Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Konateľ, jeho odmena a povinnosti voči štátu

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Na základe akej zmluvy môže konateľ vykonávať konateľskú funkciu voči spoločnosti? Aké povinnosti (oznamovacie, platenie daní, platenie odvodov do fondov...) vyplývajú pre spoločnosť, resp. pre konateľa z rozdielnych vzťahov (napr. pracovno-právneho, mandátneho...)?

Konateľ spoločnosti sa považuje za štatutárny orgán obchodnej spoločnosti. Obchodné spoločnosti ako právnické osoby konajú navonok prostredníctvom štatutárnych orgánov. Bez existencie štatutárneho orgánu spoločnosť nemôže vykonávať činnosť, na ktorú bola založená. Konateľov vymenúva valné zhromaždenie z radov spoločníkov alebo iných fyzických osôb. Fyzická osoba, ktorá sa stane štatutárnym orgánom spoločnosti, sa zapisuje do obchodného registra. Do registra sa zapisuje aj vznik a zánik funkcie. Konateľské správanie môže obmedziť len spoločenská zmluva alebo valné zhromaždenie.

Vzťah medzi spoločnosťou a konateľom (štatutárnym orgánom) sa riadi príslušnými ustanoveniami zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) a považuje sa vždy za obchodnoprávny vzťah. Funkciu konateľa obchodnej spolo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály