Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Lehoty súvisiace s účtovnou závierkou a výročnou správou

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Uvádzame prehľad stavu k 1. januáru 2017. Prehľad sa týka len obchodných spoločností (akciovej spoločnosti, spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditnej spoločnosti, verejnej obchodnej spoločnosti), ktoré sú podnikateľmi. Nezohľadňuje špecifické požiadavky a predpisy platné pre iné účtovné jednotky, napríklad banky, poisťovne, štátne podniky, družstvá a pod., ani iné špecifické predpisy napríklad zákon č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch a investičných službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o cenných papieroch) v z. n. p. a podobne.

Zostavenie účtovnej závierky a výročnej správy

Individuálna účtovná závierka

Individuálna výročná správa

Povinnosť zostaviť individuálnu účtovnú závierku majú všetky účtovné jednotky.

Povinnosť zostaviť individuálnu výročnú správu má účtovná jednotka, ktorá musí mať účtovnú závierku overenú audítorom [§ 20 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“)], okrem:

pobočky zahraničnej banky,

pobočky zahraničnej správcovskej spoločnosti,

pobočky poisťovne z iného členského štátu,

pobočky zahraničnej poisťovne,

pobočky zahraničnej zaisťovne z iného členského štátu,

pobočky zahraničnej zaisťovne,

pobočky zahraničného obchodníka s cennými papiermi.

Lehota na zostavenie

Najneskôr do 6 mesiacov od dátumu, ku ktorému sa zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak; účtovná závierka sa považuje za zostavenú jej podpísaním (§ 17 ods. 5 zákona o účtovníctve).

Týmto osobitným predpisom je napríklad aj zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ktorý stanovuje lehotu do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak nie je ustanovené inak, napríklad v prípade predĺženia lehoty na podanie daňového priznania (§ 49 ods. 2 a 3 ZDP).

Na účely podania daňového priznania podľa § 49 ods. 11 ZDP je daňovník povinný zostaviť účtovnú závierku ku koncu zdaňovacieho obdobia podľa tohto zákona a v termíne na podanie daňového priznania ju uložiť podľa osobitného predpisu (týmto osobitným predpisom je zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“); uložiť znamená uložiť do registra účtovných závierok), ak osobitný predpis neustanovuje inak (odkaz je na § 34 zákona č. 429/2002 Z. z. o burze cenných papierov v z. n. p.).

Lehota na zostavenie

Do 6 mesiacov od dátumu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Lehota vyplýva z § 135 ods. 2 Obchodného zákonníka (pre spoločnosti s ručením obmedzeným) a § 192 ods. 2 Obchodného zákonníka (pre akciové spoločnosti), podľa ktorých konatelia (pre spoločnosti s ručením obmedzeným) a predstavenstvo (pre akciové spoločnosti) majú povinnosť predložiť valnému zhromaždeniu na prerokovanie výročnú správu spolu s riadnou účtovnou závierkou alebo mimoriadnou účtovnou závierkou. Lehota na predloženie účtovnej závierky je 6 mesiacov od konca účtovného obdobia (§ 40 ods. 1 Obchodného zákonníka).

Konsolidovaná účtovná závierka

Konsolidovaná výročná správa

Povinnosť zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku má materská spoločnosť.

Povinnosť zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku, resp. oslobodenie od povinnosti zostaviť konsolidovanú účtovnú závierku je uvedená v § 22 zákona o účtovníctve.

Povinnosť zostaviť konsolidovanú výročnú správu má účtovná jednotka, ktorá má povinnosť vyhotoviť konsolidovanú účtovnú závierku (§ 22 ods. 2 zákona o účtovníctve).

Lehota na zostavenie

Lehota je stanovená len nepriamo, prostredníctvom lehoty na uloženie konsolidovanej účtovnej závierky a konsolidovanej výročnej správy do registra účtovných závierok, a to do jedného roka po skončení účtovného obdobia (§ 23a ods. 3 zákona o účtovníctve), pozri ďalej.

Lehota na zostavenie

Lehota je stanovená len nepriamo, prostredníctvom lehoty na uloženie konsolidovanej účtovnej závierky a konsolidovanej výročnej správy do registra účtovných závierok, a to do jedného roka po skončení účtovného obdobia (§ 23a ods. 3 zákona o účtovníctve), pozri ďalej.

Uloženie do registra účtovných závierok

Individuálna účtovná závierka

Individuálna výročná správa

 Lehota na uloženie

Do 6 mesiacov od dátumu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, ak osobitný predpis neustanovuje inak (§ 23a ods. 3 zákona o účtovníctve). Osobitným predpisom je napríklad ZDP, ak je zdaňovacie obdobie zhodné s kalendárnym rokom, do 31. marca nasledujúceho roka (predĺženie o max. 3 mesiace je možné, v prípade príjmov zo zahraničia max. o 6 mesiacov).

Ak účtovná jednotka nemá schválenú účtovnú závierku v lehote podľa odseku § 23a ods. 3 zákona o účtovníctve (pozri v predošlom texte), ukladá neschválenú účtovnú závierku.

Po jej schválení sa dodatočne uloží do registra účtovných závierok oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky.

Lehota na uloženie

Do jedného roka od skončenia účtovného obdobia, za ktoré sa výročná správa vyhotovuje, ak osobitný predpis nestanovuje inak (§ 23a ods. 8 zákona o účtovníctve).

Ak po uložení výročnej správy do registra účtovných závierok účtovná jednotka mení obsah výročnej správy, uloží do registra účtovných závierok novú výročnú správu (§ 23a ods. 6 zákona o účtovníctve).

Lehota na dodatočné uloženie oznámenia o schválení

Najneskôr do piatich pracovných dní od jej schválenia (§ 23a ods. 4 zákona o účtovníctve).

Lehota na uloženie novej výročnej správy

Bez zbytočného odkladu (§ 23a ods. 6 zákona o účtovníctve).

Do registra účtovných závierok sa ukladá aj dodatok správy audítora o overení výročnej správy.

Správu audítora a dodatok správy audítora je potrebné chápať ako jednu správu.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály