Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Dodatočné daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2016 v príkladoch

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňové priznanie k dani z príj­mov FO (ďalej len „daňové priznanie“) sa podáva v lehote ustanovenej v § 49 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), t. j. v lehote do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí kalendárneho roka alebo v predĺženej lehote na podanie daňového priznania (na základe oznámenia daňovníka podaného správcovi dane, resp. na základe rozhodnutia správcu dane vydaného na základe žiadosti dediča alebo správcu konkurznej podstaty, ak tieto osoby sú povinné podať daňové priznanie za daňovníka).

Ak daňovník podá daňové priznanie a následne zistí, že v ňom uviedol nesprávne údaje, tieto odstráni prostredníctvom podaného opravného daňového priznania alebo dodatočného daňového priznania.

Právna úprava podávania opravných daňových priznaní a dodatočných daňových priznaní je obsiahnutá v § 16 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“).

Opravné daňové priznanie daňovník môže podať do lehoty na podanie daňového priznania. Na vyrubenie dane je rozhodujúce posledné podané opravné daňové priznanie, pričom na podané daňové priznanie a ani na predchádzajúce opravné daňové priznanie sa neprihliada.

Dodatočné daňové priznanie daňovník:

  • Je povinný podať, ak po lehote na podanie daňového priznania zistí, že:
    • daň má byť vyššia ako bola uvedená v podanom daňovom priznaní,
    • daň má byť vyššia ako bola správcom dane vyrubená,
    • daňová strata je nižšia ako bola uvedená v daňovom priznaní,
      a to do konca mesiaca nasledujúceho po tomto zistení s uvedením obdobia, ktorého sa dodatočné daňové priznanie týka. V rovnakej lehote je dodatočne priznaná daň splatná, ak osobitný predpis neustanovuje inak.
  • Môže podať, ak po lehote na podanie daňového priznania zistí, že:
    • daň uvedená v podanom daňovom priznaní má byť nižšia,
    • daň má byť nižšia, ako bola správcom dane vyrubená,
    • daňové priznanie neobsahuje správne údaje alebo
    • daňová strata je vyššia, ako bola uvedená v podanom daňovom priznaní,
      pričom znížiť daň alebo zvýšiť daňovú stratu prostredníctvom dodatočného daňového priznania možno len v prípade uplatnenia skutočností, ktoré neboli predmetom daňovej kontroly. Ak daňovník podá dodatočné daňové priznanie z uvedených dôvodov v posledný rok lehoty na vyrubenie dane podľa § 69 ods. 1, 2 a 5 daňového poriadku, táto lehota sa predĺži a uplynie v nasledujúcom kalendárnom roku posledným dňom mesiaca, ktorý sa svojím označením zhoduje s mesiacom, v ktorom bolo podané posledné dodatočné daňové priznanie. V tejto predĺženej lehote daňový subjekt nemôže podať dodatočné daňové priznanie.

Daňový poriadok v § 16 ods. 7 a 9 ustanovuje, že dodatočné daňové priznanie nie je možné podať za zdaňovacie obdobie, za ktoré sa:

  • určuje daň podľa pomôcok po doručení oznámenia o určovaní dane podľa pomôcok, alebo bola daňovému subjektu určená daň podľa pomôcok, alebo po dni vydania vyrubovacieho rozkazu podľa § 68a cit. zákona,
  • vykonáva daňová kontrola po uplynutí 15 dní odo dňa spísania zápisnice o začatí daňovej kontroly, doručenia oznámenia o daňovej kontrole, doručenia oznámenia o rozšírení daňovej kontroly na iné zdaňovacie obdobie, ktorého by sa dodatočné daňové priznanie týkalo, a po uplynutí 15 dní odo dňa doručenia oznámenia o rozšírení daňovej kontroly o inú daň, ktorej by sa dodatočné daňové priznanie týkalo, až do dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia vydaného vo vyrubovacom konaní; ak vyrubovacie konanie nezačne (§ 68 ods. 1), dodatočné daňové priznanie nemožno podať do dňa ukončenia daňovej kontroly.

Dodatočné daňové priznanie sa podáva na tlačive platnom pre to zdaňovacie obdobie, za ktoré sa podáva.

Vzory daňových priznaní pre rok 2016 ustanovilo Ministerstvo financií SR opatrením z 24. novembra 2016 č. MF/15394/2016-721, ktorým sa mení a dopĺňa opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky z 20. októbra 2015 č. MF 16772/2015-721, ktorým sa ustanovujú vzory tlačív daňových priznaní k dani z príjmov. Tieto vzory sa v nadväznosti na znenie § 2a tohto opatrenia použijú pri podávaní daňových priznaní u daňovníkov, ktorým posledný deň lehoty na podanie daňového priznania uplynul po 31. decembri 2016.

V nadväznosti na uvedené, dodatočné daňové priznanie za zdaňovacie obdobie roka 2016 daňovník, ktorý v roku 2016 mal zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, podáva na tlačive daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby typu A platnom pre rok 2016 (MF/015779/2016-721), ďalej len „tlačivo typu A“ a daňovník, ktorý mal v roku 2016 iné, resp. aj iné druhy zdaniteľných príjmov podáva dodatočné daňové priznanie za toto zdaňovacie obdobie na tlačive daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby typu B platnom pre rok 2016 (MF/015696/2016-721), ďalej len „tlačivo typu B“.

Pri podaní dodatočného daňového priznania daňovník v časti druh daňového priznania vyznačí krížikom, že ide o dodatočné daňové priznanie, uvedie aj dátum zistenia skutočnosti na podanie tohto dodatočného daňového priznania, v jednotlivých oddieloch tlačiva vyplní všetkých potrebné riadky, pričom v oddiele na to určenom uvedie aj rozdiely oproti:

  • podanému daňovému priznaniu,
  • ročnému zúčtovaniu preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, ak dodatočné daňové priznanie podáva po jeho vykonaní,
  • bezprostredne predchádzajúcemu podanému dodatočnému daňovému priznaniu, ak podáva ďalšie dodatočné daňové priznanie.

Uvedené rozdiely daňovník, ktorý podáva dodatočné daňové priznanie na tlačive typu A, uvedie v VII. oddiele na riadkoch 67 až 74 a daňovník, ktorý podáva dodatočné daňové priznanie na tlačive typu B v X. oddiele na riadkoch 122 až 127.

V nasledovnej časti príspevku sa budeme venovať dôvodom, pri ktorých je podanie dodatočného daňového priznania v hmotnom právnom predpise, ktorým je ZDP, upravené špecificky.

Zmena spôsobu uplatňovania výdavkov

V súlade s § 6 ods. 14 ZDP, ak daňovník v podanom daňovom priznaní za príslušné zdaňovacie obdobie uplatnil preukázateľné daňové výdavky, nemôže ich po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za toto zdaňovacie obdobie zmeniť na výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 ZDP (ďalej len „paušálne výdavky“). Ak daňovník v podanom daňovom priznaní za príslušné zdaňovacie obdobie uplatnil paušálne výdavky, nemôže ich po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za toto zdaňovacie obdobie zmeniť na preukázateľné daňové výdavky.

♦ Príklad č. 1:

Mária je sprostredkovateľkou poistenia. V daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie roka 2016, ktoré podávala v lehote do konca marca 2017, si pri príjmoch zo sprostredkovania uplatnila preukázateľné daňové výdavky. V máji 2017 si uvedomila, že by bolo pre ňu výhodnejšie, keby bola pri týchto príjmoch uplatnila paušálne výdavky. Môže Mária prostredníctvom dodatočného daňového priznania spôsob uplatňovania výdavkov zmeniť?

Preukázateľné daňové výdavky, ktoré si Mária uplatnila pri príjmoch zo sprostredkovania v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie roka 2016, nemôže prostredníctvom dodatočného daňového priznania za uvedené zdaňovacie obdobie zmeniť na paušálne výdavky, nakoľko by tým porušila § 6 ods. 14 ZDP.

* * *

Daňové priznanie po vykonanom ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti

V zmysle § 32 ods. 9 ZDP, ak podá daňové priznanie daňovník, ktorý nebol povinný podať daňové priznanie podľa § 32 ods. 1 a 2 ZDP, alebo mu nevznikla povinnosť podať daňové priznanie podľa § 32 ods. 3 ZDP, a zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, mu vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti podľa § 38 ZDP (ďalej len „ročné zúčtovanie preddavkov na daň“), považuje sa toto daňové priznanie za opravné alebo dodatočné daňové priznanie, pričom vykonané ročné zúčtovanie preddavkov na daň sa v tomto prípade považuje za podané daňové priznanie.

♦ Príklad č. 2:

V roku 2016 poberala Zita zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti od jedného zamestnávateľa. Keďže v tomto roku nemala žiadne iné druhy zdaniteľných príjmov, požiadala v lehote do 15. februára 2017 svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania za zdaňovacie obdobie roka 2016 a zamestnávateľ jej aj ročné zúčtovanie preddavkov na daň za uvedené zdaňovacie obdobie vykonal. V júni 2017 Zita zistí, že ona ani jej manžel si za zdaňovacie obdobie roka 2016 neuplatnili nárok na daňový bonus na dcéru Máriu žijúcu s nimi v domácnosti, a to aj napriek tomu, že podmienky na jeho uplatnenie splnili obaja. Zitina dcéra Mária je žiačkou štvrtého ročníka základnej školy. Môže zamestnávateľ Zite dodatočne uplatniť daňový bonus prostredníctvom opravného ročného zúčtovania preddavkov na daň, respektíve akým iným spôsobom možno predmetný nárok

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály