Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Lehoty na podávanie daňových priznaní k dani z príjmov, hlásení a prehľadov k dani z príjmov zo závislej činnosti (2. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Lehoty na podávanie daňových priznaní k dani z príjmov, hlásení a prehľadov k dani z príjmov zo závislej činnosti

Lehoty na podanie daňového priznania sú upravené v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). V druhej, poslednej časti článku sa autorka venuje lehotám pri podávaní opravných a dodatočných daňových priznaní.

Opravné a dodatočné daňové priznanie

V súlade s § 49 ods. 12 ZDP sa na podávanie opravného daňového priznania alebo hlásenia, alebo dodatočného daňového priznania alebo hlásenia použije daňový poriadok.

Podanie opravného a dodatočného daňového priznania je riešené v § 16 daňového poriadku. Tak ako riadne daňové priznanie, tak aj opravné alebo dodatočné daňové priznanie je možné podať len na predpísanom tlačive. Riadne daňové priznanie daňový subjekt podáva v zákonom stanovenej lehote, t. j. v lehote upravenej v § 49 ZDP.

Dodatočné daňové priznanie podáva daňovník na tlačive platnom za zdaňovacie obdobie, za ktoré ho podáva, t. j., nepodáva ho na tlačive platnom v zdaňovacom období, v ktorom zistil skutočnosti zakladajúce povinnosť podávať dodatočné daňové priznanie.

Ak pred uplynutím tejto lehoty daňový subjekt zistí, že ním podané daňové priznanie obsahuje chyby, môže v tomto termíne podať opravné daňové priznanie. Na tlačive daňového priznania daňový subjekt vyznačí v riadku na to určenom, že ide o opravné daňové priznanie.

Podstatnou skutočnosťou po podaní opravného daňového priznanie je to, že na vyrubenie dane je rozhodujúce posledné podané opravné daňové priznanie a na podané daňové priznanie a na predchádzajúce opravné daňové priznanie sa neprihliada. Podanie opravného daňového priznania daňový poriadok nepovažuje za správny delikt, za ktorý by bol daňový subjekt sankcionovaný.

♦ Príklad č. 7:

Daňový subjekt podal daňové priznanie k dani z príjmov fyzický

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály