Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Informácia o vydaní záväzného stanoviska

Dátum: Rubrika: Správa daní

Zákonom č. 435/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) sa ustanoveniami § 53a, 53b a § 53c zavádza nový inštitút, ktorým je záväzné stanovisko. Ide o inštitút v oblasti daní, ktorý je už bežne uplatňovaný aj iných členských štátoch, napr. aj v Českej republike.

Zavedeniu tohto inštitútu predchádzala niekoľkoročná ­diskusia medzi podnikateľmi, ministerstvom financií a finančným riaditeľstvom. K jeho zavedeniu členské štáty a Slovenskú republiku nevynímajúc, pristúpili predovšetkým na základe požiadavky podnikateľského prostredia z dôvodu neprehľadnosti a rozdielneho výkladu niektorých ustanovení daňových zákonov.

O záväzné stanovisko môže daňový subjekt žiadať finančné riaditeľstvo (nie daňový úrad) len v rozsahu daňových predpisov, ktoré ustanovuje všeobecne záväzný právny predpis, ktorým je práve Vyhláška č. 229/2014 Z. z., ktorou sa ustanovuje rozsah daňových predpisov, ku ktorých uplatneniu možno vydať záväzné stanovisko (ďalej len „vyhláška o vydaní záväzného stanoviska“).

Ak žiadosť nebude obsahovať predpísané náležitosti alebo uvedené skutočnosti v žiadosti nebudú pre posúdenie dostatočné, daňový subjekt bude vyzvaný na doplnenie v ustanovenej lehote aj s poučením o následkoch nevyhovenia výzve v lehote a v požadovanom rozsahu.

V jednotlivých ustanoveniach § 53a až 53c daňového poriadku je upravený proces vydávania záväzných stanovísk, lehota na vydanie záväzného stanoviska, stanovenie výšky úhrady za vydanie záväzného stanoviska ako aj možnosť späťvzatia žiadosti, ak daňový subjekt nesúhlasí s predĺženou lehotou na vydanie záväzného stanoviska.

Záväzné stanovisko obsahuje vecný a časový rozsah záväznosti, pričom vecný rozsah sa bude týkať len daňových aspektov budúcich očakávaných právnych úkonov, t. j. na skutočnosti, ktoré nastanú alebo sú očakávané v nastávajúcich zdaňovacích obdobiach. Záväzné stanovisko nemožno vydať na prípady týkajúce sa zdaňovacieho obdobia, za ktoré už daňový subjekt podal daňové priznanie, aj keď ešte neuplynula lehota na zánik práva vyrubiť daň alebo rozdiel dane.

Záväzné stanovisko v podstate predstavuje záväzné odsúhlasenie postupu daňového subjektu zákonom vymedzených prípadov a za ustanovených podmienok uvedených v § 53a – 53c daňového poriadku. Inštitút záväzného stanoviska je postavený na princípe, že daňový subjekt vo svojej žiadosti uvedie určité rozhodné skutočnosti, uvedie aj návrh na uplatnenie postupu príslušných ustanovení daňového predpisu, právne posúdenie a sumu predpokladaného obchodného prípadu, na ktorý sa požadované záväzné stanovisko vzťahuje. Na základe týchto informácií finančné riaditeľstvo deklaruje postup pri jeho posúdenia vydá záväzné stanovisko.

Vydanie záväzného stanoviska sa vykonáva za odplatu. Daňový subjekt zaplatí spolu so žiadosťou o záväzné stanovisko úhradu vo výške:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály