Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2014

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Podávanie daňových priznaní k da­ni z príjmov právnickej osoby je legislatívne upravené v hmotnoprávnom predpise, ktorým je zákon č. 595 /2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a v procesnom predpise, ktorým je zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). V porovnaní s predchádzajúcim zdaňovacím obdobím sa pri výpočte daňovej povinnosti právnickej osoby a pri podaní DP za rok 2014 zohľadní novela ZDP, a to zákon č. 463/2013 Z. z. účinný od 1. januára 2014.

Za zdaňovacie obdobie roka 2014 podávajú daňovníci daňové priznania (DP) do 31. marca 2015 na novom tlačive, ktoré je vydané pod č. MF/9901/2014-721 a jeho vzor je uverejnený vo Finančnom spravodajcovi č. 11/2014. Opatrenie MF SR č. MF/14317/2014-721, ktorým bol ustanovený vzor DP, nadobúda účinnosť 1. januára 2015.

Základný princíp tlačiva DP za zdaňovacie obdobie roka 2014 oproti naposledy platnému DP zostáva nezmenený. V novom tlačive, ktoré bolo aktualizované v nadväznosti na zmeny v ZDP, sú nasledovné úpravy:

  • Je doplnená I. časť – Údaje o daňovníkovi o informácie, ktoré súvisia s platením daňovej licencie (platiteľ DPH, ročný obrat, polovičná výška daňovej licencie, neplatenie daňovej licencie).
  • V II. časti – Výpočet ZD a dane je z dôvodu platenia daňovej licencie zmenená náplň riadkov 810 až 900, pričom sa táto časť mení a rozširuje v nadväznosti na platenie daňovej licencie aj o nové riadky, a to:
    • daň upravenú o preddavky na daň a daňovú licenciu daňovník vypočíta na riadkoch 910 až 1 001,
    • daň na účely určenia výšky preddavkov na daň uvedie daňovník na riadku 1 010 (predtým riadok 910),
    • na účely dodatočného DP sú určené riadky 1 020 až 1 110 (predtým riadky 920 až 970).
  • V III. časti – Tabuľky pomocných výpočtov a doplňujúcich údajov je:
    • novo upravená tabuľka D – Evidencia a odpočet straty podľa § 30 zákona (k riadku 410 II. časti), a to z dôvodu zmeny v spôsobe odpočtu daňovej straty od ZD od 1. 1. 2014,
    • doplnená tabuľka H – Výpočet ZD nerezidenta o nové riadky, a to z dôvodu rozšírenia príjmov nerezidentov zo zdrojov na území SR, ktoré sa zdaňujú prostredníctvom podaného DP (ide napr. o príjmy doteraz zdaňované zrážkou, resp. príjmy rozdielne posudzované u daňovníkov, ktorí sú rezidentmi členských štátov EÚ a rezidentmi iných štátov),
    • zmenené určenie tabuľky J – použije sa na výpočet daňovej licencie, ak v kalendárnom roku 2014 došlo k zmene zdaňovacieho obdobia z kalendárneho roka na hospodársky rok v nadväznosti na § 52za ods. 9 ZDP (predtým bola tabuľka určená na výpočet dane za zdaňovacie obdobie, ktorým bol hospodársky rok 2012/2013),
    • doplnená nová tabuľka K – Evidencia a zápočet daňovej licencie podľa 46b ZDP, ktorá je určená na sledovanie priebehu zápočtu kladného rozdielu medzi daňovou licenciou a daňovou povinnosťou v troch bezprostredne nasledujúcich zdaňovacích obdobiach.
  • V IV. časti – Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane je upravené znenie jednotlivých riadkov z dôvodu možnosti poukázania podielu zaplatenej dane aj zo zaplatenej daňovej licencie.

Tlačivá DP poskytujú daňové úrady. Tlačivá možno získať aj na portáli Finančnej správy Slovenskej republiky (www.financnasprava.sk). Tu si môžu daňové subjekty (aj neregistrované) DP vyplniť a vytlačiť vo formáte zverejnenom vo Finančnom spravodajcovi, v ktorom sa predkladá na daňový úrad. Autorizovaný používatelia doručujú DP správcovi dane (daňovému úradu) elektronicky. V samotnej aplikácii sú zapracované riadkové kontroly, dosadzovanie odporúčanej hodnoty a aplikácia tiež umožňuje import a export do formátu XML. DP sa podáva daňovému úradu v jednom exemplári. Prílohou DP sú doklady uvedené v tlačive DP.

Na účely podania DP je daňovník povinný zostaviť účtovnú závierku ku koncu zdaňovacieho obdobia a v termíne na podanie DP ju uložiť do registra podľa zákona č. 431/2004 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“).

Kto podáva daňové priznanie

Podľa § 15 ods. 1 daňového poriadku DP je povinný podať každý, komu táto povinnosť vyplýva zo ZDP, alebo ten, koho na to správca dane vyzve. DP k dani z príjmov PO za predchádzajúce zdaňovacie obdobie je podľa § 41 ods. 1 ZDP povinný podať každý daňovník tejto dane. Podľa § 2 písm. d) ZDP týmto daňovníkom je PO, ktorá má na území SR svoje sídlo alebo miesto skutočného vedenia. Povinnosť podať DP sa vzťahuje aj na zahraničné PO, ak majú príjmy zo zdrojov na území SR (§ 16 ZDP), z ktorých sa daň nevyberá zrážkou.

Povinnosť podať DP nemajú (§ 41 ods. 1 ZDP):

  • daňovníci nezaložení alebo nezriadení na podnikanie, Národná banka Slovenska a Fond národného majetku SR, ak majú iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane podľa § 12 ods. 7 ZDP a príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP,
  • občianske združenia v tom prípade, ak majú iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane podľa § 12 ods. 7 ZDP, príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP a príjmy oslobodené od dane podľa § 13 ods. 2 písm. b) ZDP,
  • rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie, ak majú okrem príjmov, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP, len príjmy oslobodené od dane,
  • registrované cirkevné a náboženské spoločnosti, ak majú príjmy len podľa § 13 ods. 2 písm. a) ZDP a príjmy, z ktorých sa daň vyberá podľa § 43 ZDP.

Lehoty na podanie daňového priznania

V súlade s § 49 ods. 2 ZDP sa DP podáva do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, ak zákon neustanovuje inak. Za zdaňovacie obdobie roka 2014 je daňovník povinný podať DP najneskôr do 31. marca 2015 a v tejto lehote je povinný daň aj zaplatiť.

Túto lehotu na podanie DP si môže PO (s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii) predĺžiť najviac o tri kalendárne mesiace, t. j. do 30. júna 2015, a to na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane do uplynutia lehoty na podanie DP. V oznámení daňovník uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá DP a v tejto novej lehote je aj daň splatná.

Ak ide o daňovníka, ktorý dosiahol v roku 2014 aj zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí (s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii), táto lehota sa predĺži podaním oznámenia najviac o šesť celých kalendárnych mesiacov, t. j. najneskôr do 30. septembra 2015, a to za predpokladu, že daňovník túto skutočnosť uvedie v oznámení o predĺžení lehoty na podanie DP. V oznámení daňovník tiež uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá DP a v tejto novej lehote je aj daň splatná. Ak následne v podanom DP daňovník neuvedie príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí, správca dane uloží daňovníkovi pokutu za oneskorené podanie DP.

Daňovník v konkurze alebo v likvidácii môže o predĺženie lehoty správcu dane požiadať, a to najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie DP. Správca dane môže na základe takejto žiadosti rozhodnutím predĺžiť lehotu na podanie DP najviac o tri kalendárne mesiace. Proti rozhodnutiu o predĺžení lehoty na podanie DP sa nemožno odvolať.

Lehota na podanie DP je zachovaná, ak je v posledný deň lehoty DP:

  • Odovzdané správcovi dane.
  • Odovzdané na poštovú prepravu prostredníctvom poštového podniku.
  • Prijaté elektronickými prostriedkami na adresu elektronickej podateľne, ak je DP podpísané zaručeným elektronickým podpisom alebo jeho podanie je urobené v súlade s dohodou podľa § 13 ods. 5 daňového poriadku. Ak je DP podané elektronickými prostriedkami a nie je podpísané zaručeným elektronickým podpisom alebo nie je urobené v súlade s dohodou o elektronickom doručovaní podľa § 13 ods. 5 daňového poriadku, alebo je podanie urobené telefaxom, lehota je zachovaná, ak je najneskôr v piaty pracovný deň od jeho odoslania doručené aj v písomnej forme (§ 13 ods. 6 daňového poriadku).

Pred uplynutím lehoty na podanie DP môže daňový subjekt podať opravné DP. V takomto prípade správca dane berie do úvahy opravné DP a na predtým podané DP sa neprihliada. Podávanie opravných DP priznaní upravuje § 16 ods. 1 a 6 daňového poriadku. Ak daňovník zistí, že jeho daňová povinnosť sa odlišuje od priznanej dane až po termíne na podanie DP, podáva dodatočné DP. Podanie dodatočného DP upravuje § 16 ods. 2 až 6 daňového poriadku.

Za nepodanie DP v stanovenej lehote uloží správca dane daňovníkovi pokutu, a to:

  • ak právnická osoba nepodá DP v zákonom ustanovenej lehote alebo v lehote určenej správcom dane vo výzve, bude jej uložená pokuta od 30 € do 16 000 €,
  • ak právnická osoba nepodá DP v lehote určenej správcom dane vo výzve, správca dane jej uloží pokutu od 60 € do 32 000 €.

Ak daňový subjekt daň priznanú v DP nezaplatí v ustanovenej lehote alebo v ustanovenej výške, správca dane vyrubí daňovníkovi úrok z omeškania podľa § 156 daňového poriadku. V prípade podania dodatočného DP uloží správca dane daňovníkovi pokutu podľa § 155 daňového poriadku.

Vyplnenie tlačiva daňového priznania

Údaje v daňovom priznaní sa vypĺňajú paličkovým písmom (podľa vzoru uvedeného v priznaní), písacím strojom alebo tlačiarňou, a to čiernou alebo tmavomodrou farbou. Číselné údaje sa zarovnávajú vpravo, ostatné údaje sa píšu zľava. Nevyplnené riadky sa ponechávajú prázdne. Sumy v DP sa uvádzajú v eurách, s presnosťou na eurocenty, so zaokrúhlením podľa § 47 ZDP.

Prvá časť DP obsahuje identifikačné údaje o PO. Druhá a tretia časť DP slúži daňovníkovi na zistenie ZD a určenie výsledného vzťahu k štátnemu rozpočtu. Štvrtá časť DP obsahuje vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov, v ktorom je daňovník oprávnený vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane do výšky 2 %, resp. 1,5 % sa má poukázať ním určenej PO. V piatej časti DP je miesto pre osobitné záznamy daňovníka, vyhlásenie, že všetky údaje v DP sú správne a úplné a miesto pre odtlačok pečiatky a podpis príslušnej osoby. Ak nepostačuje miesto na osobitné záznamy, prípadné vysvetlivky a poznámky daňovník uvádza na osobitnej prílohe. Šiesta časť DP obsahuje žiadosť o vrátenie daňového preplatku podľa § 79 daňového poriadku. Siedma časť DP je určená na výpočet dane zo samostatného ZD, ktorý tvoria podiely na zisku (dividendy) podliehajúce zdaneniu podľa § 51d ZDP.

I. časť – Údaje o daňovníkovi

V záhlaví DP (riadok 01 a 02) daňovník uvádza svoje daňové identifikačné číslo a IČO. Na riadku 03 uvedie trojmiestny kód právnej formy daňovníka, ktorý sa nachádza v poučení DP. Vyznačí tu tiež druh DP a zdaňovacie obdobie, za ktoré sa DP podáva. Na riadku 04 uvedie daňovník kód SK NACE Rev. 2 podľa vyhlášky Štatistického úradu SR č. 306/2007 Z. z., ktorou sa vydáva Štatistická klasifikácia ekonomických činností. Klasifikáciu kódov SK NACE možno nájsť na webovej stránke www.statistics.sk. V kolónke „Hlavná prevažná činnosť“ sa uvádza názov činnosti, z ktorej v zdaňovacom období dosiahol daňovník najvyšší príjem.

Na riadkoch 05 až 12 sa uvádza obchodné meno alebo názov daňovníka a jeho sídlo. Uvedie sa tu tiež uplatnenie osobitného spôsobu zahrnovania kurzových rozdielov do ZD alebo ukončenie uplatňovania osobitného spôsobu zahrnovania kurzových rozdielov do ZD podľa § 17 ods. 17 ZDP, ďalej obmedzená daňová povinnosť daňovníka, ekonomické a personálne prepojenie so zahraničnými osobami. Daňovník v tejto časti DP na účely určenia výšky daňovej licencie podľa § 46b ZDP vyznačí, či k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia je platiteľom dane z pridanej hodnoty, či jeho ročný obrat presiahol 500 000 € a či uplatňuje zníženie daňovej licencie podľa § 46b ods. 3 ZDP na polovicu. Definícia ročného obratu nie je ustanovená priamo v zákone, ale zákon sa odvoláva na § 6 ods. 4 zákona č. 479/2009 Z. z. o orgánoch štátnej správy v oblasti daní a poplatkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., podľa ktorého sa za ročný obrat považuje u daňovníka účtujúceho v sústave podvojného účtovníctva súhrn výnosov zo všetkých ním vykonávaných činností za príslušné zdaňovacie obdobie, u daňovníka účtujúceho v sústave jednoduchého účtovníctva súhrn príjmov zo všetkých ním vykonávaných činností za príslušné zdaňovacie obdobie. Daňovník tiež vyznačí skutočnosť, že daňovú licenciu neplatí z dôvodov uvedených v § 46b ods. 7 ZDP. Túto skutočnosť vyznačí aj daňovník, ktorý v priebehu kalendárneho roka 2014 ukončuje svoju činnosť spôsobom podľa § 52za ods. 8 ZDP alebo preto, že v kalendárnom roku 2014 prišlo k zrušeniu daňovníka bez likvidácie s právnym nástupcom alebo k zrušeniu spoločnosti podľa § 68 ods. 9 Obchodného zákonníka, keď súd na základe predchádzajúceho zistenia, že spoločnosť nemá obchodný majetok, ktorý by postačoval na náhradu primeraných výdavkov a odmenu za výkon funkcie likvidátora, vydá rozhodnutie o zrušení spoločnosti.

Na riadkoch 13 až 17 v I. časti DP uvedie daňovník údaje o umiestnení stálej prevádzkarne na území SR, za ktorú sa vypočíta ZD (ZD) alebo daňová strata.

♦ Príklad č. 1:

Spoločnosť Úsvit, s. r. o., v I. časti DP uviedla, okrem identifikačných údajov aj skutočnosti, že:

  • uplatňuje osobitný spôsob zahrnovania kurzových rozdielov do ZD podľa § 17 ods. 17 ZDP,
  • je platiteľom DPH k poslednému dňu zdaňovacieho obdobia,
  • ročný obrat za zdaňovacie obdobie presiahol 500 000 €.

II. časť – Výpočet ZD a dane a III. časť – Tabuľky pomocných výpočtov a doplňujúcich údajov

Riadok 100 – Výsledok hospodárenia pred zdanením (zisk +, strata –) alebo rozdiel medzi príjmami a výdavkami

Riadok 100 nadväzuje na ustanovenie § 17 ods. 1 ZDP, podľa ktorého pri zisťovaní ZD alebo daňovej straty:

  • daňovník účtujúci v sústave po­dvojného účtovníctva vychádza z výsledku hospodárenia (ďalej len „VH“) [§ 17 ods. 1 písm. a) ZDP],
  • daňovník účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva vychádza z rozdielu medzi príjmami a výdavkami [§ 17 ods. 1 písm. b) ZDP],
  • daňovník vykazujúci VH v individuálnej účtovnej závierke podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo vychádza z tohto VH upraveného spôsobom ustanoveným vo všeobecne záväznom predpise vydanom MF SR, alebo z VH, ktorý by vyčíslil, ak by účtoval v sústave podvojného účtovníctva [§ 17 ods. 1 písm. c) ZDP],
  • daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou [§ 2 písm. e) ZDP], ktorý nemá povinnosť viesť účtovníctvo podľa zákona o účtovníctve a nerozhodne sa zisťovať ZD z účtovníctva, vychádza z rozdielu medzi príjmami a výdavkami, ak ZDP neustanovuje inak.

Daňovníci účtujúci v sústave podvojného účtovníctva na riadku 100 uvádzajú VH pred zdanením (zisk alebo strata) zistený v účtovníctve ako rozdiel výnosov účtovaných na účtoch účtovej triedy 6 – Výnosy a nákladov účtovaných na účtoch účtovej triedy 5 – Náklady, okrem účtov 591, 592, 595 a účtov vnútroorganizačných výnosov a vnútroorganizačných nákladov. VH je súčtom VH z hospodárskej činnosti a finančnej činnosti. K riadku 100 daňovník účtujúci v sústave podvojného účtovníctva vyplní pomocnú tabuľku F – Doplňujúce údaje (v III. časti DP). Rozdiel riadkov 1 (súčet prevádzkových a finančných výnosov) a 2 (súčet prevádzkových a finančných nákladov) musí byť totožný s údajom na riadku 100. Túto tabuľku vypĺňa aj daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou [§ 2 písm. e) bod 3 ZDP], ktorý pri zisťovaní ZD alebo daňovej straty stálej prevádzkarne vychádza z VH zisteného v účtovníctve podľa § 17 ods. 1 písm. b) ZDP.

Daňovník vykazujúci VH ­podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo na riadku 100 uvádza VH upravený spôsobom ustanoveným v opatrení MF SR č. MF/011053/2006-72 v znení neskorších opatrení. Za týmto účelom vypĺňa pomocnú tabuľku G3 (v III. časti DP). Prehľad úprav vykonaných podľa opatrenia MF SR sa uvedie v V. časti DP – Miesto na osobitné záznamy daňovníka. Tento daňovník zároveň vypĺňa tabuľku G1 (v III. časti DP) a nevypĺňa tabuľku F. Údaj z riadku 4 tabuľky G3 musí byť totožný s údajom na riadku 100.

Daňovník, ktorý vykazuje VH v individuálnej účtovnej závierke podľa medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo a pri zisťovaní ZD vychádza z VH, ktorý by vyčíslil, ak by účtoval v sústave podvojného účtovníctva, vyplní tabuľku G2 (v III. časti DP). VH z riadku 3 sa uvedie na riadku 100 DP. Tento daňovník zároveň vypĺňa tabuľku G1 (nevypĺňa tabuľku F).

U daňovníka so sídlom alebo mies­tom skutočného vedenia na území SR, ktorý časť svojej činnosti vykonáva na území iného štátu prostredníctvom stálej prevádzkarne, je súčasťou VH uvedeného na riadku 100 aj VH (zisk alebo strata) tejto stálej prevádzkarne. Pri jeho zistení sa postupuje podľa § 17 ods. 1 ZDP s výnimkou výdavkov (nákladov), ktoré je daňovník povinný uhrádzať podľa právnych predpisov platných v štáte, v ktorom je zdroj príjmu, ktoré možno uplatniť do daňových výdavkov v rozsahu ustanovenom v týchto právnych predpisoch (§ 17 ods. 14 ZDP). Rovnako postupuje aj daňovník, ktorý zmenil sídlo alebo miesto skutočného vedenia spoločnosti alebo družstva zo zahraničia na územie SR, ak v zahraničí zostáva jeho stála prevádzkareň.

Daňovník, ktorý je zahraničnou závislou osobou [§ 2 písm. r) ZDP] a uskutočňuje transakcie so závislými osobami v zahraničí, k riadku 100 vyplní tabuľku I – Transakcie zahraničných závislých osôb (v III. časti DP).Podrobný popis k jednotlivým riadkom tabuľky I je uvedený v poučení na vyplnenie DP.

Vo verejnej obchodnej spoločnosti a komanditnej spoločnosti sa na riadku 100 uvedie VH neupravený o nárok na podiel na zisku, či o povinnosť k úhrade straty vo vzťahu k spoločníkom alebo komplementárom.

Daňovník nezaložený alebo nezriadený na podnikanie na riadku 100 vykazuje:

  1. VH v úhrne z hlavnej nezdaňovanej a zdaňovanej (podnikateľskej) činnosti uvedený v tabuľke C1 na riadku 1 (súčet riadkov 2 a 3), ak účtuje v sústave podvojného účtovníctva,
  2. rozdiel príjmov a výdavkov v úhrne z nezdaňovanej a zdaňovanej činnosti uvedený v tabuľke C2 na riadku 1 (súčet riadkov 2 a 3), ak účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva.

Na riadku 4 a 5 tabuľky C1 a C2 sa uvádzajú údaje, ktoré majú len informatívny charakter pre účely správcu dane. Tento daňovník nevypĺňa tabuľku F.

Daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou [§ 2 písm. e) bod 3 ZDP], ktorý vykonáva činnosť na území SR prostredníctvom stálej prevádzkarne, zisťuje ZD podľa § 17 ods. 1 ZDP. Tento ZD nemôže byť nižší alebo daňová strata nemôže byť vyššia, ako by bola dosiahnutá, keby ako nezávislá osoba vykonávala rovnaké alebo podobné činnosti nezávisle od jej zriaďovateľa. Na úpravu ZD stálej prevádzkarne sa primerane použije postup ako pri zahraničných závislých osobách (§ 18 ZDP). Do zdaniteľných príjmov sa zahŕňa príjem dosiahnutý činnosťou stálej prevádzkarne, do daňových výdavkov sa môžu zahrnúť aj náklady preukázateľne vynaložené zriaďovateľom na účely tejto stálej prevádzkarne vrátane nákladov na vedenie a všeobecných správnych výdavkov bez ohľadu na miesto ich vzniku za podmienok bližšie určených v § 17 ods. 7 ZDP. Ak nemožno určiť ZD týmto spôsobom, na jeho určenie sa použijú metódy uvedené v tomto ustanovení ZDP.

Ak daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou (nerezident) má na území SR zriadených viac stálych prevádzkarní, prípadne na území SR dosahuje aj iné príjmy, ktoré nie sú súčasťou ZD stálej prevádzkarne, a z ktorých sa daň nevyberá zrážkou alebo z ktorých vybraním dane zrážkou nie je splnená daňová povinnosť, ZD sa vypočíta ako súčet základov dane a daňových strát jednotlivých stálych prevádzkarní a základov dane z uvedených ostatných druhov príjmov (§ 17 ods. 25 ZDP). Jednotlivé základy dane (daňové straty) stálych prevádzkarni sa uvedú v V. časti DP – Miesto pre osobitné záznamy daňovníka.

Daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou (nerezident), ktorý vykonáva činnosť na území SR prostredníctvom stálej prevádzkarne, pričom nemá povinnosť viesť účtovníctvo podľa zákona o účtovníctve a nerozhodol sa účtovať v sústave podvojného účtovníctva alebo v sústave jednoduchého účtovníctva, prípadne daňovník s obmedzenou daňovou povinnosť, ktorý má príjmy, z ktorých sa daň nevyberá zrážkou alebo z ktorých vybraním dane zrážkou nie je splnená daňová povinnosť, pri zisťovaní ZD vychádza z rozdielu medzi príjmami a výdavkami, ak ZDP neustanovuje inak.

Na zistenie ZD nerezidenta [okrem ZD zisťovaného podľa § 17 ods. 1 písm. b) a c) ZDP], ktorý podnikal v zdaňovacom období na území SR prostredníctvom stálej prevádzkarne alebo dosahoval zo zdroja na území SR príjmy, z ktorých sa daň nevyberá zrážkou a príjmy, z ktorých daň vybranú zrážkou je možné považovať za preddavok na daň podľa § 43 ods. 6 a 7 ZDP, slúži pomocná tabuľka H – Výpočet ZD nerezidenta (v III. časti DP). Podrobný popis k jednotlivým riadkom tabuľky H je uvedený v poučení na vyplnenie DP. ZD takéhoto daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou sa vypočíta na riadku 10 tabuľky H ako úhrn ZD z riadku 1 a príjmov na riadkoch 2 až 9 znížený o úhrn výdavkov na riadkoch 2 až 9 tabuľky. ZD alebo daňová strata z riadku 10 sa uvedie na riadku 310 DP.

Ak je VH zisk, alebo ak je rozdiel medzi príjmami a výdavkami kladný, riadok 100 sa označí znamienkom plus (+). Ak je VH strata, alebo ak je rozdiel medzi príjmami a výdavkami záporný, riadok 100 sa označí znamienkom mínus (–).

♦ Príklad č. 2:

Spoločnosť Úsvit, s. r. o., vykázala k 31. 12. 2014 VH pred zdanením – zisk vo výške 24 850 €, z toho:

  • z hospodárskej činnosti – 16 400 €,
  • z finančnej činnosti + 41 250 €.

VH je rozdiel medzi prevádzkovými a finančnými výnosmi vo výške 1 642 000 € a prevádzkovými a finančnými nákladmi vo výške 1 617 150 €. Spoločnosť v roku 2014 časť svojej činnosti vykonávala aj prostredníctvom stálej prevádzkarne zriadenej v Nemecku. Zisk stálej prevádzkarne vo výške 40 000 € je súčasťou VH na riadku 100.

Spoločnosť uvedie na r. 100 DP VH pred zdanením (zisk) vo výške 24 850 €. Súčasne v tabuľke F uvedie na riadku 1 súčet prevádzkových a finančných výnosov v sume 1 642 000 € a na riadku 2 súčet prevádzkových a finančných nákladov v sume 1 617 150 €.

* * *

VH alebo rozdiel medzi príjmami a výdavkami zistený v účtovníctve sa na ZD alebo daňovú stratu:

  • zvýši o sumy, ktoré nemožno podľa ZDP zahrnúť do daňových výdavkov alebo ktoré boli do daňových výdavkov zahrnuté v nesprávnej výške (§ 19 a § 21 ZDP),
  • upraví o sumy, ktoré nie sú súčasťou VH, ale podľa ZDP sú zahrňované do ZD,
  • upraví o sumy, ktoré sú súčasťou VH, ale podľa ZDP sa nezahrnú do ZD.

Položky zvyšujúce výsledok hospodárenia alebo rozdiel medzi príjmami a výdavkami

Riadok 110 – Sumy, ktoré neoprávnene skrátili príjmy vrátane rozdielu podľa § 17 ods. 5 ZDP a sumy nepeňažných plnení, ak nie sú súčasťou riadku 100

Sumou neoprávnene skracujúcou príjmy je napr. rozdiel, ktorý vznikne v dôsledku stanovenia odlišných cien za poskytnuté tovary, služby, pôžičky a úvery pri vzájomných obchodných vzťahoch medzi zahraničnými závislými osobami [§ 2 písm. r) ZDP] v porovnaní s cenami za podobné obchodné transakcie dohodnuté medzi nezávislými osobami (§ 17 ods. 5 ZDP), ak tým došlo k zníženiu ZD alebo zvýšeniu daňovej straty. Ide o rozdiel, ktorý nie je súčasťou VH na riadku 100. Na účely vyčíslenia uvedeného rozdielu u zahraničnej závislej osoby sa použijú metódy vychádzajúce z porovnávania ceny, ktoré sú uvedené v 18 ZDP.

Na tomto riadku sa uvedú aj sumy nepeňažných plnení, ak nie sú súčasťou sumy uvedenej na riadku 100. Ide napr. o prípad nepeňažného príjmu u prenajímateľa, a to vo výške výdavkov vynaložených nájomcom (po predchádzajúcom písomnom súhlase prenajímateľa) na technické zhodnotenie prenajatej veci nad rámec povinností dohodnutých v nájomnej zmluve a neuhradených prenajímateľom, resp. prípad výdavkov vynaložených nájomcom na vykonané opravy prenajatého majetku nad rámec jeho povinností dohodnutých v nájomnej zmluve v súlade s ustanoveniami osobitných predpisov, ak nájomca tieto zahrnul do daňových výdavkov (§ 17 ods. 20 a 21 ZDP).

♦ Príklad č. 3:

Spoločnosť Úsvit, s. r. o., prenajíma budovu, na ktorej nájomca s jej súhlasom vykonal v roku 2014 opravu strechy v sume 10 000 €. Nájomca účtoval o oprave strechy do nákladov a tieto náklady zahrnul do daňových výdavkov.

Keďže vykonaná oprava prenajatého majetku je nad rámec povinností dohodnutých v nájomnej zmluve v súlade s § 664 a násl. Občianskeho zákonníka, suma vynaložená na opravu strechy, zahrnutá u nájomca do daňových výdavkov je v súlade s 17 ods. 21 ZDP nepeňažným príjmom prenajímateľa. Spoločnosť uvedie na riadku 110 DP sumu 10 000 €.

Riadok 120 – Sumy podľa § 17 ods. 19 a § 52 ods. 12 ZDP prijaté v zdaňovacom období, za ktoré sa DP podáva, ak nie sú súčasťou riadku 100

Podľa § 17 ods. 19 ZDP sa zmluvné pokuty, poplatky z omeškania a úroky z omeškania (okrem úrokov z omeškania z úverov prijatých bankami a úrokov v prípade vzniku nepovoleného debetného zostatku na bežnom účte prijatých bankami) zahrnú do ZD u veriteľa v tom zdaňovacom období, v ktorom bola prijatá ich úhrada. Podľa prechodn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály