Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Informácia o poslednej novele zákona o elektronickej registračnej pokladnici

Dátum: Rubrika: Správa daní

Hlavným zámerom uviesť do používania nový typ elektronickej registračnej pokladnice bolo zabezpečiť ochranu údajov o prijatých tržbách v hotovosti za predaný tovar a poskytnuté služby evidované v elektronickej registračnej pokladnici a obmedziť nedovolený vstup do nej bez toho, aby tieto zásahy neboli včas zistené.

Zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o používaní ERP“) nadobudol účinnosť od 1. marca 2009. Hlavným zámerom uviesť do používania nový typ elektronickej registračnej pokladnice (ERP) podľa zákona o používaní ERP bolo zabezpečiť ochranu údajov o prijatých tržbách v hotovosti za predaný tovar a poskytnuté služby evidované v ERP a obmedziť nedovolený vstup do nej bez toho, aby tieto zásahy neboli včas zistené.

Na základe uvedeného je ERP podľa zákona o používaní ERP z hľadiska technických podmienok náročnejšia na jej zhotovenie a rovnako je náročná aj prípadná technická úprava používanej ERP podľa vyhlášky č. 55/1994 Z. z. v z. n. p. (ďalej len „vyhláška“). Z uvedeného dôvodu bola do prechodného ustanovenia § 18 ods. 1 zákona o používaní ERP už pri spracovaní návrhu tohto zákona upravená lehota používania ERP podľa vyhlášky aj po účinnosti zákona o používaní ERP, t. j. po 1. marci 2009, a to až do 31. decembra 2010. Táto predĺžená lehota sa vzťahovala aj na činnosť servisnej organizácie, ktorej platnosť certifikátu podľa podmienok vyhlášky bola predĺžená tiež do 31. decembra 2010.

V priebehu druhého polroka 2010 sa daňové subjekty a asociácie obchodníkov, ktoré združujú fyzické osoby (FO) a právnické osoby (PO), ktoré používajú ERP na evidenciu tržieb prijatých v hotovosti, obrátili na Ministerstvo financií SR a Ministerstvo hospodárstva SR s návrhom o ďalšie predĺženie lehoty na používanie ERP podľa vyhlášky, a to až do 31. decembra 2012. Tiež boli predložené aj návrhy na zrušenie zákona o ERP s tým, že doteraz používaná ERP plne postačuje a nie je dôvod na jej zmenu na taký typ ERP, ktorá bude spĺňať technické podmienky ustanovené v § 2 písm. a) bod 1 a 2 zákona o používaní ERP s fiskálnou pamäťou, fiskálnou tlačiarňou a ďalšie súčasti ERP, ktoré ustanovuje § 2 písm. a) bod 1 a 2 zákona o používaní ERP s poukázaním aj na zvýšenú obstarávaciu cenu takejto ERP a zvýšenie nákladov na ich obstaranie.

Hlavným dôvodom na opätovné predĺženie lehoty používania ERP podľa vyhlášky bola však skutočnosť, že ekonomickú a finančnú situáciu podnikateľov od roku 2009 negatívne ovplyvnila ekonomická a finančná kríza, ktorá najviac postihla svetový bankový sektor a ktorá sa prejavila znížením podnikateľských aktivít podnikateľov a v zhoršení finančnej a ekonomickej situácie podnikateľov.

Ministerstvo financií SR po zvážení predložených dôvodov akceptovalo uvedené čiastočne dôvody na opätovné predĺženie lehoty na používanie ERP podľa podmienok ustanovených vyhláškou s prijatím kompromisu obidvoch strán. Lehota na používanie pôvodnej ERP bolo predĺžená zákonom č. 494/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o používaní ERP, ktorý bol účinný od 31. decembra 2010 podľa § 18 ods. 1 a 2 tohto zákona najdlhšie 31. decembra 2011. To znamená, že lehota na používanie ERP na evidenciu tržieb v hotovosti podľa vyhlášky bolo možné používať najdlhšie do 31. decembra 2011. Zároveň bolo podľa novely zákona o používaní ERP umožnené daňovníkom počas kalendárneho roka 2011 používať súbežne ERP aj podľa podmienok ustanovených vo vyhláške a aj podľa podmienok ustanovených zákonom o používaní ERP. Bolo na rozhodnutí daňovníka, ktorý už používa ERP, podľa akých podmienok bude používať ERP do konca roka 2011. Veľa podnikateľov už v priebehu roka 2010 začalo používať ERP podľa podmienok zákona o používaní ERP a tak sa v dostatočnom predstihu pripravili na výmenu ERP, keďže v tom čase ešte nemali záruku, že k termínu predĺženia na používanie podľa ERP podľa podmienok vyhlášky dôjde. Zároveň však bolo touto novelou tiež ustanovené, že daňovníci, ktorí začali používať na evidenciu tržieb v hotovosti ERP prvýkrát po účinnosti tejto novely, t. j. po 31. decembri 2010, boli povinní používať ERP len podľa podmienok ustanovených zákonom o používaní ERP.

Na základe uvedenej analýzy o používaní ERP je jednoznačné, že dňom 31. decembra 2011 definitívne skončilo používanie ERP podľa podmienok ustanovených vyhláškou. Od 1. januára 2012 každý podnikateľ, ktorý prijíma tržby za tovar a služby uvedené na prílohe č. 1 k zákonu o používaní ERP v hotovosti, je povinný tieto prijaté tržby evidovať prostredníctvom ERP, len v súlade so zákonom o používaní ERP.

Nadväznosť daňového poriadku na zákon o používaní ERP

S účinnosťou od 1. januára 2012 nadobúda účinnosť nový procesný zákon pri správe daní, ktorým je zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), ktorý nahrádza zákon o správe daní.

Prijatím nového zákona o správe daní – daňového poriadku ako aj ďalších dôležitých zákonov, ako je zákon č. 479/2009 Z. z. o orgánoch štátnej správy v oblasti daní a poplatkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 331/2011 Z. z. , nový kompetenčný zákon pre oblasť daňovej a colnej správy pod. č. 333/2011 Z. z. o orgánoch štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva v z. n. p., dochádza k zavŕšeniu prvej etapy (UNITAS I) reformy daňovej a colnej správy s výhľadom zjednotenia výberu daní, cla a poistných odvodov k 1. januáru 2013-2014 (UNITAS II). Účelom reformy daňovej a colnej správy je zmeniť daňovú a colnú správu tak, aby bola efektívnejšia, účinnejšia z pohľadu výberu štátnych príjmov a priniesla výrazné zníženie administratívne záťaže podnikateľov, ale tiež aj daňových a colných orgánov. Prvá etapa reformy daňovej a colnej správy sa začala realizovať v praxi od 1. januára 2012.

V súvislosti s prijatím nového procesného zákona, kompetenčného zákona nadväzne na Koncepciu reformy daňovej a colnej správy si tento proces vyžaduje aj zmeny ďalších súvisiacich hmotno právnych predpisov, ktoré upravujú jednotlivé druhy daní, ako aj právnych predpisoch, ktoré majú bezprostredný vzťah k týmto zákonom a predovšetkým k daňovému poriadku.

Medzi tieto zákony patrí aj zákon o používaní ERP.

Nadväzne na uvedené legislatívne úpravy týchto hmotnoprávnych zákonov sú uvedené v čl. I až IX. zákona č. 331/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 331/2011 Z. z.“).

Jedným z nich je aj novela zákona o používaní ERP uvedená v čl. VIII toho zákona.

Informácia k poslednej novele zákona o používaní ERP

Novela zákona o používaní ERP uvedená v čl. VIII zákona č. 331/2011 Z. z. nadväzuje na daňový poriadok, z ktorého boli vypustené ustanovenia o uložení pokuty za zistené porušenia ustanovení zákona o používaní ERP. Novelou bola upravená definícia správneho deliktu za porušenie ustanovení zákona o používaní ERP. Taktiež boli spresnené a legislatívne doplnené niektoré ďalšie ustanovenia v súvislosti s tzv. malým kompetenčným zákonom č. 333/2011 Z. z. o orgánoch štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Dôležitou časťou tejto novely sú prechodné ustanovenia, ktoré upravujú postup uloženia pokuty za porušenie podmienok pri používanie ERP podľa vyhlášky, alebo podľa zákona o používaní ERP, ak tieto skutočnosti nastali do 31. decembra 2011.

Komentár k vybraným ustanoveniam novely zákona o používaní ERP

Predmetom komentára sú ustanovenia, ktoré boli novelou čiastočne doplnené alebo spresnené a nové ustanovenia o sankciách a správnych deliktoch presunuté zo zákona o správe daní platného do 31. decembra 2011.

Vymedzenie základných pojmov (ust. § 2)

Ustanovenie § 2 vymedzuje jednotlivé základné pojmy na účely zákona o používaní ERP. Novelou toho ustanovenia bolo spresnené znenie pojmu „služba“ na účely zákona o používaní ERP v písm. j). Službou podľa nového znenia je služba označená v Štatistickej klasifikácii ekonomických činností tak, ako sú uvedené na prílohe č. 1 zákona o používaní ERP. Rozsah služieb oproti službám uvedených v pôvodnej prílohe č. 1 sa touto úpravou nemení, došlo k zosúladeniu pojmov s vyhláškou Štatistického úradu SR č. 306/2007 Z. z., ktorou sa vydáva Štatistická klasifikácia ekonomických činností. Povinnosť používať ERP na evidenciu tržieb sa vzťahuje len na služby označené v tejto prílohe. Ak vzniknú pochybnosti o posúdenie služby, či ide o službu podľa prílohy alebo nie, podnikateľ požiada písomne Štatistický úrad SR o zatriedenie tejto služby. Toto zatriedenie bude akceptované aj daňovými orgánmi.

Ide o nasledovné služby:

Číslo klasifikácie Názov služby
5.20 Oprava a údržba motorových vozidiel, a to len pri oprave a údržbe osobných motorových vozidiel okrem inštalovania dielov a príslušenstiev, ktoré nie sú súčasťou výrobného procesu
52.21 Vedľajšie činnosti v pozemnej doprave, a to len pri prevádzke parkovacích priestorov
56.10.1 Jedálne
56.10.9 Ostatné účelové stravovanie
56.21 Dodávka jedál
56.29 Ostatné jedálenské služby
56.30 Služby pohostinstiev
74.20 Fotografické činnosti
77.11 Prenájom a lízing automobilov a ľahkých motorových vozidiel okrem prenájmu podľa zmluvy o kúpe prenajatej veci
77.21 Prenájom a lízing rekreačných a športových potrieb okrem prenájmu podľa zmluvy o kúpe prenajatej veci
77.22 Prenájom videopások a diskov okrem prenájmu podľa zmluvy o kúpe prenajatej veci
77.29 Prenájom a lízing ostatných osobných potrieb a potrieb pre domácnosť okrem prenájmu podľa zmluvy o kúpe prenajatej veci
93.11 Prevádzka športových zariadení, a to len pri prevádzke krytých a nekrytých kúpalísk
93.13 Fitnescentrá
93.21 Činnosti lunaparkov a zábavných parkov
96.01
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály