Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňový bonus a ukončenie štúdia

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňový bonus predstavuje daňové zvýhodnenie, ktoré si daňovník môže uplatniť na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti. Ide o príjem, ktorý je od dane oslobodený. Vyplatený daňový bonus znižuje daňovníkovi preddavok na daň, ak si nárok na daňový bonus uplatňuje mesačne alebo daň, ak si nárok na daňový bonus uplatňuje až po skončení zdaňovacieho obdobia.

Po splnení podmienok uvedených v ustanoveniach § 33, § 36 a § 37 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) má jeden z rodičov alebo iná oprávnená osoba nárok na daňový bonus na každé vyživované dieťa. Zamestnanci si môžu nárok na daňový bonus uplatniť počas roka, príp. po jeho skončení. Cieľom článku je oboznámiť sa so základnými podmienkami na priznanie nároku na daňový bonus a zároveň uviesť, aké sú povinnosti pri ukončení štúdia vyživovaného dieťaťa v súvislosti s uplatňovaním nároku na daňový bonus.

Nárok na daňový bonus

Nárok na daňový bonus si môže uplatniť daňovník, ktorý dosahuje aktívne príjmy, t. j. príjmy podľa § 5 a § 6 ods. 1 a 2 ZDP, a to na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti. S účinnosťou od 1. 1. 2009 je v ZDP ustanovená mesačná suma daňového bonusu, ktorá sa každoročne, v závislosti od zmeny sumy životného minima, upravuje. Upravená suma daňového bonusu sa zaokrúhľuje na eurocent nahor. V súlade s § 52zd ods. 7 ZDP sa daňový bonus zvyšuje k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia rovnakým koeficientom, ako sa zvyšuje suma životného minima k 1. júlu predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia. Tento postup sa prvýkrát uplatnil už za rok 2015.

V súvislosti so zmenou zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o životnom minime“), ktorá nadobudla účinnosť dňa 30. 6. 2014, MPSVR SR sumy životného minima k 1. júlu 2015 neupravilo (koeficient, ktorým by sa upravili uvedené sumy, sa rovná jednej alebo je nižší ako jedna). Zostali tak v platnosti sumy životného minima, ktoré boli stanovené k 1. júla 2013 ­ opatrením ­ MPSVR SR č. 186/2013 Z. z. o úprave súm životného minima, čomu zodpovedá suma životného minima na jednu plnoletú fyzickú osobu vo výške 198,09 €. Z uvedeného vyplýva, že od 1. 7. 2013 sa výška daňového bonus nezmenila a v mesačnej výške 21,41 € sa bude uplatňovať aj počas celého roka 2016. Celková ročná suma daňového bonus predstavuje na jedno vyživované dieťa zarok 2016 sumu 256,92 €.

Poznámka: Pre porovnanie s Českou republikou je podpora rodín s deťmi pre ministerstvo financií pravdepodobne dôležitejšou prioritou. Uvedené potvrdzuje fakt, že aj v roku 2016 dochádza k zvýšeniu daňového zvýhodnenia na druhé, tretie a každé ďalšie dieťa. Ročné daňové zvýhodnenie u prvého dieťaťa zostalo na úrovni 13 404 Kč (494,44 €), u druhého dieťaťa sa zvýšilo zo sumy 15 804 Kč na 17 004 Kč (629,77 €), a u tretieho a ďalšieho dieťaťa sa zvýšilo zo sumy 17 004 Kč na 20 604 Kč (763,11 €). Výška daňového zvýhodnenia na dieťa je nastavená ešte priaznivejšie, ak ide o dieťa so zdravotným postihnutím.

Podmienky na uplatnenie nároku na daňový bonus

Zákonom ustanovené podmienky na uplatnenie nároku na daňový bonus sú nasledovné:

1. Daňovník dosiahol v kalendárnom roku 2016 zdaniteľné príjmy:

  • zo závislej činnosti (§ 5 ZDP, ďalej len „zamestnanec”) aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, t. j. aspoň 2 430 €,
  • z podnikania, z inej samos­tatnej zárobkovej činnosti (§ 6 ods. 1 a 2 ZDP, ďalej len „podnikateľ”) aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal z týchto činností základ dane (čiastkový základ dane), t. j. aspoň 2 430 €.

Zamestnanec si môže uplatniť nárok na daňový bonus aj mesačne, ale podmienkou je, že za príslušný kalendárny mesiac dosiahne zdaniteľný príjem zo závislej činnosti aspoň vo výške polovice minimálnej mzdy, t. j. aspoň vo výške 202,50 €. Podnikateľ (ak nie je zároveň zamestnancom) nárok na daňový bonus v priebehu roka nemá. Môže si ho uplatniť iba v daňovom priznaní za rok 2016, ktoré bude podávať v nasledujúcom kalendárnom roku.

♦ Príklad č. 1:

Daňovník v priebehu roka poberal príjmy zo závislej činnosti zo zamestnania a súčasne z podnikania. Zamestnávateľ mu v priebehu roka priznal pomernú časť nároku na daňový bonus. Z príjmov z podnikania vykázal kladný základ dane. Môže si uplatniť nárok na daňový bonus?

Áno, zostávajúcu pomernú časť daňového bonusu nepriznanú zamestnávateľom si môže daňovník uplatniť pri podaní daňového priznania. Pre splnenie podmienky výšky dosiahnutých príjmov sa však príjmy zo závislej činnosti a príjmy z podnikania nespočítavajú.

* * *

2. Daňovník si môže uplatniť nárok na daňový bonus na každé nezaopatrené vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti (prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá na uvedené vplyv), pričom za vyživované dieťa daňovníka (vlastné, osvojené, dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu, dieťa druhého z manželov) sa považuje nezaopatrené dieťa podľa zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o prídavku na dieťa“).

Za nezaopatrené dieťa sa podľa zákona o prídavku na dieťa považuje:

1. Dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzkypodľa zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „školský zákon“), ktorá je desaťročná a trvá najdlhšie do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16 rokov veku.

2. Dieťa po skončení povinnej školskej dochádzky, ­najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak:

  • sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo
  • sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz.

Za sústavnú prípravu ­dieťaťa na povolanie sa na daňové účely považuje štúdium, ktoré sa organizuje na strednej škole dennou formou podľa § 54 ods. 1 a 2 školského zákona alebo sa uskutočňuje na vysokej škole dennou formou podľa § 60 ods. 2 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o vysokých školách“).

3. Dieťa, ktoré:

  • je oslobodené od povinnosti dochádzať do školy (podľa § 19 ods. 9 školského zákona: „Žiakovi so zdravotným znevýhodnením, ktorý je oslobodený od povinnosti dochádzať do školy a jeho zdravotný stav mu neumožňuje vzdelávať sa, sa vzdelávanie neposkytuje do pominutia dôvodov, a to na základe písomného odporučenia všeobecného lekára pre deti a dorast a písomného odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.“) alebo
  • vzdeláva sa v základnej škole pre žiakov so zdravotným znevýhodnením podľa § 97 školského zákona [podľa § 2 písm. k) školského zákona: „Dieťaťom so zdravotným znevýhodnením alebo žiakom so zdravotným znevýhodnením dieťa so zdravotným postihnutím alebo žiak so zdravotným postihnutím, dieťa choré alebo zdravotne oslabené alebo žiak chorý alebo zdravotne oslabený, dieťa s vývinovými poruchami alebo žiak s vývinovými poruchami, dieťa s poruchou správania alebo žiak s poruchou správania.“] alebo
  • je neschopné sa sústavne pripravovať na povolanie a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály