Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňová optimalizácia v nadväznosti na delenie príjmov u fyzickej osoby

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Spôsob zdaňovania, ­vyčíslenie základu dane pri jednotlivých druhoch príjmov fyzickej osoby (FO), v nadväznosti na výšku daňovej povinnosti upravuje zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Výšku daňovej povinnosti a jej optimalizáciu je možné dosiahnuť delením príjmov. ZDP umožňuje deliť príjmy FO viacerými spôsobmi.

Aplikácia delenia príjmov u FO, ako daňovníka dane z príjmov FO, závisí od toho, o aký konkrétny druh príjmov ide. ZDP umožňuje rozdeliť medzi viaceré FO príjmy:

  • z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti – § 6 ods. 1 a 2,
  • z prenájmu nehnuteľnosti – § 6 ods. 3,
  • z kapitálového majetku – § 7,
  • ostatné príjmy – § 8 ZDP.

Deliť a daňovo optimalizovať sa môžu príjmy, ktoré:

  • manželia dosiahli z titulu ich bezpodielového spoluvlastníctva (§ 4 ods. 8 ZDP),
  • plynuli FO, z dôvodu podielového vlastníctva (§ 10 ods. 1 ZDP),
  • FO dosiahli na základe zmluvy o združení (§ 10 ods. 2 ZDP).

Delenie príjmov plynúcich manželom pri bezpodielovom spoluvlastníctve

Delenie príjmov plynúcich manželom pri bezpodielovom spoluvlastníctve upravuje § 4 ods. 8 ZDP. V súlade s citovaným ustanovením príjmy z prenájmu nehnuteľností (§ 6 ods. 3 ZDP), príjmy z kapitálového majetku (§ 7 ZDP) a ostatné príjmy (§ 8 ZDP), ktoré plynú manželom z ich bezpodielového spoluvlastníctva, sa zahŕňajú do základu dane v rovnakom pomere u každého z nich, ak sa nedohodnú inak. V tom istom pomere sa zahŕňajú do základu dane aj výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie alebo udržanie týchto príjmov.

Bezpodielové spoluvlastníctvo upravuje § 143 až 151 Občianskeho zákonníka. U bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len „BSM“) ide len o spoluvlastnícke vzťahy manželov, nie iných osôb. Existencia BSM závisí od uzavretia a trvania manželstva. BSM nemôže byť napr. medzi druhom a družkou, aj keď majú spoločnú domácnosť a spoločne hospodária, nakoľko medzi nimi nie je uzatvorené manželstvo.

V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí, ktoré:

  • získal jeden z manželov dedičstvom alebo darom,
  • slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov,
  • boli vydané v rámci ­predpisov o reštitúcií majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka (§ 143 Občianskeho zákonníka).

♦ Príklad č. 1:

Manželka zdedila po zomrelom otcovi nehnuteľnosť, ktorú následne začala prenajímať.

Nehnuteľnosť nadobudla manželka dedičstvom, preto je jej výlučným vlastníctvom. Príjmy plynúce z prenájmu uvedenej nehnuteľnosti sú príjmami manželky, nespadajú do BSM. Nie je možné uplatniť delenie príjmov podľa § 4 ods. 8 ZDP.

* * *

Nie je prípustné aby spoločnú vec, ktorá je v BSM jeden z manželov druhému predal alebo prenajal. Takýto právny akt je od prvopočiatku neplatný. Veci v BSM užívajú obaja manželia spoločne. Spoločne uhrádzajú aj náklady vynaložené na veci alebo spojené s ich užívaním a udržiavaním. Bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov, inak je právny úkon neplatný. Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločných vecí sú oprávnení a povinní obaja manželia spoločne a nerozdielne. Ak dôjde medzi manželmi k nezhode o právach a povinnostiach vyplývajúcich z BSM, rozhodne na návrh niektorého z nich súd.

Občiansky zákonník v § 148a ustanovuje, že na použitie majetku v BSM manželov potrebuje podnikateľ pri začatí podnikania súhlas druhého z manžela. Ide o prípady, kedy druhý z manželov podniká na základe živnostenského oprávnenia alebo je osobne ručiacim spoločníkom verejnej obchodnej spoločnosti alebo komanditnej spoločnosti. Na ďalšie právne úkony súvisiace s podnikaním už súhlas druhého manžela nepotrebuje. Ak jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť, BSM môže na návrh jedného z manželov súd zrušiť. Návrh na zrušenie BSM môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Ak majú oprávnenie na podnikateľskú činnosť obaja manželia, môže návrh na súd podať ktorýkoľvek z nich. Ak podnikateľskú činnosť po zrušení BSM vykonáva podnikateľ spoločne alebo s pomocou manželky (manžela), ktorá nie je podnikateľom, rozdelia sa medzi nich príjmy z podnikania v pomere určenom písomnou zmluvou. Ak zmluva nebola uzavretá, rozdelia sa príjmy rovnakým dielom.

Z ustanovenia § 4 ods. 8 ZDP je zrejmé, že príjmy, ktoré dosahujú manželia v BSM, počas trvania manželstva majú manželia možnosť výberu zdanenia uvedených príjmov u každého z nich, tak, aby bol u obidvoch manželov zdanený príjem ako celok, a to:

  • u obidvoch manželov v rovnakom pomere alebo
  • u obidvoch manželov v rôznom pomere alebo
  • len u jedného z manželov, ak sa tak dohodnú.

♦ Príklad č. 2:

Manželia majú BSM, prenajímajú spoločný dom. Môžu si zdaňovať každý 50 % príjmov z prenájmu nehnuteľnosti?

Príjmy z prenájmu nehnuteľností zaraďujeme do § 6 ods. 3 ZDP. Manželia nemajú vysporiadané BSM, v súlade s ustanovením § 4 ods. 8 ZDP si môžu zdaniť príjmy v rovnakom pomere, t. j. každý 50 % z príjmov.

* * *

♦ Príklad č. 3:

Manželia vlastnia v BSM nehnuteľnosť, ktorú prenajímajú. Obidvaja manželia sú zamestnaní. Z prenájmu budú mať v roku 2015 príjem 860 €. Musia takýto príjem zdaňovať?

ZDP oslobodzuje v § 9 ods. 1 písm. g) príjmy z prenájmu nehnuteľnosti (§ 6 ods. 3) a príležitostné, náhodné príjmy a príjmy z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, ak úhrn týchto príjmov nepresiahne v zdaňovacom období 500 €, pričom do základu dane sa zahranú len príjmy nad takto ustanovenú sumu. Výdavky k príjmom zahrnovaným do základu dane sa zistia rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov zahrňovaných do základu dane k celkovým príjmom.

Obaja manželia dosiahli spoločný príjem vo výške 860 €. Pri aplikácii ustanovenia § 4 ods. 8 ZDP si môže každý oslobodiť príjem do sumy 500 €. Ak si rozdelia príjem a každý bude zdaňovať polovicu, t. j. 430 €, nemusí ani jeden z manželov predmetnú sumu zdaňovať, ani ju uvádzať v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie roku 2015. Ak majú v zdaňovacom období roku 2015 len príjmy zo závislej činnosti, môže každý z manželov požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na dani z príjmov zo závislej činnosti. Nie sú povinní podávať daňové priznanie.

* * *

♦ Príklad č. 4:

Manželia poskytli v júli 2015 inej FO pôžičku v hodnote 10 000 € v decembri 2015 im bude pôžička vrátená a vyplatený úrok v sume 800 €. Manžel vykonáva podnikateľskú činnosť na základe živnosti, manželka má príjmy zo závislej činnosti.

Príjmami z kapitálového majetku, podľa § 7 ods. c) ZDP, sú úroky a iné výnosy z poskytnutých úverov a pôžičiek. Manželia sa dohodnú sa, že celý vyplatený úrok z prenájmu bude zdaňovať manželka, takýto postup je správny, v súlade s § 4 ods. 8 ZDP.

* * *

Delenie príjmov v nadväznosti na aplikáciu ustanovenie § 4 ods. 8 ZDP nemožno použiť, ak počas trvania manželstva došlo k vysporiadaniu a k zrušeniu BSM na základe rozhodnutia súdu podľa § 148 Občianskeho zákonníka. Ustanovenie nemožno použiť, ak po zániku manželstva došlo k rozdeleniu vecí alebo ak sa manželia dohodli

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály