkov na daňové právo, rozsudky z oblasti daňového práva sa zverejňujú na oboch stupňoch a sú ľahko prístupné na internete.

V dôsledku zvýšeného tlaku zo strany EÚ ako aj úsporných opatrení sa aj na Slovensku kladie čoraz väčší dôraz na boj proti tzv. agresívnemu daňovému plánovaniu. Preto môžeme v budúcnosti očakávať zvýšený počet daňových kontrol ako aj sporov podobných prípadu, ktorým sa zaoberáme v ďalšom texte.

Keď v tomto prípade padne definitívne rozhodnutie, bude to prvý dôležitý rozsudok, ktorý sa podrobnejšie zaoberá uplatňovaním a výkladom zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia ako aj uplatňovaním komentára k Modelovej zmluve OECD.

Z uvedených dôvodov sa rozsudok v prípade, ktorý popisujeme nižšie a ktorý sa zaoberá niektorými kľúčovými otázkami vrátane daňovej rezidencie holandskej holdingovej spoločnosti a uplatňovaním konceptu „skutočného vlastníka príjmu“, očakáva na Slovensku s neskrývanou zvedavosťou.

Popis skutkového stavu

V júni 2010 Daňové riaditeľstvo SR zamietlo odvolanie právnickej osoby so sídlom na Slovensku (ďalej iba „S“), čo znamenalo, že dodatočný platobný výmer, ktorým správca dane vyrubil spoločnosti S rozdiel zrážkovej dane z dividend vyplatených v roku 2003, sa stal právoplatným. Zrážková daň bola vyrubená na dividendy zo zisku dosiahnutého v roku 2002 vyplatené v júni 2003 právnickou osobou so sídlom na Slovensku (S) jej 49 % akcionárovi so sídlom v Holandsku (ďalej iba „SH”).

Spoločnosť S uplatnila zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia medzi bývalým Československom a Holandskom z roku 1974 („ZZDZ s Holandskom”) a nezrazila z dividend zrážkovú daň. Na základe ZZDZ s Holandskom totiž dividendy, ktoré spoločnosti s daňovou rezidenciou na Slovensku vyplácajú svojim materským spoločnostiam s daňovou rezidenciou v Holandsku, nie sú predmetom zdanenia na Slovensku, a to bez ohľadu na skutočnosť, či sa uplatňuje smernica 90/435/EHS o spoločnom systéme zdaňovania materských a dcérskych spoločností.

Názor daňového úradu

Podľa zistení daňovej kontroly je holandský holding SH pre daňové účely transparentn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály